Tør hovedbund? 10 tips til at slippe af med en tør og kløende hovedbundSe alle artikler

Tør hovedbund? 10 tips til at slippe af med en tør og kløende hovedbund

De fleste af os har oplevet en kløende hovedbund eller hovedbundsproblemer af den ene eller anden art på et tidspunkt i vores liv? Skæl, tør hovedbund, svamp eller måske endda psoriasis? Lige meget hvad problemet er, kan vi nok sagtens blive enige om, at en irriteret hovedbund kan være grund til mange bekymringer, men heldigvis behøver behandlingen ikke være så kompliceret endda.

Tager du ofte dig selv i at klø dig i håret? Det er bare slet ikke sjovt at have en kløende hovedbund. Heldigvis er der mange ting, du kan gøre for at lindre en tør hovedbund.

Læs med her og hør mere om årsagen til, at man får tør og irriteret hovedbund. Desuden vil vi hjælpe dig med at opklare, om din kløende hovedbund skyldes eksem eller tør hovedbund.

Indholdsfortegnelse

Hvad er en kløende hovedbund?

Din hovedbund består af hud, så derfor kan den også begynde at klø, nøjagtig som huden kan øvrige steder på kroppen! En lang række af de faktorer, som er årsag til, at din hud klør, kan også være medvirkende til, at du får kløe i hovedbunden, bl.a. årstidernes skiften, din kost, allergier mv. Det er dog sådan, at kløe i hovedbunden også kan have andre mere specifikke årsager, som kun vedrører selve hovedbunden (mere om det senere).

Hvad er symptomerne på tør hovedbund?

Det mest fremtrædende symptom på tør hovedbund er, at den klør! Hvis du ofte tager dig selv i at klø dig i hovedbunden, kan du meget vel have tør hovedbund. Nogle med kløende hovedbund har sågar nævnt, at de kradser sig i hovedbunden, mens de sover! Et andet meget fremtrædende symptom på tør hovedbund er, at der drysser skæl ned fra håret, hvilket er derfor, at denne lidelse ofte bliver forvekslet med skæl.

Hvorfor har jeg irriteret hovedbund?

Du får en kløende hovedbund, når den naturlige fugtbalance i hovedbunden bliver forstyrret. Kløe i hovedbunden kan have mange forskellige årsager, blandt andet:

 • Alder. I takt med at vi bliver ældre, producerer vores hud færre naturlige olier og bliver dermed mere tør.
 • Hormonelle ændringer. En række hormonelle ændringer (som f.eks. overgangsalderen) kan ligeledes gøre huden mere tør og mere tilbøjelig til at klø.
 • Stress. Stress kan forårsage inflammation, som også kan føre til, at man får kløende hovedbund. Stress kan så trigge dine kløe-receptorer, til trods for at der slet ikke er noget i vejen med din hud! For at reducere stress kan du forsøge dig med meditation, yoga eller begynde at skrive dagbog.
 • Arvelige faktorer. Hvis en af dine forældre (eller begge) har tør hud, er du langt mere tilbøjelig til også at få tør hud.
 • Temperaturudsving eller skiftende årstider. Dette er den mest udbredte årsag til tør hovedbund om vinteren. Store udsving i temperaturen (som f.eks. frost udenfor og varme indenfor) kan virkelig udtørre huden.
 • En utilstrækkelig kost. Hvis du ikke får den rette blanding af de forskellige vitaminer, kan resultatet gå hen og blive en kløende og irriteret hovedbund.
 • Rygning. Rygning kan forårsage inflammation og udtørre huden, hvilket kan føre til, at du får tør hovedbund.
 • Luftforurening. Luftforurening kan også medvirke til inflammation i huden, hvilket efterlader dig med en tør, kløende hovedbund.
 • Allergier og irritation. Din kløe kan også skyldes en allergi over for et eller andet, du spiser eller en af ingredienserne i dine hårprodukter. Nogle af de mest almindeligt forekommende ingredienser i diverse hårprodukter kan irritere huden og forårsage tør og irriteret hovedbund.

