Kløende hovedbund: Forebyggelse og behandling af tør hovedbund [VIDEO]


Vi har nok alle bøvlet med kløende hovedbund eller hovedbundsproblemer af den ene eller anden art på et tidspunkt i vores liv? Skæl, tør hovedbund, svamp eller måske endda psoriasis? Lige meget hvad problemet er, kan vi nok sagtens blive enige om, at en irriteret hovedbund kan være grund til mange bekymringer, men heldigvis behøver behandlingen ikke være så kompliceret endda. Bliv klogere nedenfor, hvor vi går igennem årsager, gode råd mod tør hovedbund og produktanbefalinger.

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Stine er uddannet Cand.Merc.(Kom.) fra Copenhagen Business School med en forkærlighed for skriftsprogets legende verden. Hos HairLust tryller hun med ordene på daglig basis, og så nørder hun naturlige ingredienser og hårplejetips, så det halve kunne være nok. Stine har formået at skubbe HairLust i en mere transparent retning, og hendes passion for at hjælpe og vejlede mennesker ud af deres hårproblemer skinner igennem i alle hendes artikler.Læs mere om skribent.

Jeg har selv en utroligt sart hovedbund og hud, og jeg har derfor i flere lange perioder døjet og kæmpet med irriteret og tør hovedbund. Men selvom jeg kan trøste mig med, at det er et meget normalt problem, så bliver det aldrig mindre irriterende - eller pinligt at være hende med kløe i hovedbunden, der ikke kan lade være med at køre neglene gennem håret hvert andet minut. Der er nærmest intet, der kan drive folk til vanvid som en kløende hovedbund - det kan jeg skrive under på! Da en tør hovedbund ude af balance kan være en hyppig årsag til hårtab, er hovedbundsproblemer heller ikke lige noget, man bare kan ignorere. Men det kan være pinligt at være åben omkring sine hovedbundsproblemer, for virker det ikke som om, man er usoigneret, hvis man har skæl, eller kan den kløende hovedbund misforstås, så folk tror, man har lus? Det troede jeg i hvert fald da jeg var yngre.

Det var først, da jeg ramte starten af 20’erne, at jeg turde tale med folk omkring mig om mine hovedbundsproblemer, som havde været en hyppigt tilbagevendende usikkerhed for mig gennem mine teenageår, og først dér indså jeg, at det ikke er så unormalt alligevel, hverken hos kvinder eller mænd. Nu ved jeg heldigvis bedre end at gå med problemerne selv, og så har jeg sidenhen lært en hel masse om, forebyggelse og behandling af tør hovedbund. Al denne viden giver jeg videre til dig her, læs med og bliv klogere.

I denne artikel går jeg i dybden med nogle af de hyppigste årsager til tør hovedbund, og så får du mine absolut bedste tips til, hvordan du kan undgå en irriteret og kløende hovedbund, helt uden at det behøver koste en formue eller utallige lægebesøg. Jeg fortæller mere om, hvordan du vælger en god shampoo mod tør hovedbund, og så løfter jeg sløret for mit hemmelige vidundermiddel mod en tør, irriteret og kløende hovedbund, et ret nyt produkt på markedet, som virkelig gør en forskel for hovedbundens sundhed. Psst… Det handler om en hovedbunds scrub, som også går under det engelsk ord: scalp scrub. Længere nede giver jeg min produktanbefaling.

Hvis du foretrækker at lære om emner som tør og kløende hovedbund ved at se en video, så har vi faktisk lavet én lige til dig, der opsummerer de vigtigste pointer i denne artikel. Ellers rigtig god læselyst:

De hyppigste hovedbundsproblemer 

Ligesom vi alle er forskellige, er enhver hovedbund også unik, og mens nogen kan tåle alt muligt, uden at huden slår ud, så er vi andre, med en mere sart hovedbund, der skal være meget opmærksomme på hvilke produkter, vi bruger til håret. Dog er nogle af de hyppigste hovedbundsproblemer stadig de samme for de fleste, og du kan nok nikke genkendende til at have bøvlet med enten en fedtet hovedbund, eller en tør hovedbund, som har forårsaget kløende hovedbund eller skæl.

