Vitaminer til håret: Her er de 10 vigtigste hår vitaminer


Selvom en dybderensende shampoo og en fugtgivende hårkur kan gøre underværker for sundheden af dit hår, så kan de ikke erstatte den indre pleje af håret - nemlig den du får fra din kost. Kost og ernæring er alfa og omega for sundt hår og hud. Så hvis du vil gøre noget godt for dit hår, bør du først og fremmest sørge for, at få dine vitaminer til håret dækket. I denne artikel gennemgår jeg de bedste hår vitaminer, og hvordan du får dem dækket ind fra din kost.

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Stine er uddannet Cand.Merc.(Kom.) fra Copenhagen Business School med en forkærlighed for skriftsprogets legende verden. Hos HairLust tryller hun med ordene på daglig basis, og så nørder hun naturlige ingredienser og hårplejetips, så det halve kunne være nok. Stine har formået at skubbe HairLust i en mere transparent retning, og hendes passion for at hjælpe og vejlede folk ud af deres hårproblemer skinner igennem i alle hendes artikler.Læs mere om skribent.

Vitaminer er essentielle for funktionen af ​​alle celler i kroppen, inklusive dem der er ansvarlige for at opretholde et sundt og stærkt hår. Dine synlige hårlokker er ikke levende celler (for hvis de var, ville du ikke kunne klippe dem af), så det betyder, at nøglen til et sundt hår starter ved roden - og det vil sige dine hårsække.

Kort sagt vil ernæringsmæssige mangler fra din kost påvirke dit hår, og kan i værste fald resultere i hårtab, tørhed eller skørhed i håret. Jeg har selv oplevet perioder, hvor mit hår fælder mere end normalt, og jeg har erfaret, at det altid har været en følge af travlhed (stress) og dårlig kost. Men nu ved jeg hvilke kostvaner og fødevarer, der indeholder gode vitaminer til håret, og forsøger altid at få dem dækket ind - også på farten. I denne artikel kommer jeg rundt om alle hjørner og giver også et par produktanbefalinger, som har gjort mærkbar forskel for sundheden og udseendet af mit hår.

Det er langt fra unormalt at tage et kosttilskud i en eller anden form. De fleste af jer der læser med, tager højest sandsynligt et eller flere. Fakta er, at omtrendt 60% af alle danskerne tager minimum ét kosttilskud (undersøgelse lavet af DTU). Men hvis du er i tvivl om, hvilke hår vitaminer du bør tage for at bevare et sundt hår, hud og negle, så går jeg igennem det nedenfor:

Vitaminer til håret – et overblik

Selvom alle de vigtige vitaminer til håret kan dækkes igennem din kost, kan det nogle gange være svært. Ernæringsmæssige mangler fra kosten kan skyldes visse diæter, sygedomme i skjoldbruskkirtel, hormonelle ubalancer eller sågar visse typer af medicin. Men selv om det er sjældent, at vi danskere oplever et ernæringsmangel fra kosten, har jeg selv oplevet positive fordele ved at få vitaminer til håret med en større dosis af bl.a. biotin og zink.

Da håret består af hurtigt udskiftende celler, betyder det også, at vitaminer til håret er essentielle for at opretholde denne aktivitet. Så hvad er hemmeligheden bag at få dækket sine ernæringsmæssige behov? Det samme som de fleste andre celler i kroppen. Jeg har sammensat en liste over de bedste vitaminer til håret nedenfor - for som jeg nævnte før, så starter sundt hår indefra.

Hvilke hår vitaminer skal jeg vælge?

C-vitamin

Som mange sikkert er klar over, er C-vitamin en immunbooster, som bidrager til immunsystemets funktion, og blandet andet forebygger mod sygdomme, træthed og udmattelse. Men hvad mange mennesker ikke ved er, at C-vitamin er en fantastisk hår vitamin, da vitaminet hjælper kroppen med at gendanne og øge optagelsen af E-vitamin, jern og calcium, samt bidrager til dannelsen af kollagen, som håret primært består af. Så C-vitamin bidrager til at kroppen får alle de gode fordele fra andre vitaminer og næringsstoffer. Ligeledes beskytter dette vitamin til håret cellerne mod oxidant stress, der bekæmper frie radikaler, som skader kropsvæv og celler. Frie radikaler har været kendt for at kunne beskadige håret, gøre det svagt og skrøbeligt, derfor kan C-vitamin være en god vitamin, hvis du oplever at håret knækker eller kruser mere end det burde.