Hvornår bør jeg være bekymret over min kløende hovedbund?

Så hvordan ved du egentlig, om du bare har tør hovedbund, eller den kløende hovedbund er et tegn på, at der er noget mere alvorligt galt?

Hvis din hovedbund klør så meget, at du er ved at udvikle sår i hovedbunden, fordi du konstant klør dig, er det tid til at gå til lægen.

Andre tegn på at du bør gå til lægen er, hvis du begynder at opdage nogle tørre, skaldede pletter i hovedbunden. Det er tegn på, at du har en underliggende lidelse, f.eks. skæleksem, atopisk eksem eller psoriasis.

Skæl eller tør hovedbund: Hvad er egentlig forskellen?

Lad os først lige høre lidt mere om skæl eller skæleksem, som ofte bliver forvekslet med det at have tør hovedbund. Hvordan kan du egentlig afgøre, om din kløende hovedbund skyldes skæl eller tørhed? Det kan du på denne måde:

 • Skæl eller tør hovedbund, forskel #1: Tør hovedbund er en følge af for lidt sebum i hovedbunden, hvorimod skællene fra skæleksem skyldes, at der er for meget sebum i hovedbunden. Denne type skæl kommer af skæleksem, også kaldet seboroisk eksem. Andre tegn på skæleksem kan være fedtet, rød, skællende hud.
 • Skæl eller tør hovedbund, forskel #2: Skæl fra skæleksem er ofte udløst af en svampeinfektion, hvorimod tør hovedbund kan blive udløst af en række miljømæssige faktorer og din livsstil.
 • Skæl eller tør hovedbund, forskel #3: Skæl, som skyldes skæleksem, er større end de flager, der ses ved tør hovedbund. Derudover er de skæl, man ser ved skæleksem ofte fedtede og gullige, mens tørre flager, som skyldes tør hovedbund, sædvanligvis er tørre og hvide.

Hvis du har mistanke om, at du lider af skæl eller skæleksem, er det ofte muligt at behandle denne lidelse derhjemme ved at bruge et produkt udviklet til netop dette problem. De to produkter nedenfor er rigtig gode til skæl og irriteret hovedbund generelt.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

før og efter hairlust Scalp Scrub

Behandling mod tør og kløe i hovedbunden: Kig efter disse ingredienser

Hvis du har tør og irriteret hovedbund, hvad er så egentlig den bedste behandling? Den bedste behandling til en tør og irriteret hovedbund bør indeholde mindst en, men gerne flere, af disse hovedbundsvenlige ingredienser:

Aloe vera

Aloe vera-ekstrakt kan beviseligt hjælpe med at reducere inflammation i huden, takket være dette ekstrakts beroligende enzymer, kulhydrater og plantesteroler.

Theobroma kakaosmør

Theobroma kakaosmør, bedre kendt som kakaosmør, er en af de allerbedste behandlinger imod tør og irriteret hovedbund. Kakaosmør er rig på fedtsyrer, som har en fugtighedsgivende effekt på en tør hovedbund. Desuden skaber kakaosmøret en beskyttende barriere, som indkapsler fugten og dermed forhindrer, at man kommer til at stå med en kløende hovedbund.

Olea europaea frugtolie (olivenolie)

I lighed med kakaosmør har frugtolien fra olea europea-træet (bedre kendt som olivenolie) også en kraftig fugtighedsgivende effekt. Olivenolie er naturlig rig på A-vitamin og E-vitamin samt hydroxytyrosol, som har en lindrende effekt på inflammation.

Kolloid havremel

Hvis du har haft skoldkopper, kender du sikkert allerede til den kolloide havremels beroligende effekt på huden. Nøjagtig som den kan lindre kløen ved skoldkopper har den også en lindrende effekt på en tør og kløende hovedbund.

Acai-ekstrakt

Takket være dette ekstrakts store indhold af antioxidanter, plantesteroler, vitaminer, mineraler og fedtsyrer bliver akai betragtet som en superfødevare. Når man påfører acai-ekstrakt i hovedbunden, har det en lindrende og helende effekt. Acai-ekstrakt hjælper også med at forebygge, at den kløende hovedbund bliver udsat for yderligere irritation.

