Høje tindinger? 7 måder at et forebygge begyndende hårtab


Hos mange mænd (og kvinder) er høje tindinger ofte et af de første tegn på hårtab. Der kan være utroligt mange grunde til at de høje tindinger viser sig, at håret tynder ud og hårtab bliver en del af hverdagen. Dette kan have stor indflydelse på livskvalitet og selvtillid, uanset alderen for hvornår hårtabet starter. Men heldigvis er der behandlinger, der kan hjælpe dig med at undgå høje tindinger, og nogle behandlinger er faktisk ret ligetil.

Rasmus Serup

Medstifter, HairLust

Rasmus var med til stifte HairLust i starten af 2017 og har dedikeret sit liv til at lave bæredygtige og innovative hårplejeprodukter. Research og fordybelse på alle hårets ledder og kanter er en stor del af udviklingen af nye, effektive produkter. Derfor kan du altid regne med, at Rasmus er up to date med forskningen af hårtab og andre emner inden for håret og hovedbunden. Rasmus har en økonomisk baggrund fra Copenhagen Business School og har i de seneste 6 år arbejdet med hårpleje i døgndrift. Læs mere om skribent.

Én ting er sikker: Hvis du har høje tindinger er du ikke alene om det! Mange kvinder oplever det i forbindelse med graviditet, og det er utroligt normalt som mand at opleve hårtab, faktisk vil omkring 75% af alle mænd opleve en form for hårtab på et tidspunkt i løbet af deres liv, og omkring 5% af disse oplever det allerede før de når 20 års alderen. For mange mænd er de høje tindinger blot et tegn på modenhed, men ikke alle omfavner dem. Er du én af dem, der hellere ville være foruden, så giver vi dig her nogle gode tips til, hvordan du kan undgå høje tindinger og få et tykkere hår igen.

Fortsæt læsningen og lær mere om hvorfor håret hos mænd har det med at trække sig tilbage, og hvad du kan gøre for at behandle og undgå høje tindinger.

Hvad er de første tegn på høje tindinger?

De høje tindinger er et af de første, tydelige tegn på begyndende hårtab hos mænd. Mænd har det med at miste håret gradvist, startende i tindingerne, hvilket giver hårgrænsen den karakteristiske “V” form. Efterhånden som man taber mere hår, danner de høje tindinger en form for “M”.

Det er dog muligt, at du kan have begyndende høje tindinger uden overhovedet at vide det, hårtab er nemlig oftest en langvarig proces. Så langsom, at du ofte ikke kan se ændringerne i din hårgrænse, når du ser dig selv i spejlet fra dag til dag.

For at se om du er ved at få høje tindinger, så du kan forebygge et eventuelt hårtab, så er den bedste metode altså at sammenligne din nuværende hårgrænse med billeder, der er flere måneder eller flere år gamle. Eller du kan begynde at tage billeder af dine tindinger og din hårgrænse og så følge op efter nogle måneder ad gangen. Sørg for at tage billederne på samme måde, med samme form for lyssætning og i samme position hver gang, så er det let at sammenligne. Lyset og f.eks. måden du holder hovedet på kan nemlig have stor indflydelse på hvor høje dine tindinger ser ud på billedet, lidt på samme måde som, når “spejlet bedrager” eller “kameraet tilføjer 5 kg”. Hvis du kan se en betydelig forskel, når du sammenligner billederne, så er det højest sandsynligt fordi, du har tendens til høje tindinger og så småt er begyndt at tabe håret.

Se de fantastiske før-og-efter resultater fra mænd og kvinder der har bugt HairLust hårtab produkter:

“hairlust
“hairlust

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

Hvad forårsager høje tindinger og hårtab?

