Tør hovedbund: Sådan forebygger og behandler du tør og kløende hovedbund


Vi har nok alle bøvlet med kløende hovedbund eller andre hovedbundsproblemer af den ene eller anden art på et tidspunkt i vores liv? Skæl, tør hovedbund, svamp eller måske endda psoriasis? Lige meget hvad problemet er, kan vi nok sagtens blive enige om, at en irriteret hovedbund kan være grund til mange bekymringer, men heldigvis behøver behandlingen ikke være så kompliceret endda. Bliv klogere nedenfor, hvor jeg anbefaler et nyt og super godt produkt mod tør hovedbund.

Mette Frederiksen redaktør HairLust

Mette Frederiksen

Skønhedsskribent

Mette er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Hun har en baggrund i skønhed og har arbejdet i en helsebutik i Odense, hvor det primære fokus var på hårplejeprodukter inklusiv indkøb og salg af disse. Læs mere om skribent.

Jeg har selv en utroligt sart hovedbund og hud, og jeg har derfor i flere lange perioder døjet og kæmpet med irriteret og tør hovedbund. Men selvom jeg kan trøste mig med, at det er et meget normalt problem, så bliver det aldrig mindre irriterende - eller pinligt at være hende med kløe i hovedbunden, der ikke kan lade være med at køre neglene gennem håret hvert andet minut. Der er nærmest intet, der kan drive folk til vanvid som en kløende hovedbund - det kan jeg skrive under på! Da en tør hovedbund ude af balance kan være en hyppig årsag til hårtab, er hovedbundsproblemer heller ikke lige noget, man bare kan ignorere. Men det kan være pinligt at være åben omkring sine hovedbundsproblemer, for virker det ikke som om man er usoigneret, hvis man har skæl, eller kan den kløende hovedbund misforstås, så folk tror, man har lus? Det troede jeg i hvert fald da jeg var yngre.

Det var først, da jeg ramte starten af 20’erne, at jeg turde tale med folk omkring mig om mine hovedbundsproblemer, som havde været en hyppigt tilbagevendende usikkerhed for mig gennem mine teenageår, og først dér indså jeg, at det ikke er så unormalt alligevel, hverken hos kvinder eller mænd. Nu ved jeg heldigvis bedre end at gå med problemerne selv, og så har jeg sidenhen lært en hel masse om, hvordan man forebygger og behandler en kløende og tør hovedbund. Al denne viden giver jeg videre til dig her, læs med og bliv klogere.

I denne artikel går jeg i dybden med nogle af de hyppigste årsager til tør hovedbund, og så får du mine absolut bedste tips til, hvordan du kan undgå en irriteret og kløende hovedbund, helt uden at det behøver koste en formue eller utallige lægebesøg. Jeg fortæller mere om hvordan du vælger en god shampoo mod tør hovedbund, og så løfter jeg sløret for mit hemmelige vidundermiddel mod en tør, irriteret og kløende hovedbund, et ret nyt produkt på markedet, som virkelig gør en forskel for hovedbundens sundhed. Psst… Det handler om en hovedbunds scrub, også kaldt noget så fancy og engelsk som en scalp scrub. Længere nede giver jeg min produktanbefaling.

Læs med og lær hvordan du får balancen i din hovedbund tilbage, én gang for alle.

De hyppigste hovedbundsproblemer 

Ligesom vi alle er forskellige, er enhver hovedbund også unik, og mens nogen kan tåle alt muligt, uden at huden slår ud, så er vi andre, med en mere sart hovedbund, der skal være meget opmærksomme på hvilke produkter, vi bruger til håret. Dog er nogle af de hyppigste hovedbundsproblemer stadig de samme for de fleste, og du kan nok nikke genkendende til at have bøvlet med enten en fedtet hovedbund, eller en tør hovedbund, som har forårsaget kløende hovedbund eller skæl.