Blåbærekstrakt

Blåbærekstrakt har en kraftig antiinflammatorisk og fugtighedsgivende effekt, hvilket gør den til en af de allerbedste behandlinger imod tør hovedbund.

10 vaner som kan få en tør hovedbund i balance

Uanset om du skal have lindret kløen i din hovedbund, eller du vil forebygge, at du overhovedet får en kløende, tør hovedbund, så vil de følgende gode vaner, som er med til at pleje hovedbunden, under alle omstændigheder sikre dig en sund og fugtmættet hud.

1. Forsyn hovedbunden med masser af fugt

Forsyn hovedbunden med masser af fugt

Først og fremmest skal du give din hovedbund en behandling med vores Scalp Follicle Treatment & Volumizer! Denne opfriskende hovedbundsbehandling anvender en række naturlige, økologiske ingredienser som beroliger og plejer den kløende, tørre hovedbund. Disse ingredienser inkluderer bl.a. økologisk aloe vera og olivenolieekstrakt, som du jo allerede ved er to af de bedste behandlinger imod tør hovedbund! For at opnå de bedste resultater bør du påføre behandlingen en til tre gange om ugen.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur til kløende, tør hovedbund, beriget med RootBioTec™ mod hårtab.

229 kr

Læs mere

2. Brug kun shampooer, der ikke irriterer hovedbunden

Brug kun shampooer, der ikke irriterer hovedbunden

Shampooer med sulfater skummer dejlig meget, men de kan også virkelig irritere huden. Hvis du har en kløende hovedbund, bør du derfor overveje at skifte til en fugtighedsgivende, sulfatfri shampoo, som f.eks. Hair Growth & Repair Shampoo. Denne nærende shampoo vil ikke kun forbedre din hovedbunds sundhed, men vil også hjælpe med at styrke dit hår ved hjælp af nogle veganske mikroproteiner. Et lille tip – vi har også en formel til mænd!

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfri shampoo med proteiner, som skaber optimale betingelser for sund hårvækst.

179 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo til mænd mod hårtab, beriget med AnaGain™ og økologisk rosmarin.

179 kr

Læs mere

3. Reducér antallet af ugentlige hårvaske

Reducér antallet af ugentlige hårvaske

Selvom du bruger den mest skånsomme shampoo i hele verdenen, vil du, hvis du vasker håret lidt for ofte, kunne opleve at få tør hovedbund. De fleste personer finder det tilstrækkeligt, at vaske håret med shampoo to til tre gange om ugen. Hvis du dyrker sport regelmæssigt, kan du imidlertid godt være nødt til at vaske håret lidt oftere.

Selv om tørshampoo kan være en rigtig god hjælp til at minimere det fedtede hår mellem hver hårvask, skal du dog være opmærksom på, at tørshampoo faktisk ikke er en rigtig shampoo. Det betyder, at den ikke fjerner hverken skidt, overskydende sebum eller eventuelle ophobede rester fra diverse produkter.

4. Drop de daglige stylingprodukter

Drop de daglige stylingprodukter

Hårlak, voks, tørshampoo, og volume pulver. Listen over stylingprodukter er lang. De fleste produkter i denne kategori, består af hård kemi, og vil over tid opbygge sig i håret, efterlade hår og hovedbund tør, og resultatet er en kløende hovedbund. For disse kemiske produkter er stort set umulige at vaske ud af håret med en almindelig shampoo.

Heldigvis findes der alternative produkter til dig, som gerne vil have hold og volumen i håret, men uden de kedelige bivirkninger. Kig efter de økologiske og naturlige alternativer på markedet, som f.eks. Hair Finishing Spray, og husk dig selv på, at 'less is more' (mindre kan gøre det).

HairLust - Hair Finishing Spray HairLust - Hair Finishing Spray

Hair Finishing Spray

Non-aerosol hårspray, der forsyner håret med medium hold, struktur og glans.