Selvom en fedtet hovedbund virker som det omvendte i forhold til en tør hovedbund, så har de meget lignende symptomer som hårtab og kløe i hovedbunden, og det kan derfor være vanskeligt at finde ud af, hvad årsagen til disse symptomer er. I dette afsnit forklarer jeg derfor forskellen på en tør hovedbund og en fedtet hovedbund:

Symptom: Tør hovedbund

En kløende, tør hovedbund. Jeg tror, at de fleste af os som har prøvet at døje med tør hovedbund, kan skrive under på, at det er til stor gene! Udover kløen, kan det også skabe en fornemmelse af ømhed. For de fleste mennesker skyldes tørhed i hovedbunden:

 • Dehydrering er en almindelig årsag til tør hovedbund, og den primære årsag til det, er fordi de fleste mennesker ikke drikker nok vand
 • Skiftende vejrforhold, temperatur og luftfugtighed - koldt vejr eller varmt vejr
 • De produkter, som du anvender i dit hår kan bidrage til en kløende, tør hovedbund. Syntetisk hårpleje, spækket med kemi og allergener, kan få selv den bedste hovedbund i problemer

En tør hovedbund kan forårsage en række andre problemer, som f.eks. infektion, eksem og skæl i hovedbunden og i værste tilfælde også hårtab.

Symptom: Skæl

Hovedbunden, ligesom resten af huden, består af døde hudceller, som løbende afkastes huden. Skæl er faktisk døde hudceller, og hos nogle mennesker kan denne process komme ud af balance, og øges. Det kan der være mange årsager til:

 • Svampeinfektioner i hovedbunden
 • Ubalance i hovedbundens naturlige sebum produktion
 • Overfølsomhed for visse stoffer, i f.eks. stylingprodukter

Tør hovedbund vs. skæl

En tør hovedbund er ikke nødvendigvis ensbetydende med skæl. Begge hovedbundstilstande kan forårsage synlige hudflager fra død hud, men skæl kan også være et resultat af en fedtet hovedbund, en tilvækst af gærsvamp i hovedbunden eller udløses af hormoner og genetik, hvilket er uddybet længere ned i artiklen.

før og efter Scalp Scrub

Symptom: Fedtet hovedbund

En fedtet hovedbund vil ofte forårsage kløe og i nogle tilfælde også skæl. Dette er dog ikke samme form for tynde, tørre og dryssende skæl, som kommer af en tør hovedbund, men i stedet mere fedtede og fugtige klumper af skæl, der ikke drysser, men kan fjernes let med fingrene. En fedtet hovedbund, kan bl.a. skyldes en overvækst af gær i hovedbunden. Denne gær antages at bidrage til skæl hos nogle mennesker, fordi den producerer oleinsyre, en fedtsyre, som kan øge hovedbundens produktion af sebum.

Symptom: Kløende hovedbund

Hvis hovedbunden klør, kan det udover tør hovedbund, skyldes mange forskellige problemer. Huden i hovedbunden såvel som på resten af kroppen fornyes hele tiden. Det er vigtigt at forstå, at den friske hud ikke burde klø, til trods for at den hele tiden fornyes. Se nedenfor nogle af de mest almindelige årsager til en kløende hovedbund:

 • Allergi eller overfølsomhed for visse stoffer, i f.eks. de produkter du anvender til at vaske eller style dit hår. Allergi for stylingprodukter, kan også vise sig som røde udslæt, eller problemer såsom tør hovedbund og/eller kløende hovedbund
 • Nældefeber, viser sig gerne som rødt, kløende udslæt
 • Lus er ofte et problem hos børn, men ses også hos voksne, og symptomet er en kløende hovedbund
 • Fnat kan give ekstrem følelse af at hovedbunden klør og er irriteret
 • Ringorm, er modsat navnet, ikke en infektion forårsaget af orme. Men er derimod en infektion i huden forårsaget af en svamp
 • Psoriasis kan vise sig som rødligt udslæt i hovedbunden, og kan være meget kløende

Det er vigtigt, at undgå at klø og skade huden med neglene, da det kan resultere i infektioner. Forsøg i stedet for, at modstå trangen til at klø i den kløende hovedbund og prøv i stedet at finde frem til roden af problemet, så du kan få den rette behandling af kløende eller tør hovedbund.