Genetik

Generne er oftest skyld i, at langt de fleste mænd oplever høje tindinger, udtynding og hårtab. Androgen alopeci, også kendt som permanent, genetisk hårtab eller skaldethed, forårsages af en overfølsomhed for hormonet dihydrotestosteron (DHT). DHT dannes af det mandlige kønshormon, testosteron i bl.a. leveren og hårsækkene hos både mænd og kvinder, men også specielt i testiklerne hos mænd. Over tid vil DHT kunne skrumpe hårsækkene, indtil de til sidst holder helt op med at producere hår. Androgen alopeci opstår for det meste i form af høje tindinger, begyndende måne eller begge dele hos mænd, mens det hos kvinder nærmere viser sig som en generel, sporadisk udtynding af håret på hele hovedet og mest omkring toppen af hovedet.

Siden det er genetisk bestemt, om du har tendens til høje tindinger og skaldethed i form af androgen alopeci, så kan du altid se på dine familiemedlemmer, og få en indikation af, om du vil tabe håret og få høje tindinger en dag. Denne form for hårtab er progressiv, og vil derfor blive mere tydelig med alderen, dog kan der være sjældne tilfælde, hvor den begynder at vise sig hos mænd allerede i slutningen af teenageårene.

Brug af de forkerte hårprodukter

Visse hårprodukter kan bygge sig op om hår og hårsække og tilstoppe porerne i hovedbunden, samt hæmme hårvæksten og dermed bidrage til hårtab, høje tindinger og skaldethed. Derfor er det altid en god idé at gå efter så naturlige produkter som muligt, uden skrap kemi, og minimere brugen af stylingprodukter i hverdagen.

Derudover er det altid en god idé at tage et grundigt kig på ingredienslisten på din shampoo, der er nemlig nogle ingredienser, der kan være utroligt gode at gå langt udenom, hvis du gerne vil undgå høje tindinger og skaldethed. Stærke SL-sulfater (SLES og SLS) er sæbestoffer, som kan skade hårsækkene og hæmme hårvæksten. De kan bygge sig op i hovedbunden, fjerne alle naturlige olier, bringe hovedbunden i ubalance og resultere i kløen og irritation. Siden hårsækkene i tindingerne er finere og mere modtagelige for skade, så er der stor sandsynlighed for at hårprodukter med disse SL-sulfater i, vil kunne bidrage til de høje tindinger og gøre problemet endnu værre. Du kan lære meget mere om sulfater, hvilke du skal undgå og hvorfor, du skal bruge en (SL/SLS) sulfatfri shampoo her.

Usund kost

Din kost har utroligt stor indflydelse på hårvæksten og den generelle sundhed af dit hår. Og selvom du nok selv synes, håret er et af de vigtigste væv i kroppen, i hvert fald når det kommer til udseende og identitet, så ser kroppen det desværre ikke helt på samme måde. For kroppen er håret nemlig et af de absolut mindst livsvigtige væv, og får man derfor ikke helt nok af de essentielle vitaminer og mineraler, som kroppen skal bruge til både organer og væv, så er kroppen så smart indrettet, at disse vigtige næringsstoffer bliver sendt direkte til de vigtigste organer, før håret får en del af kagen. Så selvom denne smarte manøvre og prioritering holder dig i live og nogenlunde velfungerende, så betyder det også, at håret og hårvæksten nedprioriteres, når man ikke får den næring, der er brug for. Og det kan ende ud i høje tindinger, hårtab og i nogle tilfælde også skaldethed. Så man bliver, hvad man spiser, og en varieret, vitaminrig kost er altså ikke noget, man skal undervurdere, hvis man gerne vil holde håret på hovedet og undgå de høje tindinger.

Stine

Hårprodukter med mynte kan hjælpe med at stimulere blodcirkulationen til hårrødderne og normalisere hårets vækstcyklus.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

Livsstil

Men kosten er ikke den eneste livsstilsfaktor, der kan have indflydelse på håret og de høje tindinger (eller manglen på samme). Faktorer som stress, motion, alkoholindtag og rygning kan også have en stor indflydelse. Når man får pulsen op og dyrker motion, så iltes blodet, og denne ilt, samt vitaminerne og mineralerne fra kosten, transporteres lettere rundt i kroppen og helt ud til hårsækkene, hvor de kan bidrage til kroppens vedligeholdelse af håret. Derfor er motion og en aktiv livsstil altså mindst lige så vigtig som en sund kost, hvis man gerne vil undgå høje tindinger og skaldethed.

