Hårtab efter graviditet: 5 nemme tips til at takle ammehåret


Der er bare så utrolig mange ting, man skal tænke på og planlægge, når man skal have et barn. Men ammehår og hårtab efter graviditeten er nok ikke lige det, der optager de fleste vordende mødre.

Sofie Tidemand

Medstifter, HairLust

Sofie er medstifter af HairLust. Hun er en hår-nørd med stort H, og hun elsker at kunne give sin erfaring indenfor emnet videre til andre. Hun har en stor interesse for at lære og teste de nyeste trends omkring naturlig hårpleje, stylingtips og ingredienser, og har gennem de sidste mange år sørget for, at holde sig opdateret med alt hvad der rører sig indenfor feltet. Noget af det bedste hun ved, er at kunne gøre en forskel for folk.Læs mere om skribent.

Selvom håret ikke lige er det, der ligger en mest på sinde i denne travle livsfase, er det imidlertid desværre den skinbarlige sandhed, at mange nybagte mødre oplever hårtab efter fødslen. Altså i en sådan grad, at håret falder af i totter! Selvom hårtab efter graviditeten og ammehår er fuldstændige naturlige fænomener, ved vi imidlertid også, at det kan være utrolig stressende at opleve hårtab efter fødslen, især på grund af alle de andre forandringer, der sker med kroppen og udseendet.

I mange tilfælde går hårtab efter graviditeten over af sig selv inden for få måneder og kræver ingen behandling, men det kan være godt for selvtilliden at få sit sunde hår tilbage med hjælp fra sidelinjen i form af kosttilskud. Alt det, og meget mere omkring ammehår og hårtab efter fødslen, finder du svaret på i denne artikel!

Hvad er årsagen til hårtab efter graviditeten?

Inden vi beskæftiger os yderligere med hårtab efter graviditeten og ammehår, er vi nødt til at få styr på, hvad der egentlig sker med håret under selve graviditeten. Under graviditeten oplever langt de fleste kvinder nemlig at få et sundere, mere skinnende og tykt hår.

Hvorfor egentlig det? Tja, det hænger sammen med, at håret vokser i en livscyklus, der består af tre faser: vækstfasen, regressionsfasen og afstødelsesfasen (også kaldet hvilefasen). Hvert hårstrå befinder sig i sin egen fase i cyklussen, hvilket bevirker, at et menneske normalt fælder lidt hår hver eneste dag i stedet for at smide hele pelsen på én gang, som mange dyr jo gør.

Under graviditeten vil det forhøjede østrogenniveau i kroppen medføre, at hårets vækst- og hvilefaser bliver længere. Da man fælder mindre, vil håret derfor se tykkere og mere fyldigt ud end normalt. Faktisk øges mængden af hår på hovedet med ca. 38%. Det er derfor, at rigtig mange kvinder udtaler, at de under deres graviditet har oplevet den allerbedste periode nogensinde med deres hår!

Det er nemlig først efter fødslen, at hårtabet begynder, deraf navnet ”postpartum hårtab”. Efter graviditeten sker der ændringer i hormonbalancen, og hormonerne finder tilbage til de normale værdier. Den mængde af ”ekstra” hår, som kroppen hidtil har holdt fast på, bliver nu afstødt, hvilket medfører, at man oplever et hårtab efter fødslen. Dette fænomen kaldes for telogen effluvium.

Muskaan

En ren, velfugtet og sund hovedbund er alfa omega for, at du kan få tykkere og sundere hår.

Muskaan Hussain - Customer Success Assistant, HairLust

 

Telogen effluvium ses også i de tilfælde, hvor et fysisk eller psykisk traume får mere hår end normalt til at overgå fra vækstfasen til hvilefasen. Hvis du nogensinde har prøvet at tabe en masse hår efter at have afsluttet et kærlighedsforhold, eller efter en grim omgang influenza, så er du sikkert helt med på, hvad vi taler om. Da en fødsel er en stor fysisk anstrengelse og kan være traumatisk, især hvis du har haft en lang og besværlig fødsel eller har fået foretaget et kejsersnit, er det derfor meget logisk, at telogen effluvium kan forårsage hårtab efter fødslen og give dig ammehår.

Hvornår vil et hårtab efter graviditeten normalt begynde?