HairLust anmeldelse

Symptom: Hårtab

Hårtab kan være et direkte resultat af, at hovedbunden ikke trives. Midlertidigt hårtab kan optrappes, hvis du har hovedbundsinfektioner, eksem, men også problemer med tør hovedbund. Hovedbundens sundhed er nemlig alfa og omega for, at man kan vokse et sundt og tæt hår.

Oplever du hårtab i forbindelse med en kløende eller tør hovedbund, så kan du dog ånde lettet op. En dybdegående behandling kan nemlig hjælpe på symptomerne og dit hår vil gro fint og sundt tilbage, når problemet behandles. Hvis du oplever hårtab kan du læse mere om årsagerne dertil og hvad du kan gøre for at behandle dit hårtab i denne artikel. Hvis årsagen til dit hårtab kommer af en hovedbund i ubalance - kløende eller tør hovedbund, som ikke forårsages af f.eks svamp som kræver en tur til lægen og et svampeskrab - så læs videre, jeg giver nemlig tips og tricks til, hvordan du kommer den tørre hovedbund til undsætning længere nede.

stine

Hvis ikke hovedbunden trives, vil håret ikke belønne dig med den blødhed, glans og længde, du drømmer om.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

 

Hvorfor får man tør hovedbund eller kløende hovedbund?

En tør hovedbund kan komme som et resultat af mange forskellige faktorer. Alles hud er unik og påvirkes derfor forskelligt af ting som luftfugtighed, forurening, vind & vejr, hårprodukter, og meget mere. Problemerne skal selvfølgelig behandles efter årsagen til, at de opstår. Hvis du derfor oplever problemer med en tør og kløende hovedbund, bør du overveje, hvad årsagen til problemet kan være. Her er nogle af de typiske faktorer, der kan give dig problemer som en tør hovedbund:

Årstidsskifte

Din hud, og hermed også din hovedbund, kan være sensitiv over for ændringer i vejret. Når efteråret nærmer sig kan kulden og den tørre vind nemlig både udtørre din hud og hovedbund. På samme måde kan det skade håret, når man konstant bærer hat eller hue for at skærme for kulden. Det samme sker, når vejret bliver varmere og solens stærke UV stråler kan gøre skade på håret og hovedbunden, mens varmen, støvet og salt- eller klorvand kan udtørre hår og hud. 


Du vasker håret for ofte eller for sjældent

Hver hovedbund er unik, og nogle kan have behov for at vaske håret ofte, andre mere sjældent og måske kun et par gange i ugen. Du skal finde den rutine, der passer til dig, og så er det utroligt vigtigt, at du vælger en god shampoo mod tør hovedbund, uden de stærke, udtørrende SL-sulfater og silikoner i. Selv vasker jeg håret 2-3 gange om ugen, og har fundet ud af, at det passer perfekt til mit hår, og har kraftigt reduceret mine problemer med en tør og kløende hovedbund.

HairLust anmeldelse

Stress og livsstil

Akkurat som resten af kroppen påvirkes hovedbunden og håret også af stress, kost og den livsstil, du fører. Kløe i hovedbunden og specielt hårtab kan være tydelige tegn på at disse faktorer skal kontrolleres, eller at du skal ændre noget i din livsstil.

Overdreven brug af stylingprodukter

Tørshampoo, hårspray, hårgele og andre stærke stylingprodukter er utroligt hårde for håret og hovedbunden. Sørg derfor for at vaske håret grundigt, og gerne af flere omgange, hvis du bruger mange stylingprodukter, da de har en tendens til at bygge sig op omkring hår og hovedbund, hvilket kan have en utroligt negativ indvirkning på hårets vækst og sundhed. Og når du går i gang med din behandling af tør hovedbund, vil det helt klart kunne gavne dig at droppe stylingprodukterne helt en gang imellem. 