Nogle af de fødevarer der er fulde af C-vitamin er blandt andet hyben, appelsiner, rød peberfrugt, koriander, grønkål, grapefrugt og ikke mindst i chili. Hvis du ønsker at booste dine forsyninger af C-vitamin, så spis dine frugter og grøntsager rå, når det er muligt. For når du koger dem, så reducere du nogle af dets vigtige næringsstoffer. Madlavning påvirker især vandopløselige vitaminer, såsom C-vitamin.

Sådan husker du at få C-vitamin: Lav en frugt- og grønsagsskål med indhold af vitamin c-rige lækkerier, som altid står fremme. Jeg spiser selv en grapefrugt til morgenmad, men du kan også overveje at spise appelsiner, mango eller kiwifrugt som mellemmåltidsnack.

C-vitamin

B-vitamin

En af de bedst kendte vitaminer til håret er B7-vitaminet, også kaldet biotin vitamin (læs mere om vitamin B7 nedenfor). Men faktisk er alle B-vitaminerne med til at holde vores celler sunde. Liste over B-vitaminer:

 • Thiamin (vitamin B1)
 • Riboflavin (vitamin B2)
 • Niacin (vitamin B3)
 • Pantothensyre (vitamin B5)
 • Pyridoxin (vitamin B6)
 • Biotin (vitamin B7)
 • Folsyre (vitamin B9)
 • Cobalamin (vitamin B12)

B-vitaminer påvirker vores energi, stofskifte, nerver, muskler, hår, hud og negle. Som helhed fremmer B-vitaminerne en sund cellevækst, og derfor er b-kompleks vitaminerne vigtige vitaminer til håret. For at sikre dig at du ikke er i vitamin B mangel, er det vigtigt at du dagligt forsyner din krop med gode fødevarer rige på b-vitamin. Nogle advarselstegn på B vitaminmangel kan være følelsen af træthed eller generel svaghed, lettere til at få blå mærker, du fælder mere hår end normalt eller at håret vokser langsomt.

For at opnå de bedste resultater med b-kompleks vitaminer til håret, bør du forsøge at inkludere dem alle i dit daglige vitaminindtag. Fødevarer rige på b-vitaminer er blandt andet typer af kød, fisk, æg, nødder, korn og avocado, kartofler og papaya frugt.

Sådan får du dine b vitaminer til håret: Husk at spise godt og varieret, rig på både korn, nødder, grønsager, kød og fisk. Kunsten er at få dækket alle b-vitaminerne. Da jeg ikke selv spiser kød, supplerer jeg op med hår vitaminer fra HairLust, som både inderholder høje mængder af biotin, folsyre og B12.

Biotin

Hvis du ønsker længere og sundere hår, skal du ikke glemme biotin (vitamin b7). Det er ikke uden grund er dette vitamin blevet et af de mest anvendte vitaminer til håret. Nok er biotin et B-vitamin, som nævnt ovenfor. Men da dette vitamin er så afgørende for et sundt hår, hud og negle, tildeles biotin sin egen plads på listen over vitaminer til håret. Som hår vitamin hjælper biotin kroppen med nedbryde fedt, kulhydrater og protein, og selvfølgelig at opretholde et sundt hår indefra. Generelt er b vitaminer til håret anerkendt for mange gode egenskaber, men i særdeleshed har biotin virkelig noget at byde på til håret.

Sådan får du biotin fra din kost: Spis fødevarer som kød (svinekød og oksekød), laks, æg, solsikkefrø og jordnøddesmør. Overvej at supplere op med et kosttilskud med biotin, hvis du ikke spiser kød. Derudover så kan du overveje at indtage en lille håndfuld nødder om dagen som mellemmåltidssnack.

HairLust anmeldelse

E-vitamin

Mens E-vitamin er en af de mest oversete vitaminer til håret, har det altså en del at skulle have sagt. I lighed med C-vitamin er E-vitamin en antioxidant, der kan forhindre oxidativ stress. Der er lavet flere undersøgelse af fordelene ved dette hår vitamin. I en undersøgelse fra 2010 oplevede mennesker med hårtab en stigning på 34,5% i hårvækst efter at have tilsat et hår vitamin kosttilskud med E-vitamin på 8 måneder*.

Sådan får du E-vitamin: Kombiner gerne E vitaminer til håret med fødevarer såsom mandler, solsikkefrø, mandler, avocado, rød peberfrugt og broccoli.