179 kr

Læs mere
HairLust - Hair Finishing Stick HairLust - Hair Finishing Stick

Hair Finishing Stick

Innovativ hårspray stick, som holder de flyvske babyhår på plads og tæmmer krus.

99 kr

Læs mere

5. Husk at skrue ned for temperaturen

Husk at skrue ned for temperaturen

Et dampende varmt bad føles himmelsk (især om vinteren), men det kan virkelig udtørre din hud. Når du vasker hår, bør du derfor vælge at bruge mindre varmt vand. Det føles måske ikke helt lige så lækkert, men din hovedbund vil takke dig for det!

6. Eksfolier din hovedbund

Eksfolier din hovedbund

Kombinationen af diverse hårprodukter, døde hudceller og sebum kan nemt ophobe sig i din hovedbund og medføre irritation, så dine hårfollikler bliver kvalt. Løsning? Eksfolier din hovedbund, og slip af med alle de ophobede rester, så dine hårfollikler igen kan ånde!

En af de allerbedste behandlinger til en irriteret, tør hovedbund er vores hovedbundsscrub, Hair & Scalp Detox Scrub. Denne certificerede, økologiske hovedbundsscrub er fremstillet ved hjælp af abrikoskerner, som skånsomt eksfolierer den kløende hovedbund. Derudover hjælper aloe vera-ekstraktet, rosmarinolien, havremelsekstraktet, blåbærekstraktet og acai-ekstraktet med at berolige den kløende hovedbund, i kraft af en række kraftigt virkende antioxidanter.

For at opnå de bedste resultater bør du anvende vores specielle Scalp Massage brush! Denne hovedbundsbørste kan bruges enten når du masserer shampooen ind i hår og hovedbund, eller efter badet. De bløde, fleksible børstepigge giver en skånsom massage, som en tør hovedbund vil elske!

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

7. Prøv nogle effektive olier

Prøv nogle effektive olier

Hvis du har tør og irriteret hovedbund, har du måske også et meget tørt hår. Hovedbunden producerer sebum for at forsyne håret med fugt og beskytte det imod tab af fugt. Men hvis din hovedbund nu ikke producerer sebum nok, kan det meget nemt komme til at gå ud over din smukke lokker. Hvis du vil sikre dig, at dit hår får den nødvendige fugt, kan det være en rigtig god ide at bruge en oliebehandling, som f.eks. Hair Strengthening & Protection Oil. Denne fugtighedsgivende olie er udviklet med afsæt i den økologiske kokosolie, arganolien og abrikoskerneolien, som alle sammen indeholder en lang række vitaminer og sunde fedtsyrer, der på effektiv vis plejer og fugter det tørre hår.

HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunktionel hårolie, der udjævner kruset hår for et glansfuldt og blødt finish.

149 kr

Læs mere

8. Sov dig til en sundere hovedbund

Sov dig til en sundere hovedbund

De fleste sover med et hovedpudebetræk af bomuld, men bomuld er bare ikke det ideelle valg til et hovedpudebetræk. Hvorfor ikke? Fordi bomuld består af nogle ru fibre, som kan udtørre håret og hovedbunden. Resultatet er, at du får kløe i hovedbunden!

I stedet kan vi varmt anbefale dig at prøve vores Pure Bamboo Pillowcase, som er lavet af bløde og glatte bambusfibre, som ikke irriterer håret eller giver kløe i hovedbunden. Derudover har bambus en naturlig antibakteriel og svampedræbende effekt. Så hvis din kløende, tørre hovedbund skyldes en svampeinfektion, kan det være en rigtig god ide at skifte til et hovedpudebetræk af bambus.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Hvid HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Hvid

Pure Bamboo Pillowcase, Hvid

Bambuspudebetræk, med en silkeblød, glat overflade, der beskytter hår og hud.

199 kr

Læs mere
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Pure Bamboo Pillowcase, Blå

Bambuspudebetræk, med en silkeblød, glat overflade, der beskytter hår og hud.