Du kan forvente, at et hårtab efter graviditeten stikker sit grimme ansigt frem ca. tre til seks måneder efter fødslen. Hvis du ammer, kan det dog være, at du ikke vil opleve et hårtab efter graviditeten eller får ammehår, før du vænner barnet fra eller begynder at supplere amningen med modermælkserstatning eller fast føde.

Husk i øvrigt også lige på, at det jo ikke er alle, der får ammehår og hårtab efter fødslen. Hvis du efter seks måneder ikke har set synlige ændringer i tykkelsen på dit hår, kan du faktisk være en af de heldige, som ikke skal døje med hårtab efter graviditeten!

Hvis dit hårtab ikke reduceres 6-12 måneder efter din graviditet, kan det skyldes andre årsager, og du bør overveje at konsultere med din egen læge.

Andre forklaringer til hårtab efter graviditeten kan være:

 • Ubalance i skjoldbruskkirtlen
 • Jernmangel og anæmi
 • Mangel på vitamin B12
 • Utilstrækkeligt indtag af folsyre
 • Antioxidant stress
 • Ernæringsmæssig eller følelsesmæssig chok
 • Hormonelle forandringer

Hairlust anmeldelse

Hvor meget hårtab efter graviditeten er almindeligt?

Selvom et hårtab efter graviditeten kan virke dramatisk, er det ikke desto mindre en helt almindelig følgevirkning af at sætte et nyt liv i verden. Hvor stort hårtabet efter fødslen reelt er varierer, men i gennemsnit taber en kvinde helt op til 30% af sit hår.

Så hvordan viser et hårtab efter graviditeten sig så egentlig? Du vil højest sandsynligt bemærke, at der er langt flere hår i hårbørsten eller i afløbet i bruseren efter hårvask. Nogle kvinder, der får ammehår, bemærker, at der sker en udtynding af håret ved hårgrænsen. Andre tegn på ammehår og hårtab efter fødslen kan f.eks. være en udtynding af håret ovenpå hovedet og en tyndere hestehale.

Nedenstående før-og-efter billeder viser resultaterne hos kvinder ved brug af HairLust kosttilskud efter hårtab. Før-billederne illustrerer hårtabet de oplevede bl.a. efter graviditet. Alle disse kvinder brugte produkter mod hårtab for at få håret hurtigt tilbage, eller for at få sat gang i hårvæksten igen efter graviditet og amning. Efter-billederne illustrerer 2-3 måneders resultat ved brug af kosttilskud til håret fra HairLust.

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

Kan man forebygge hårtab efter graviditeten?

Nej. Desværre må vi sige, at der ikke rigtigt er noget, du kan gøre for at forhindre ammehåret og hårtab efter fødslen. Men prøv engang at tænke sådan her på det: Overordnet set taber du faktisk ikke noget hår. Du taber bare det hår, der ikke blev afstødt under graviditeten.

Du kan imidlertid minimere hårtabet efter graviditeten og forsøge at undgå at få ammehår ved at søge behandling og ved at gøre brug af en række særlige hårplejeteknikker (mere om det senere).

Bliver hårtabet efter fødslen værre ved de efterfølgende graviditeter?

Teknisk set bliver hårtabet efter fødslen ikke værre ved de efterfølgende graviditeter. Hvis der imidlertid er kort tid mellem dine graviditeter, giver du måske ikke dit hår tid nok til at vokse ud igen efter fødslen, hvilket kan få dit hår til at se tyndere ud efter den næste graviditet. Selvom du oplever at tabe den samme mængde hår efter fødslen, vil du samlet set begynde den næste graviditetsperiode med færre hår på hovedet. Dette skaber en forestilling om, at hårtabet efter fødslen bliver værre for hver graviditet man gennemgår.

Et andet aspekt, man skal tage i betragtning, er alderen. Håret bliver tyndere og får en finere struktur, når vi bliver ældre. Det er faktisk en ganske naturlig del af ældningsprocessen! Hvis du i flere år befinder dig i en cyklus med hårtab efter en graviditet, og hvor håret efterfølgende skal vokse ud igen, kan du godt senere hen samlet set ende med at have færre hår på hovedet. Det er fuldkommen naturligt og ganske normalt. Hvis hårtabet efter fødslen virker meget voldsomt, kan det imidlertid være en god idé at konsultere en hudlæge og få undersøgt årsagen og høre om behandlingsmulighederne.