På samme måde har ens daglige stress niveauer, rygning og indtag af alkohol en masse at skulle have sagt. Når man er stresset, både fysisk og psykisk, så producerer kroppen nemlig større mængder af testosteron, og noget af denne testosteron omdannes til DHT. DHT kan derefter forårsage hårtab og høje tindinger, idet det forhindrer proteiner, mineraler og vitaminer i at levere den næring, hårrødderne skal bruge for at vedligeholde håret. Dette begrænser hårfolliklernes evne til at producere nye hår, og hårene vil produceres langsommere, med tiden blive tyndere, indtil hårrødderne helt stopper produktionen af hår, og de høje tindinger og begyndende skaldethed begynder at vise sig. Stress skal altså tages ret seriøst, og ikke blot fordi det kan have ærgerlige bivirkninger for hårpragten.

I lidt samme boldgade som stress, så har både rygning og alkohol også en direkte effekt på håret, og kan faktisk give dig høje tindinger. Når du ryger eller drikker alkohol, så stresser disse substanser nemlig kroppen, og immunforsvaret tvinges på overarbejde. Kroppen skal pludselig bruge en masse energi på at reparere alle de skader, rygningen og alkoholen laver på kroppen, og når dette sker, så nedprioriterer kroppen som det første vedligeholdelsen af de mindre vigtige væv som hår og negle. Derudover er alkohol også kendt for at mindske kroppens zink niveauer, og zink er et af de mineraler, som er absolut vigtigst for at håret kan gro,, og de høje tindinger kan undgås.

Sygdomme eller medicin

Høje tindinger og hårtab kan også være et symptom eller en bivirkning af visse sygdomme og former for medicin. Tager du derfor medicin, eller lider du af en specifik sygdom, så kan det være en god idé at undersøge om dette kan være årsagen til hårtabet og de høje tindinger.

Kun en læge kan med rimelig sikkerhed diagnosticere dit hårtab og fortælle dig årsagen til hvorfor, du har høje tindinger. Derfor er det altid en god idé at tage et smut forbi lægen, hvis du er nervøs for hvad, der kan være årsagen til dine høje tindinger, eller til at du pludselig taber håret. Og jo hurtigere, du finder frem til den rette årsag til dit hårtab, des hurtigere vil du kunne behandle det korrekt, og jo bedre resultater vil du også få i sidste ende.

HairLust anmeldelse

7 måder at forebygge høje tindinger

Bare fordi du som mand har høje tindinger og taber håret, behøver det ikke betyde, at du skal smide håndklædet i ringen med det samme og barbere alt håret af (men hvis det er hvad du ønsker, så synes vi bare du skal gøre det! Det tæt-barberede look kan udstråle en utrolig selvtillid, og det synes mange kvinder altså er ret sexet!). Der er dog andet, du kan gøre, hvis du ikke er så vild med det skaldede look, og disse simple tips kan måske gøre hele forskellen for dine høje tindinger

1. Spis sundt

Som nævnt tidligere, kan en usund kost sætte skub i tilbagetrækningen af de høje tindinger og bidrage til hårtab, da hårrødderne ikke får den næring, de skal bruge til at gro et normalt, sundt hår. Derfor kan du med en sund og varieret kost modvirke hårtabet og udskyde eller måske endda helt undgå høje tindinger. Et godt tip er at spise en kost, der er rig på fedtfattige proteiner, sunde fedtsyrer fra f.eks. nødder, og en masse frugt og grønt.

HairLust anmeldelse

2. Tag et kosttilskud til håret

Selvom du sikkert gør, hvad du kan for at spise varieret, kan det stadig være svært at få alle de vitaminer, mineraler og næringsstoffer gennem kosten, som man har brug for, så også håret kan vedligeholdes. Det forstår jeg udmærket! Det er også i bund og grund derfor, at HairLust har udviklet deres HairLust Hair Growth Formula kosttilskud til både mænd og kvinder - endda i både kapsel- og vingummiversion, så man ikke absolut skal være god til at sluge piller for at kunne booste håret indefra med gode vitaminer. Formuleret med en kraftfuld dosis af bl.a. biotin, folsyre, zink og b-kompleks, samt mange andre næringsstoffer, der er super gode for håret, kan disse kosttilskud netop hjælpe dig, hvis de høje tindinger er begyndt at vise sig. Vil du gerne vide mere om hvordan et kosttilskud kan modvirke høje tindinger og hårtab? Så læs med i denne artikel om vitaminer til håret.