E-vitamin

A-vitamin

A-vitamin er et andet vigtigt vitamin til håret. Alle celler har brug for A-vitamin til at vokse og fungere. Dette inkluderer også hår, som er det hurtigst voksende væv i den menneskelige krop. A-vitamin bidrager til at vedligeholde sunde slimhinder, såsom hudkirtler, med at fremstille sebum i hovedbunden. Sebum har den funktion at fugte hovedbunden og hjælper med at holde håret glansfuldt og sundt. Selvom det er vigtigt for kroppen at få dækket sit behov af A-vitamin, skal du passe på med for store doser. A-vitamin er et fedtopløselige hår vitamin, og derfor kan store doser være svære for kroppen at opbruge og udskille.

Sådan får du dine A-vitminer: Fødevarer rige på A-vitamin er blandt andet søde kartofler, gulerødder, meloner og mørke bladgrøntsager. Jeg spiser selv store mængder af gulerod, og det har vist sine fordele på både hår og hud.

A-vitamin

D-vitamin

Forskning har vist, at D-vitamin kan hjælpe med at skabe nye follikler - de små porer i hovedbunden, hvor nyt hår dannes**. D-vitamin bidrager ligeledes til optagelse og udnyttelse af calcium og spiller en rolle i celledelingsprocessen. Hovedparten af D-vitamin dannes i huden af solens stråler, mens den resterende del indtages fra ernæring. Det vil sige at i de mørke vinterperioder med lidt sol, kan flere opleve et underskud af D-vitamin.

Sådan får du D-vitamin: Du kan optimere dit indtag af D-vitamin ved at spise fede fisk (sardiner, laks og makrel), æg, svampe og mælk. Prøv desuden at opholde dig minimum 20 minutter udenfor i dagslys hver dag - både sommer og vinter!

D-vitamin

Jern

Jern er ikke et vitamin til håret, men et mineral. Jern hjælper røde blodlegemer med at transportere ilt til dine celler. Dette gør det til et vigtigt mineral til mange kropslige funktioner, inklusive håret. Jernmangel, der forårsager anæmi, kan også være en årsag til hårtab. Jern er ligeledes vigtigt for kvinder under deres graviditet, da både foster og moderkage har brug for jern.

Sådan får du nok jern: Fødevarer, der er rige på jern omfatter rødt kød, østers, ost, kikærter og spinat.

Magnesium

Et andet mineral som kroppen har brug for er magnesium. Magnesium er vigtigt i mere end 300 kemiske reaktioner, der hjælper til at kroppen fungerer optimalt. I forhold til håret, så sikrer magnesium, at hovedbunden får den støtte, den har brug for, for at vokse et stærkt og sundt hår. Magnesiummangel kan opstå i forbindelse med sygdom, eller som mangel på andre mineraler (f.eks. calcium og kalium). Symptomer på mangel kan være træthed, udmattelse, muskelsammentrækninger som tics ved øjet, dårlig søvn og ikke optimal restituering hvis de ikke indtager nok magnesium. Derfor er det specielt en god ide, at tage magnesium som kosttilskud.

Sådan får du nok magnesium: Fødevarer med højt magnesium indhold omfatter bælgfrugter, fuldkorn, frø, kerner og nødder samt grøntsager som broccoli og squash. Bonus: mange af disse fødevarer dækker også de bedste vitaminer til håret! 

Zink

Zink spiller en vigtig rolle i hårvævets vækst og reparation. Det hjælper også med at holde oliekirtlerne omkring folliklerne i balance. Udover hårtab, kan mangel på zink svække dit immunforsvar, føre til dårlig fordøjelse og ustabile hormoner. Den gode nyhed er, at det ikke er svært at få dækket zink forsyningerne.

Sådan får du nok zink: Fødevarer med højt zink indhold omfatter frø og nødder, herunder hampfrø, peanuts, cashewnødder og mandler, såvel som bælgfrugter, kød og fisk. 

Protein

Sammen med vitaminer til håret, har håret også brug for protein. Faktisk består håret stort set kun af protein, og derfor et protein vigtigt for dannelse af nye hår.

Sådan får du nok protein: Kost rig på protein er blandt andet tørrede linser, mandler, hvide bønner, fisk og valnødder.

proteins

Opsummering af hår vitaminer

Jeg håber at du nu er blevet klogere på hvilke hår vitaminer, der kan hjælpe dig til at gro og bevare et flot og sundt hår. Sørg for at få kosten dækket af hår vitaminer fra A til Z(ink), så har du de bedste forudsætniger for at få et sundt hår indefra.