De 2 bedste måder at få håret hurtigt tilbage efter graviditet

Hårtab kan give anledning til rigtig meget stress, uanset i hvilken livsfase, man oplever det, men det kan være særdeles stressende i en situation, hvor du i forvejen oplever mange andre ændringer i kroppen.

Hvor hurtigt du får gang i hårvæksten igen, efter et hårtab i forbindelse med graviditeten, er individuelt, men du kan forvente, at håret begynder at vokse ud igen omkring tre måneder til et år efter fødslen. Heldigvis findes der nogle 2 enkle måder, der kan få hårvæksten hurtigere tilbage oven på dette hårtab efter graviditeten.

1. Spis sundt

Hårfolliklerne har brug for den rette mængde vitaminer og mineraler for på effektiv vis at kunne danne nye hår og komme sig over et hårtab efter fødslen. Den allerbedste måde at få disse vitaminer og mineraler på er at spise en varieret kost, som indeholder en masse proteiner, frugt og grøntsager, fuldkorn og sunde fedtstoffer.

2. Få alle de nødvendige næringsstoffer med kosttilskud

Du er en travl, nybagt mor, det er vi helt med på! Det er derfor ikke altid let at få den daglige dosis af grøntsager, når du også skal tage dig af dit nyfødte barn. Derfor anbefaler vi, at du tager Hair Growth Formula Gummies, så du kan gøre noget ved dit ammehår og hårtab efter fødslen! Disse stærke sager er fremstillet af alle de nødvendige vitaminer og mineraler, hvilket netop er det, dine hårfollikler har brug for til at få gang i hårvæksten igen oven på et hårtab efter fødslen. Og da vitaminerne kommer i en lækker vingummiudgave, er det utrolig let at huske at tage dem. De kommer dog også i pilleform.

Selvom det er meget normalt for nye mødre at tage kosttilskud målrettet til håret for at fremme den sunde vækst indefra, så anbefaler jeg, at du lige får grønt lys fra din læge, inden du begynder at tage et kosttilskud mod hårtab efter fødslen.

Er du i tvivl om et kosttilskud eller vitaminpiller mod hårtab vil kunne hjælpe dig, så har vi skrevet en artikel om kosttilskud mod hårtab og hvordan, det virker, så du kan blive klogere på netop dette.

Sådan får du dit hår til at se tykkere ud efter et hårtab i forbindelse med graviditeten.

Bare fordi du oplever et hårtab efter graviditeten og kæmper med ammehår er det ikke ensbetydende med, at alle andre behøver at vide noget om det! Ved at anvende disse enkle tips til pleje af håret, kan du få det bedste ud af det hår, du har, indtil resten af håret er vokset ud igen:

1. Tilpas dine hårprodukter

Tilpas dine hårprodukter

Hvis du ikke normalt har fint hår, må vi hellere lige introducere dig for den vidunderlige verden af hair volumen produkter! Du vil helt seriøst blive forbløffet over den store forskel et par af disse produkter kan gøre. Først og fremmest bør du skifte din sædvanlige shampoo og balsam ud med vores Hair Growth & Repair Set. Denne rensende og fugtighedsgivende duo er udviklet ved hjælp af mikroproteiner, som tilfører håret den nødvendige styrke, hvilket forebygger spaltede spidser med op til 20%*. Det betyder, at du er i stand til at bibeholde det hår, du har tilbage efter dit hårtab, mens det nye, sunde hår vokser ud.

Se hvor nemt det er at komme i gang, i videoen nedenfor:

Når håret er blevet rent, bør du bruge en Scalp Follicle Treatment & Volumizer ved hårrødderne. Denne volumengivende behandling skaber ideelle betingelser for hovedbunden, således at du kan få en sund hårvækst samtidig med, at behandlingen booster din volumen i håret, nede ved hårrødderne.

2. Sov på det

Sov på det

En anden måde hvorpå du kan bibeholde det hår, du har tilbage, efter et hårtab i forbindelse med fødslen, er ved at udskifte hovedpudebetrækket af bomuld med et hovedpudebetræk af bambus. Hvorfor det? Fordi bomuldsfibre rent faktisk er meget ru, og når du sover med et hovedpudebetræk af bomuld, gør friktionen mellem håret og pudebetrækket, at håret er mere udsat for beskadigelse, hårknuder, og at det bliver livløst og fladt. Bambus er til gengæld utrolig glat og lækkert, hvilket medfører, at du vil vågne op med et silkeblødt hår, der slet ikke er uglet.