3. Skift shampooen ud

Hvis du gerne vil undgå høje tindinger og så småt er begyndt at mærke hårtabet trænge sig på, så er det måske på tide at tage et kig på den shampoo, du bruger og skifte til én, der er udviklet til netop din hårtype.

Hvis man bruger de forkerte hårprodukter, kan nogle kemiske stoffer i f.eks. ens shampoo over tid ophobe sig i hovedbunden og omkring hårrødderne. Dette vil kunne virke tyngende på håret, hæmme hårvæksten og gøre problemet med de høje tindinger endnu værre i længden. Det er specielt en god idé at undgå shampooer, der indeholder SL-sulfater. Disse stærke sulfater kan nemlig forårsage udtynding ved at udtørre og irritere hovedbunden og endda dræbe hårsækkene og hæmme hårvæksten. Ellers tak, siger jeg bare! Det vil vi jo gerne undgå, så her er mit tip:

I stedet for at fortsætte med den billige shampoo henne fra brugsen, så kan jeg virkelig anbefale HairLust Hair Growth & Repair Shampoo til mænd. Det er en super genopbyggende formel, propfuld af aktive økologiske ingredienser og veganske mikro-proteiner, som netop trænger dybt ind i hår og hårsække og genopbygger håret og proteinerne i hårsækkene indefra. Så hver gang du vasker håret med denne shampoo, forbedrer du også hårets og hovedbundens sundhed, i stedet for at gøre skade på håret. Og så indeholder den endda forfriskende mynteolie, som virkelig kickstarter blodcirkulationen i hovedbunden.

Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Men [Video]:

4. Prioritér hovedbundens sundhed

Dit hår dannes i hårsækkene i hovedbunden, så det giver god mening, at en hovedbund i tip top form vil kunne minimere din tendens til høje tindinger og hårtab.

Derfor vil endnu et godt tip til dig, der ønsker at undgå høje tindinger, være at tilføje en hovedbunds scrub, som HairLust Hair & Scalp Detox Scrub, til din ugentlige hårrutine. Denne genopfriskende og dybderensende behandling vil skånsomt kunne fjerne ophobede produktrester, sebum og skidt fra hovedbunden, og sørge for at de ikke ender med at tilstoppe hårsækkene, tynge håret og jage håret i tindingerne på flugt. Derudover sætter det også ekstra gang i blodcirkulationen i hovedbunden med en ordentlig hovedbundsmassage en gang i ugen.

Sådan bruger du HairLust Hair & Scalp Detox Scrub [Video]:

Et andet fantastisk produkt, der kan holde de høje tindinger i skak, er HairLust Scalp Follicle Treatment & Volumizer. En formel baseret på forfriskende, økologisk mynte, og en fantastisk behandling af høje tindinger, der booster blodcirkulationen i hovedbunden og understøtter sund hårvækst. Som en ekstra bonus, giver den også ekstra volumen til hårrødderne, så håret efterlades med et mere fyldigt og voluminøst udseende.

Sørg for at massere begge hovedbundsbehandlinger godt ind i hovedbunden med fingerspidserne i rolige, skånsomme, cirkulære bevægelser. Hovedbundsmassage er nemlig kendt for at kunne booste hårvæksten. Hvorfor? Jo, kan du huske de gode næringsstoffer, som hårsækkene skal bruge, for at håret kan gro, og som du vel nu får gennem dit daglige kosttilskud fra HairLust? For at de kan komme godt ud til hårsækkene, også helt ude i de høje tindinger, hvor de skal bruges og sørge for hårvæksten, så skal de med blodet derud. En skøn massage kan øge blodcirkulationen i hovedbunden og hjælpe disse næringsstoffer sikkert ud til hårsækkene, hvor de gør bedst muligt gavn for håret. Brug begge behandlingerne én gang ugentligt, så vil du hurtigt kunne mærke forskel på hovedbunden og dens sundhed.