Selvom en fedtet hovedbund virker som det omvendte i forhold til en tør hovedbund, så har de meget lignende symptomer som hårtab og kløe i hovedbunden, og det kan derfor være vanskeligt at finde ud af, hvad årsagen til disse symptomer er. I dette afsnit forklarer jeg derfor forskellen på en tør hovedbund og en fedtet hovedbund:

Symptom: Tør hovedbund

Kløe i hovedbunden hos voksne er ofte et tegn på at huden er tør, og en tør hovedbund er nok et af de mest almindelige hovedbundsproblemer, som alle højest sandsynligt støder ind i på et tidspunkt i livet. En tør hovedbund kan dog forårsage en række andre problemer, som f.eks. kløe, skæl og eksem i hovedbunden og i værste tilfælde også hårtab. Hvis den skællende hud er tynd, tør og dryssende, så er det et tydeligt tegn på at man har tør hovedbund, ligesom hårtab og kløe i hovedbunden kan være et tegn på tørhed. Hovedbundens sundhed er nemlig alfa og omega for, at man kan vokse et sundt og tæt hår. Derfor er det dog sjældent tør hovedbund, der direkte forårsager hårtab, men ofte den konstante kløen og kradsen i hovedbunden og ironisk nok de stærke, kemiske hårprodukter, man bruger til at komme problemerne til livs.

Oplever du hårtab i forbindelse med en kløende eller tør hovedbund, så kan du dog ånde lettet op. En dybdegående behandling kan nemlig hjælpe på symptomerne og dit hår vil gro fint og sundt tilbage, når problemet behandles. Hvis du oplever hårtab kan du læse mere om årsagerne dertil og hvad du kan gøre for at behandle dit hårtab i denne artikel. Hvis årsagen til dit hårtab kommer af en kløende eller tør hovedbund, så læs videre, jeg giver nemlig tips og tricks til, hvordan du kommer den tørre hovedbund til undsætning længere nede.

Symptom: Fedtet hovedbund

En fedtet hovedbund vil ofte forårsage kløe og i nogle tilfælde også skæl. Dette er dog ikke samme form for tynde, tørre og dryssende skæl, som kommer af en tør hovedbund, men i stedet mere fedtede og fugtige klumper af skæl, der ikke drysser, men kan fjernes let med fingrene. OBS: Hvis ikke de små hvide klumper let kommer ud af håret eller kan fjernes let med fingrene, men i stedet sidder godt fast omkring hårstråene, så kan det dog være tegn på et helt andet problem end skæl og en fedtet hovedbund. Så er problemet højest sandsynligt lus og klumperne er luseæg. Så skal du have fat i lægen eller apoteket og en lusekur, og det sker altså for både børn og vokse, at lusene kan melde deres ankomst og hygge sig noget så gevaldigt i ens hår. Så selvom de er sjældne hos voksne, så er de desværre ikke altid uundgåelige.

I alle tilfælde, ligegyldigt årsagen til den kløende hovedbund, er det vigtigt at huske på, at man ved at klø sig kan skrabe og skade huden med neglene, hvilket kan resultere i både skæl og infektioner. Derfor er det vigtigt, at man modstår trangen til at klø i hovedbunden og i stedet prøver at finde ind til roden af problemet, så man kan få den rette behandling.

Huden i hovedbunden såvel som på resten af kroppen fornyes hele tiden. Det er vigtigt at vide, at den friske hud ikke burde klø, til trods for at den hele tiden fornyes. Hvis du derfor oplever kløe i hovedbunden og muligvis endda hårtab, tørhed eller skæl, er det vigtigt at fokusere på behandling af hovedbunden.

Hvorfor får man tør hovedbund eller kløende hovedbund?

En tør hovedbund kan komme som et resultat af mange forskellige faktorer. Alles hud er unik og påvirkes derfor forskelligt af ting som luftfugtighed, forurening, vind & vejr, hårprodukter, og meget mere. Problemerne skal selvfølgelig behandles efter årsagen til, at de opstår. Hvis du derfor oplever problemer med en tør og kløende hovedbund, bør du overveje, hvad årsagen til problemet kan være. Her er nogle af de typiske faktorer, der kan give dig problemer som en tør hovedbund:

  • Årstidsskifte - Din hud, og hermed også din hovedbund, kan være sensitiv over for ændringer i vejret. Når efteråret nærmer sig kan kulden og den tørre vind nemlig både udtørre din hud og hovedbund. På samme måde kan det skade håret, når man konstant bærer hat eller hue for at skærme for kulden. Det samme sker, når vejret bliver varmere og solens stærke UV stråler kan gøre skade på håret og hovedbunden, mens varmen, støvet og salt- eller klorvand kan udtørre hår og hud. 