3. Red håret forsigtigt ud

Red håret forsigtigt ud

Selv den måde, du reder håret ud på, kan gøre en stor forskel, når vi taler om ammehår og hårtab efter graviditeten. Hvis du er alt for voldsom, når du reder håret ud, eller anvender den forkerte børste, risikerer du at knække hårstråene og komme til at fælde endnu mere. For at undgå det anbefaler vi, at du anvender vores Detangle Wet Brush. Børstens fleksible og bløde børstepigge filtrer skånsomt eventuelle hårknuder ud, så du kan rede håret ud uden at beskadige det. Desuden sørger de bløde børstepigge for at give din hovedbund en god omgang massage, hvilket fremmer væksten at nyt hår.

4. Drop de varme redskaber til styling af håret

Drop de varme redskaber til styling af håret

I samme ånd bør du ligeledes droppe brugen af føntørreren, krøllejernet og glattejernet. Disse redskaber er alle sammen rigtig gode til at style håret, men den varmepåvirkning, de udsætter håret for, kan udtørre hårstråene og medføre yderligere beskadigelse. Hvis du oplever et hårtab efter graviditeten og kæmper med ammehår, bør du i stedet, når det er muligt, forsøge at vælge nogle frisurer, der ikke kræver brug af varme redskaber eller anvende en beskyttelse til håret i form af en heat protection spray for at reducere beskadigelsen af håret.

5. Skift frisure

Skift frisure

Er det ikke bare som om, at nybagte mødre meget ofte får en eller anden korthårsfrisure kort tid efter fødslen? Tja, det er nok ikke helt tilfældigt! Langt hår er tungt, og den ekstra tyngende vægt får håret til at se klasket og fladt ud. Kort hår derimod er lettere og mere luftigt, hvilket gør, at det har mere fylde. Du behøver faktisk ikke at lave de helt store ændringer, selv et par centimeter kan gøre en stor forskel (men hvis du vil springe ud i en af de helt korte frisurer, så gør bare det!).

Hvis du ikke vil af med længden, kan du også opnå lidt mere fylde ved bare at flytte skilningen en lille smule engang i mellem. Det lyder måske lidt for enkelt, men det gør faktisk en enorm forskel!

Husk også lige på, at hårtab efter fødslen er fuldkommen naturligt og normalt. Det er bestemt ikke noget at være flov over. Det er blot en af de mange oplevelser i denne spændende livsfase! Det betyder dog ikke, at du behøver at finde dig i at skulle døje med ammehår og hårtab efter graviditeten. Ved at følge disse tips til at imødegå hårtab efter graviditeten kan du få det bedste ud af dit hår og føle dig godt tilpas, mens du kommer dig oven på hårtabet.

Hairlust anmeldelse

Opsummering: Hurtige fakta om hårtab efter graviditet

  • Nogle kvinder oplever ikke nogle former for ændringer i hårvækst, mens andre oplever store ændringer. Bemærk, hver graviditet er unik.
  • Mange kvinder oplever en øget mængde af hår under deres graviditet. Derfor er det ikke ualmindelig at kvinder ytrer sig, at de under deres graviditet har oplevet den allerbedste periode nogensinde med deres hår!
  • Den mængde af ”ekstra” hår, som kroppen, under graviditeten, har holdt fast på, bliver efter graviditeten afstødt, hvilket medfører, at man oplever et pludseligt, større hårtab. Dette fænomen kaldes for telogen effluvium.
  • Hvor stort hårtab efter fødslen reelt er, vil varierer fra kvinde til kvinde, men i gennemsnit taber en kvinde helt op til 30% af sit hår.
  • Der findes ikke en behandling mod hårtab efter graviditeten, men du kan få kontrollen tilbage over dit hårtab, og reducere et ammehår ved bl.a. at spise en vitaminrig diet i kombination med skønsomme hårplejeteknikker.
  • Hvis dit hårtab ikke minimeres efter 6-12 måneder efter din graviditet, kan det skyldes andre årsager, og du bør overveje at konsultere med egen læge.
  • Hårtab efter graviditeten vil som udgangspunkt ikke blive værre ved de efterfølgende graviditeter. Men hvis der imidlertid er kort tid mellem dine graviditeter, giver du måske ikke dit hår tid nok til at vokse ud igen efter fødslen, hvilket kan få dit hår til at se tyndere ud efter den næstkommende graviditet.