199 kr

Læs mere

9. Plej hovedbunden indefra

Plej hovedbunden indefra

Som tidligere nævnt kan en utilstrækkelig kost være en af årsagerne til, at man får kløe i hovedbunden. For at forbedre din hovedbunds generelle sundhedstilstand bør du derfor altid vælge fuldkornsprodukter med hovedvægt på de proteinrige fødevarer, sunde fedtsyrer og en masse frugt og grøntsager.

Eksperter inden for hårpleje anbefaler, at du øger indtagelsen af de antiinflammatoriske omega-3-fedtsyrer, som bl.a. findes i laks, sardiner og hørfrø. De umættede fedtsyrer forbedrer hudens fugtbalance indefra, hvilket er grunden til, at de er så utrolig gode til at lindre kløe i hovedbunden.

I nogle tilfælde kan det også være en fødevareallergi, der er medvirkende årsag til din hudinflammation. Nogle finder f.eks. ud af, at indtagelsen af gluten eller mejeriprodukter kan være en medvirkende årsag til deres eksem. Hvis du har mistanke om, at det er tilfældet for dig, bør du tale med din læge.

Hvis du vil være helt sikker på, at du har gjort alt, hvad der er muligt for at få en sund, velplejet hovedbund, bør du overveje at tage et kosttilskud til håret, f.eks. Hair Growth Formula Gummies. Vores kosttilskud til håret indeholder nemlig en lang række hovedbundsvenlige ingredienser, bl.a. jod, B12-vitamin og E-vitamin. Derudover er de fremstillet af nogle fuldkommen naturlige ingredienser, så derfor ved du bare, at de er rigtig gode for dig. Det findes i øvrigt overså til mænd, og i en tabletform, hvis det er mere dig.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie vitaminer med højt indhold af biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

249 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sukkerfrie vitaminer med biotin, zink og selen, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

249 kr

Læs mere

10. Sørg for at drikke rigeligt med vand

Sørg for at drikke rigeligt med vand

Sidst, men ikke mindst vil vi lige nævne, at en af de allerbedste metoder til at lindre en tør, irriteret hovedbund er at sørge for at drikke rigeligt med vand! Din hud bruger nemlig det vand, du drikker til at holde sig fugtig og smidig. Derfor giver det rigtig god mening, at du kan komme til at stå med en tør hovedbund, hvis du ikke drikker vand nok. Ifølge sundhedsstyrelsen bør du drikke ca. 6 til 8 glas vand dagligt.

Hårtab og tør hovedbund: Sådan hænger det sammen

Som nævnt før, så er en tør og kløende hovedbund et helt almindeligt problem, som kommer i perioder af ens liv. Det samme kan man sige, om en række andre hår -og hovedbundsproblemer, bl.a. hårtab. For vidste du, at hårtab og tør, irriteret hovedbund kan hænge sammen? Faktisk kan hårtab være et direkte resultat af, at hovedbunden ikke trives. Midlertidigt hårtab kan optrappes, hvis du har hovedbundsinfektioner, eksem, men også problemer med tør hovedbund. Hovedbundens sundhed er nemlig alfa og omega for, at man kan vokse et sundt og tæt hår.

(Oplever du hårtab? Så klik ind, og læs om de mest almindelige årsager til hårtab).

Vi håber, at denne artikel har været med til at lære dig alt om de mulige årsager til kløe i hovedbunden og givet dig et bud på den bedste behandling imod tør hovedbund!

Vores kunder siger

Fremragende

4.4 ud af 55.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrub

  Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrub

 • kløende skæl

  Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!

 • Klør hovedbunden? Find den bedste shampoo til tør og kløende hovedbund

  Klør hovedbunden? Find den bedste shampoo til tør og kløende hovedbund

 • Fedtet hovedbund

  Kæmper du med en fedtet hovedbund? Undgå fedtet hår èn gang for alle!

 • Statisk Elektrisk Hår: Her er 9 metoder til at undgå elektrisk hår

  Statisk elektrisk hår: Her er 9 metoder til at undgå elektrisk hår

Se alle artikler