Genetik

Nogen har været så heldige at få en hud, der bare suger til sig af fugt og næring, mens andre - som jeg - lider af en meget sensitiv hud med stor hang til at blive tør. Hos mig sker dette hver eneste gang vejret skifter fra årstid til årstid. Selvom det kan føles både håbløst og uretfærdigt, når hovedbunden klør og huden tørrer ud, er det alfa og omega, at man finder de rette hårprodukter og husker at tage sig rigtig godt af sin hovedbund dagligt. Man har nemlig en tendens til at tænke mest på håret, om håret er tørt eller spidserne spalter, men det er vigtigt at huske på, at hovedbundens sundhed er nøglen til et sundt hår, og det er her det hele starter.

Behandling af tør hovedbund

Der er meget, man kan gøre, hvis man har en kløende hovedbund, det er en hel jungle derude af produkter og behandlinger, og går du til lægen vil du helt sikkert få et skrapt, receptpligtigt middel, du skal bruge, som evt. vil få dit hår til at falde af. Og det er jo lige det modsatte af hvad, man ønsker i sådan en situation. Der findes dog tilfælde, hvis du f.eks. har svamp eller psoriasis, der kan kræve at en læge lige tager et kig på dig først, eller hvis årsagen til din kløende hovedbund er at lus har invaderet dit hår. Men i alle tilfælde vil jeg anbefale dig at prøve en eller begge af mine følgende to tips, som i hvert fald har hjulpet helt gevaldigt på mit hår og min sarte og tørre hovedbund:

1. Drik mere vand

Vi kender alle vigtigheden af væske (læs: vand). At vedligeholde sund hår og hud er ingen undtagelse. Når din krop er i væskemangel, vil hud og hår være her, de første synlige tegn på dehydrering vil vise sig. Så husk at drikke den anbefalede daglige mængde af vand, og på den måde vil du hurtigt kunne afhjælpe tør hovedbund.

2. Husk de gode produkter

Tør hovedbund kan være forårsaget af en overfølsomhed for ingredienser i de hårplejeprodukter du anvender. Sørg for at vælge produkter uden alverdens kemi, undgå (SLES/SLS) sulfater, alhohol, parabener og stærke, syntetiske parfumestoffer. Hyppig hårvask med kemi, kan nemlig bidrage til, at hovedbunden udtørrer. Så forsøg at vaske håret 2-3 gange om ugen maks, og gerne med milde, økologiske produkter.

3. Drop unødvendige stylingprodukter

I forlængelse af punkt 2 "Husk de gode produkter", så synes jeg at dette punkt fortjener sin egen paragraf. Vi danskere bruger alt for mange stylingprodukter, når vi skal style vores hår; Hårlak, voks, tør-shampoo, og volume pulver. De fleste produkter i denne kategori, består af hård kemi, og vil over tid opbygge sig i håret, efterlade hår og hovedbund tør, og resultatet er en kløende hovedbund. For disse kemiske produkter er stort set umulige at vaske ud af håret med en almindelig shampoo. Heldigvis er Danmark, også det land, som går først i udviklingen af bæredygtige, allergi-venlige hår- og stylingprodukter. Så der findes alternative produkter til dig, som gerne vil have hold og volumen i håret, men uden de kedelige bivirkninger.

4. Husk den sunde kost

En dårlig eller mangelfuld kost, kan forværre dine hovedbundsproblemer. En kost rig på f.eks. b-vitaminer, zink og selen bidrager til at holde hår og hud sund, og kan ligeledes afhjælpe tør hovedbund. Du kan læse om gavnlige vitaminer til hår og en kløende hovedbund i denne artikel. Jeg tager selv et kosttilskud til håret, for at være sikker på, at jeg får alle de vigtige vitaminer.