  • Vasker du håret for ofte, eller for sjældent? - Hver hovedbund er unik, og nogle kan have behov for at vaske håret ofte, andre mere sjældent og måske kun et par gange i ugen. Du skal finde den rutine, der passer til dig, og så er det utroligt vigtigt, at du vælger en god shampoo mod tør hovedbund, uden de stærke, udtørrende SL-sulfater og silikoner i.
  • Stress og livsstil - Akkurat som resten af krop påvirkes hovedbunden og håret også af stress, kost og den livsstil, du fører. Kløe i hovedbunden og specielt hårtab kan være tydelige tegn på at disse faktorer skal kontrolleres, eller at du skal ændre noget i din livsstil.
  • Overdreven brug af stylingprodukter - Tørshampoo, hårspray, hårgele og andre stærke stylingprodukter er utroligt hårde for håret og hovedbunden. Sørg derfor for at vaske håret grundigt, og gerne af flere omgange, hvis du bruger mange stylingprodukter, da de har en tendens til at bygge sig op omkring hår og hovedbund, hvilket kan have en utroligt negativ indvirkning på hårets vækst og sundhed. Og når du går i gang med behandlingen af din tørre hovedbund, vil det helt klart kunne gavne dig at droppe stylingprodukterne helt en gang imellem. 

  • Gener – Nogen har været så heldige at få en hud, der bare suger til sig af fugt og næring, mens andre - som jeg - lider af en super sensitiv hud med stor hang til at blive tør. Hos mig sker dette hver eneste gang vejret skifter fra årstid til årstid. Selvom det kan føles både håbløst og uretfærdigt, når hovedbunden klør og huden tørrer ud, er det alfa og omega, at man finder de rette hårprodukter og husker at tage sig rigtig godt af sin hovedbund til dagligt. Man har nemlig en tendens til at tænke mest på håret, om håret er tørt eller spidserne spalter, men det er vigtigt at huske på, at hovedbundens sundhed er nøglen til et sundt hår.

Prøv peeling og shampoo mod tør hovedbund

Der er meget, man kan gøre hvis man har en kløende hovedbund, det er en hel jungle derude af produkter og behandlinger, og går du til lægen vil du helt sikkert få et skrapt, receptpligtigt middel, du skal bruge, som evt. vil få dit hår til at falde af. Og det er jo lige det modsatte af hvad, man ønsker i sådan en situation. Der findes dog tilfælde, hvis du f.eks. har svamp eller psoriasis, der kan kræve at en læge lige tager et kig på dig først, eller hvis årsagen til din kløende hovedbund er at lus har invaderet dit hår. Men i alle tilfælde vil jeg anbefale dig at prøve en eller begge af mine følgende to tips, som i hvert fald har hjulpet helt gevaldigt på mit hår og min sarte og tørre hovedbund:

Min nye yndlingsbehandling af tør hovedbund: Peeling

Der findes mange måder at behandle tør hovedbund, men den mest effektive, og nok også den hurtigste behandling er med en hovedbunds scrub. Jeg havde aldrig før tænkt på at eksfoliere hovedbunden, når problemerne brød frem igen, men jeg fik for nylig anbefalet en scalp scrub som løsning på mine hovedbundsproblemer, og det virker jo egentlig meget logisk med en scrub til hovedbunden når huden tørrer ud. Vi både peeler, skrubber og eksfolierer både ansigt og krop for at fjerne døde hudceller og sætte gang i blodcirkulationen, så hvorfor skulle det samme ikke kunne gavne hovedbunden?

Det er dog vigtig at huske på, at hovedbunden er sensitiv, og at man skal bruge skånsomme produkter, specielt hvis man har en sart og tør hovedbund. Samtidig er det selvfølgelig også vigtigt, at man passer på ikke at rive i hårene, når man bruger en scrub til hovedbunden. Når du skal finde en god scalp scrub, er det også vigtigt, at tjekke hvilke ingredienser produktet indeholder, og det er altid et plus, hvis du finder ting som beroligende og plejende aloe vera, fugtighedsgivende kakaosmør eller opfriskende, antioxidant og stimulerende acaiekstrakt på ingredienslisten.