  *Disse studier er lavet af BASF. For yderligere oplysninger vedr. studierne, besøg da venligst www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

  4,8

  4,8 af 5 stjerner

  41 anmeldelser


  11 kommentarer


  • Mette Frederiksen

   Hej Michelle,

   Tusind tak for din kommentar her på bloggen – HairLust har allerede kontaktet dig via mail, men jeg giver også lige et svar her, da det er et super godt spørgsmål, du stiller.

   Først vil jeg anbefale dig at tage et kosttilskud til håret, der kan give håret den næring, det har brug for, for at vokse sundt og stærkt. Det kan nemlig være rigtig svært at få alle disse næringsstoffer i høje nok mængder gennem den daglige kost. 
   Vores kosttilskud tilfører vitale vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer til hovedbunden og trætte hårsække. Det høje indhold af bl.a. biotin, zink og b-kompleks bidrager til at normalisere hårets vækstcyklus, og således kan hjælpe med at øge den andel af hårsække der er i vækst.

   Den primære forskel mellem HairLust Hair Growth Formula Gummies og HairLust Hair Growth Formula Capsules er, at vores vingummi vitaminer er egnet til folk, som ikke kan lide at sluge piller. De fleste af ingredienserne er ens. Dog er HairLust Hair Growth Formula Capsules en smule kraftigere og indeholder en mere koncentreret mængde af nogle ingredienser samt en lidt bredere vifte af ingredienser heriblandt silica og gode aminosyrer.
   Derfor kan kapslerne virke lidt bedre, men det er en præference sag, da tyggevitaminerne kan give en sjovere oplevelse med dit kosttilskud hver dag.

   HairLust kosttilskud indeholder ikke nogle ingredienser, som man fraråder at indtage under graviditet eller amning. Vi har faktisk rigtig mange gravide og ammende kunder, som har fået det godkendt af egen læge eller sygeplejerske, men som med mange andre fødevarer og kosttilskud, kan det være en god ide først at få en godkendelse hos egen læge før brug.
   Jeg vil også anbefale dig at tage et kig på ingredienslisten af den shampoo & balsam, du bruger. Hvis de indeholder skadelige stoffer som parabener, ftalater (også kaldt phthalater), silikone eller SL-sulfater (Sodium/Ammonium/Natrium Lauryl/Laureth Sulphate), kan det have en negativ effekt på hårets sundhed og vækst. Gå derfor i stedet efter en naturlig, økologisk shampoo og balsam uden parabener, silikone, SL-sulfater og ftalater.
   Det er også vigtigt at pointere, at pleje af håret er lige så vigtigt som kosttilskud. Hvis håret bliver tørt eller knækker, så er man lige vidt. Så i perioden, hvor man bruger HairLust kosttilskud, anbefaler vi at man minimerer brugen af varmeredskaber, og så foreslår vi, at man bruger en ugentlig hårmaske, som reparerer håret og holder det fugtet. Hvis der er behov for det, kan man supplere med en god hårolie eller hårserum i spidserne dagligt.


  • Michelle

   Hej 😊 er der nogle af jeres produkter som jeg må bruge under graviditet? Mit hår vokser nemlig meget langsomt og er bange for at det ikke kan blive længere, er det noget i har hørt om? Får det klippet hver 2-3 måned og bruger hele olaplex serien, men nu er jeg altså bare ved at blive lidt desperat 😂 Mvh Michelle Carlsen


  • Janni

   Har taget jeres produkter efter min graviditet, og er meget, meget tilfreds :)


  • Mette Frederiksen

   Hej MS,

   Tusind tak for din kommentar her på bloggen – HairLust har allerede kontaktet dig via mail, men jeg giver også lige et svar her, da det er et super godt spørgsmål, du stiller.

   Kosttilskuddet fra HairLust indeholder ingen ingredienser, som man fraråder folk at tage under graviditet eller amning, men som med andre kosttilskud er det altid en god idé lige at svinge et smut forbi lægen og få lidt individuel vejledning i hvordan man bedst muligt dækkes med vitaminer og mineraler under sin graviditet og under amning.

   Mvh. Mette


  • MS

   Hej

   Jeg har taget jeres vitaminer i nogle måneder og er meget glad for resultatet. Men er gravid nu og er der skadeligt, hvis jeg fortsætter med indtagelsen.?
   Jeg vil meget gerne modtage et svar til min ovenstående mail.

   På forhånd tak.


  Giv en kommentar


  Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.