5. Prøv et hovedpudebetræk af ultra-blødt og antibakterielt bambusstof

Tro det eller ej, at bytte dit normale, bomuldsbetræk ud med et pudebetræk af bambus, vil kunne gøre en enorm forskel for sundheden af dit hår og din hovedbund.

Bomuldsfibre er ret grove i det, og har det med at gnide mod håret i løbet af natten, så håret efterlades strittende og kruset om morgenen (som en ordentlig høstak af morgenhår). Derudover er bomuldsfibre også meget absorberende, og har det med at suge en masse fugt fra håret, hvilket kan efterlade håret mere skrøbeligt og tilbøjeligt til at knække. Og hvis håret allerede er begyndt at trække sig tilbage, og de høje tindinger titter frem, så er knækkede hår nok det sidste, du ønsker.

Et pudebetræk af bløde bambusfibre har en langt glattere overflade, der er knap så fugt-absorberende som bomuldsbetræk, og samtidig et ret antibakterielt materiale. Efter en hel nat på et bambusbetræk vil du altså vågne med mindre morgenhår, og med tiden, vil dit hår også efterlades stærkere og mindre tilbøjeligt til at knække i løbet af natten.

6. Tag en snak med din læge

Genetisk bestemte former for hårtab som f.eks. androgen alopeci, kan mindskes og udskydes ved hjælp af visse behandlinger af hårgrænsen, men de har desværre ikke en endelig kur. Derfor kan du afprøve diverse medicinske behandlinger, hårtransplantationer eller en hudforyngende behandling med PRP (platelet-rich plasma). Disse medicinske behandlinger kan dog være dyre og ret voldsomme. Så lider du af androgen alopeci som ikke længere kan udskydes ved hjælp af f.eks. kosttilskud og shampooer mod hårtab, så er det måske på tide af forlis med de høje tindinger og finde den rette frisure til din ansigtsform? Det giver vi tips til lige her:

7. Besøg din frisør eller barber

Mange mænd med høje tindinger og begyndende skaldethed forsøger at gro et længere hår, så længderne kan dække hårtabet. Men den smarteste måde at gemme de høje tindinger på er faktisk ved at tage forbi en dygtig barber og få klippet håret kortere.

For det meste fungerer kortere frisurer langt bedre for tyndt hår og høje tindinger. Hvis man prøver at gro tyndt hår længere, så vil håret veje mere, og man vil miste volumen omkring hårrødderne. Kort hår vil derimod være lettere, have mindre tyngde og det vil være lettere for dig at give håret volumen ved hjælp af gode stylingprodukter. Denne volumen vil få håret til at synes fyldigere og tykkere, og gøre de høje tindinger mindre synlige og iøjnefaldende. Sørg dog for at gå til en god barber, der kan sit kram. Hvis man vil have et ordentligt resultat, er det ikke altid den billige frisør på hjørnet, man skal vælge, selvom det kan være fristende at slippe afsted med en hurtig herre-klip til 100 kr.

Er du klar til at prøve en frisure, der er designet til at maskere høje tindinger? Her er vores favoritter:

 • Buzz Cut - Denne frisure er super kort over det hele, hvilket gør de høje tindinger mindre synlige. Det er en utroligt maskulin frisure, som er blevet båret med stolthed af mænd som: Ryan Reynolds, Dave Franco, Jake Gyllenhaal, Wentworth Miller, Justin Timberlake, Jason Statham, Nick Jonas, Chris Evans, Zac Efron, Tom Hardy, og listen fortsætter nærmest i det uendelige.
 • Crew Cut - Denne frisure er lidt længere på toppen end en buzz cut, men stadig kort i siderne, og en utroligt god camouflage for de høje tindinger. Den er blevet båret af kendte mænd som: Channing Tatum, Nick Jonas, Zac Efron, Brad Pitt, David Beckham, Rami Malek, og jeg kunne blive ved.
 • Faux Hawk - Denne frisure, som fungerer utroligt godt til høje tindinger, sætter fokus på hårpragten på toppen af hovedet og fjerner dermed fokus fra hårgrænsen. Det er sjovt, som de går igen, men mænd som David Beckham, Zac Efron, Channing Tatum og Ryan Reynolds har rocket en faux hawk på lige fod med Justin Bieber, Cam Gigandet og Josh Duhamel mfl.
 • Bro Flow - Hvis du har lidt høje tindinger, men stadig foretrækker noget længde i håret, så kan du prøve en “bro flow”, som er et mellemlangt hår, der er slikket tilbage. Bradley Cooper, Christian Bale, Brad Pitt, Keanu Reeves, Chris Hemsworth og lillebror Liam Hemsworth er alle kendt for deres legendariske bro flow frisurer, som ikke bare emmer af maskulinitet, men også modenhed og sex-appeal.
 • Close Shave - Hvis du efterhånden er træt af at bøvle med dine høje tindinger og ikke rigtig kan finde en af ovenstående frisurer, der passer dig, så gå med en helt tæt barbering. Det er utroligt let at holde og udstråler en ekstrem selvtillid. Mænd som Brad Pitt, David Beckham, Shemar Moore, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Bruce Willis, Morris Chestnut og Boris Kodjoe har virkelig formået at tage det skaldede look til et ultra maskulint niveau.

Her er vores 5 favorit-frisurer til mænd med høje tindinger:

frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger
frisure til høje tindinger

Hvordan er udsigterne for høje tindinger?

Udsigterne for de høje tindinger afhænger meget af årsagen. Androgen alopeci er progressiv og har desværre ingen kur, selvom det er muligt, med den rette livsstil og de rette produkter at udskyde hårtabet. Så vil de høje tindinger på et eller andet tidspunkt træde frem, og hårgrænsen vil med tiden trække sig tilbage til en hesteskoform, som er meget kendetegnet for genetisk hårtab hos mænd. Men nogle former for hårtab kan behandles og udskydes - nogle han endda undgås permanent, men den eneste måde at finde frem til den sikre årsag til ens hårtab er ved at slå et smut forbi lægen.

De bedste produkter mod høje tindinger

Er du klar til en behandling af dine høje tindinger? Disse er de bedste HairLust produkter til behandling af høje tindinger og begyndende hårtab:

 • Hair Growth Formula Gummies Men eller Hair Growth Formula Capsules Men
 • Hair & Scalp Detox Scrub
 • Hair Growth & Repair Shampoo For Men
 • Pure Bamboo Pillowcase

Kan kvinder få høje tindinger?

Kvinder med hårtab kan også opleve at få høje tindinger. Dog plejer hårtab hos kvinder at være mere sporadisk, og vise sig som udtynding af hele håret eller mest på toppen af hovedet, hvor det hos mænd oftere er koncentreret i tindingerne og lige på toppen af hovedet. Derfor er det også mere sandsynligt, at kvinder oplever symptomerne for hårtab i form af en tyndere hestehale, og at de fælder mere end normalt, og ikke så ofte som høje tindinger eller skaldede pletter. Det er dog vigtigt at understrege, at kvinder kan have gavn af mange af de samme tips, som vi har givet i denne artikel (nok lige minus frisure-ideerne).

HairLust anmeldelse

Mens høje tindinger og begyndende hårtab for nogle kan føles som verdens ende, er det faktisk muligt at mindske hårtabet og bremse processen, blot ved at inkorporere nogle af alle de gode tips og tricks i denne artikel.

Har du selv bøvlet med hårtab, eller undrer du dig over hvordan du kan undgå høje tindinger? Så del endelig dine erfaringer (og råd) med os i kommentarfeltet herunder!

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Kristian

  hårvitaminer er bare godt


 • Jeppe

  Virkelig god artikel med god information omkring høje tindinger. Jeg er selv ved at få høje tindinger, hvilket man som 25 årig selvfølgelig ikke ønsker, så det er rart med nogle gode råd!


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.