Der findes også andre gavnlige vitaminer til håret. Aggerpadderokke ekstrakt er en af de planter i verden, som er rigest på silica, hvilket er et af de næringsstoffer, som har vist sig at kunne hjælpe betydeligt med at bidrage til et sundt og langt hår. Derudover findes der også flere aminosyrer, som bakkes op af forskning for positiv effekt på et sundt og langt hår, heriblandt glycine, l-methionin og l-glutamin. Disse aminosyrer er kendt for at være vigtige byggesten af keratin i håret. De kan bidrage til at vedligeholde en optimal produktion af hårceller og dermed hårets styrke og sundhed.

Før og efter billeder ved brug af hår vitaminer fra HairLust:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

Stine

Et sundt og smukt hår kræver en all-round indsats. Så husk at pleje lokkerne både indefra og udefra.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

 

Udover vitaminer til håret, hvad kan jeg ellers gøre for mit hår?

Der er mange gode plejerutiner, som udover dine hår vitaminer bidrager til et holde håret sundt, og forebygge skader. Nogle af mine egne favoritter til håret er:

1. Brug SLS/SLES sulfatfri shampoo

Vidste du, at dit valg af shampoo (i samme grad som vitaminer til håret) har en afgørende rolle for hårets sundhed? Din shampoo bidrager til at holde din hovedbund i balance, og sørger for at rense porerne og danne et godt udgangspunkt for sund hårvækst. Men nogle typer af shampoo (SLS/SLES holdige shampoo'er), gør arbejdet lidt for godt, og kan virke udtørrende på din hovedbund, og skabe ubalance i hovedbunden produktion af sebum. Jeg bruger Hair Growth & Repair Shampoo, som er uden de skrappe SLS/SLES sulfater, og efterlader håret rent uden at udtørre porer og lokker.

2. Husker du at bruge balsam?

Hvis du ikke allerede ved det, så er balsam et nødvendigt plejeprodukt, hvis du ønsker at holde dine hårlokker sunde og lange. Du bør altid afslutte din hårvask med balsam, da denne er med til at lukke fibrene i dit hårstrå efter hårvask med shampoo og varmt vand. Det betyder at den altafgørende fugt og næring fra shampoo, hårmaske og balsam forsegles inde i håret - lige indtil næste hårvask.

3. Bruger du en wet brush?

En wet brush er en speciellavet hårbørste, som skal bruges i håret, når det er vådt. Vådt hår er lig med et skrøbeligt og mindre modstandsdygtigt hår end tørt hår. Så sørg for at have din wet brush klar, når du skal rede våde hårlokker ud.

4. Husk proteinerne

Lige som dine vitaminer til håret skal indeholder proteiner, det samme skal gøre sig gældende for din ydre hårpleje! Jeg bruger Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust, som er rig på mikro-proteiner fra gær og planter. Det er en nem måde at få dækket hårets protein behov på!

Ønsker du langt hår?

Udover hår vitaminer, har min kollega Louise samlet de bedste råd til at hjælpe dit hår godt på vej i længden. Vidste du, at vitaminer til håret i form af kosttilskud kun består af 1 ud af vores 13 generelle råd til at få sundere og længere hår? Hvis du kombinerer alle vores råd så får du de bedste udgangspunkt for at få et sundt hår. Læs i vores anden artikel alle 13 råd til at få et langt hår hurtigt. Hvis du har nogle spørgsmål til denne artikel eller blot ønsker at supplere artiklen med andre gode vitaminer til håret, så smid en kommentar i feltet nedenfor.

*https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24575202, **https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/ PMC3412244/

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


9 kommentarer


 • Lærke

  Nyttig viden!


 • Mette Frederiksen

  Hej Layal,
  Tusind tak for dit spørgsmål. Vitaminer og kosttilskud til håret som dem fra HairLust giver kroppen de næringsstoffer, den har brug for til at vedligeholde et sundt hår. Hovedbundslidelser som eksem og psoriasis skal dog gerne en tur forbi lægen, da de kan kræve medicinsk behandling, og her er der ikke altid så meget, et vitamintilskud kan gøre.
  Mvh. Mette Frederiksen


 • Layal

  Kan de kurere tørhed eksem eller psorersis i hovedbunden?


 • Julie

  B vitaminer og biotin (som jo også er en b-vitamin) virker. Og gerne i høje dosis :) Som Hair lust jo har


 • Kristina

  det er godt nok mange , troede ikke der var så mange , men der kan man bare se . jeg har prøvet hairlust vitaminer til håret i 2 måneder efter graviditet nu og det hjælper super godt på mit tynde hår


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.