5. Prøv en hovedbundsmassage

En effektiv og let behandling af tør hovedbund, og hovedbundsproblemer generelt, er at forkæle hovedbunden med en god massage. Brug fingerspidserne og masser i blide, cirkulære bevægelser. Det kan være mens du bruger en shampoo eller en hovedbundscrub. En hovedbundsmassage kan nemlig stimulere blodomløbet, og dermed normalisere produktionen af sebum.

hairlust trustpilot tør hovedbund

Andre gode produktråd til tør og kløende hovedbund

Husk på, en sund hovedbund resulterer i et sundt hår, så sørg for at passe og pleje din hovedbund rigtig godt. Nedenfor har jeg opstillet mine bedste produktanbefalinger til en kløende og tør hovedbund:

1. Prøv en hovedbundscrub

Der findes mange måder at behandle en tør hovedbund, men en effektiv (og hurtig) behandling af tør hovedbund, mener jeg er en hovedbundscrub. Jeg havde aldrig før tænkt på at eksfoliere hovedbunden, når problemerne brød frem igen og min kløende hovedbund nærmest skreg om hjælp, men jeg fik for nylig anbefalet en hovedbundsscrub. Det virker jo egentlig meget logisk med en scrub til hovedbunden, når huden tørrer ud. Vi både peeler, skrubber og eksfolierer både ansigt og krop for at fjerne døde hudceller og sætte gang i blodcirkulationen, så hvorfor skulle det samme ikke kunne gavne hovedbunden?

HairLust har en lækker hovedbundsscrub: Hair & Scalp Detox Scrub, der skånsomt og effektivt renser hovedbunden i dybden så produktrester, skæl, snavs og sebum fjernes. Den indeholder bl.a. også økologisk mynteolie, der virker opfriskende og stimulerende på hovedbunden, og de peelende korn fra abrikoskerner giver hovedbunden en skøn eksfoliering. Et nemt og effektivt tip til en kløende hovedbund.

2. En god hårbørste - en fantastisk måde at sætte gang i hovedbundens blodomløb

Som nævnt længere oppe i artiklen, så prøv at integrere en god hovedbundsmassage til din daglige hårplejerutine, enten når du masserer shampooen ind i hår og hovedbund, eller efter badet, med en god wet brush, som er egnet til det sensitive, våde hår. Mens de tredimensionelle børstepigge giver en skånsom massage, som en tør hovedbund vil elske!

3. Hovedbundserum med grøn mynte og proteiner

Der findes mange gode hovedbundserums på markedet, som bidrager til at fugtgive en tør hovedbund, og holder den beskyttet dagen lang. Jeg kan anbefale Scalp Follicle Treatment & Volumizer, som er en leave-in behandling til en sart hovedbund. Med plejende og stimulerende indhold fra økologisk grøn mynte, giver produktet næring og fugt til en kløende hovedbund. Ligeledes har den også indhold af proteiner, som giver håret et naturligt løft, og er et perfekt alternativ til voks, hårspray eller volumenpulver.

4. Skift dit hovedbudebetræk

Dit valg af pudebetræk (altså her hvor dit hoved befinder sig ca. 8 timer i døgnet), overses ofte, når det kommer til pleje og vedligeholdelse, og desværre kan dit hår og hovedbund opleve konsekvenserne af det. Det billige bomuldsbetræk, kan udover at skade hårlokkerne, også bidrage til kløende, tør hovedbund. En stor anbefaling fra mig er, at du vælger dit hovedpudebetræk med omhu, og husk at skifte betræk hver uge, hvis du har infektion, skæl, eller kløende hovedbund. Snavs og bakterier vil nemlig stortrives i dit pudebetræk. Jeg anbefaler at du vælger et betræk baseret på bambusfibre. Udover at materialet er et bæredygtigt, vegansk materiale, er det silkeblødt, allergivenligt og antibakterielt. Så din hovedbund og hud kan ånde hele natten.

Du kan læse meget mere om andre gode tips til god og skånsom hårpleje på bloggen, og i denne artikel om shampoo til tørt hår kan du læse meget mere om hvilke ingredienser, du bør gå efter hvis du har tørt og skadet hår.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


 • Hanne

  Jeg er blevet vildt glad for jeres shampoo, den lyserøde. Den hverken udtørrer eller fedter min hovedbund, og så klør det heller ikke mere. Tak for det!


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.