Når man vælger en hovedbunds scrub til behandling af tør hovedbund, så fjerner man døde hudceller, hvilket gør hovedbunden i bedre stand til at ånde og optage de aktive ingredienser i den shampoo og conditioner, man bruger mod den tørre og kløende hovedbund. Desuden stimulerer eksfoliering af hovedbunden effektivt blodcirkulationen i huden, hvilket kan gøre at mere ilt og næring når frem til hårrødderne, hvilket kan resultere i et sundere og smukkere hår i sidste ende.


hairlust trustpilot tør hovedbund

Vælg den rette shampoo mod tør hovedbund

Hvis du har kløende hovedbund, skæl eller tør hovedbund, er det vigtigt, at du ikke bare vælger den første shampoo mod skæl. En sådan skælshampoo kan nemlig ofte være utroligt skrap og indeholde en masse kemiske ingredienser, der kan være meget hårde for hovedbunden og i sidste ende forværre dine hovedbundsproblemer. Milde, naturlige hårprodukter med aktive ingredienser, der lindrer balancerer og genopbygger en irriteret hovedbund og tilfører en masse fugt til hår og hovedbund er et langt bedre valg. En tør hovedbund kræver skånsomme hårplejeprodukter, og derfor vil jeg anbefale, at du går efter en økologisk certificeret shampoo og balsam til at bruge efter peelingen med din hovedbunds scrub.

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo kan være et rigtig godt match til dig der ønsker at modvirke og behandle kløende tør hovedbund. Den indeholder nemlig bl.a. økologisk blåbærekstrakt, som giver shampooen gode antibakterielle egenskaber og virker fugtgivende og beroligende på hår og hovedbund. Blåbærekstrakt giver håret ekstra shine og kan hjælpe til at modvirke psoriasis, tør hovedbund samt kedeligt og fedtet hår. Indholdet af antioxidanter i blåbær hjælper med at beskytte håret mod frie radikaler, mens gode frugtsyrer har eksfolierende og afskallende egenskaber, som kan hjælpe mod psoriasis og en irriteret, sart og tør hovedbund. Samtidig virker indholdet af økologisk mangoekstrakt fugtgivende, fugtbevarende, antioxiderende, eksfolierende og farvebeskyttende på håret, alt imens det modvirker for tidligt ældning af hår og hårrødder og beskytter håret mod solens UV-stråler. Mango virker stimulerende på hårcellernes regenerering og produktionen af kollagen og resulterer i stærkere og sundere hår, hvilket gør mango til en super god ingrediens i en shampoo mod tørt og skadet hår samt til behandling af tør hovedbund og kløende hovedbund. Også shampooens indhold af mineralholdigt salt fra det døde hav virker godt på en irriteret og tør hovedbund, mens effektive veganske mikroproteiner fra bl.a. ris trænger dybt ind i hårstrå og hårrødder for at styrke og genopbygge håret indefra.

Andre gode råd til tør og kløende hovedbund

Hvis du tilføjer en god hovedbundsmassage til din daglige hårplejerutine, enten når shampooen masseres ind i den tørre hovedbund, eller før badet med en god, skånsom hårbørste som HairLust Bamboo Hairbrushes, så stimulerer du også blodcirkulationen i hovedbunden yderligere, hvilket virkelig har potentiale til at fremme sundheden af dine hårrødder og huden i hovedbunden. Og så kan jeg virkelig anbefale at du bruger en scalp scrub en gang imellem, evt. en gang i ugen eller hver anden uge, så du får hovedbunden renset i dybden, fjernet døde hudceller og sparket blodcirkulationen godt i gang. Det vil hjælpe på kløe i hovedbund og så mange andre hovedbundsproblemer.

Husk på, en sund hovedbund resulterer i et sundt hår, så sørg for at passe og pleje din hovedbund rigtig godt.

Du kan læse meget mere om andre gode tips til god, skånsom hårpleje på bloggen, og i denne artikel om shampoo til tørt hår kan du læse meget mere om hvilke ingredienser, du bør gå efter hvis du har tørt og skadet hår.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.