Hårtab og kost: De 5 bedste vitaminer mod hårtab


Hårtab kan sammenkædes med mange forskellige årsager såsom sygdomsforløb, medicin, forkerte kostvaner, hormonel ubalance og overforbrug af hårstyling. Uanset hvad årsagen til dit hårtab er, så kan visse vitaminer mod hårtab hjælpe dig. Jeg har længe været opmærksom på, hvad jeg indtager, for at passe godt på mit hår. Læs med her og kom dit hårtab i forkøbet. 

Mette Frederiksen redaktør HairLust

Mette Frederiksen

Skønhedsskribent

Mette er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Hun har en baggrund i skønhed og har arbejdet i en helsebutik i Odense, hvor det primære fokus var på hårplejeprodukter inklusiv indkøb og salg af disse. Læs mere om skribent.

Årsagerne til hårtab kan forstyrre hårets vækstcyklus og skade håret, som i værste fald kan forhindre hårsækkene i at vokse normalt. Det er altid en god idé at forstå alle årsagerne, så du ved, hvordan du skal takle det. Jeg vil herunder gennemgå symptomerne på hårtab hos kvinder og mænd, og derefter give dig vigtig viden om de 5 vigtigste vitaminer mod hårtab.

Symptomer på hårtab

For kvinder vil de typiske tidlige symptomer på hårtab være, at der fældes flere hår end normalt. Håret bliver tyndere og hovedbunden bliver irritereret. For mænd vil hårtab typisk starte i toppen af hovedet eller i tindingerne. Hos kvinder er hårtab ofte forbundet med aldring eller hormonelle forandringer ved graviditet eller overgangsalderen, ofte midlertidigt, mens det hos mænd typisk er permanent. Tidlige symptomer på hårtab kan forebygges af visse vitaminer mod hårtab og derved i sidste ende reducere hårtab. Særligt hos mænd er det vigtigt at reagere hurtigst muligt for at undgå permanent hårtab. Nederst i mit indlæg anbefaler jeg 4 produkter med vitaminer til hårtab.

De 5 bedste vitaminer mod hårtab

Hårtab bliver ofte forbundet med forkerte kostvaner eller stress og er kendt som telogen effluvium, som er en midlertidig tilstand, der forårsager en ubalance i hårets vækstcyklus. Det betyder, at en større andel af hårsække der normalvis ville være i vækstfasen i 2-4 år for mænd og 3-7 år for kvinder, vil hurtigere gå i hvilefasen, telogene fase. Telogen effluvium kan blive behandlet over tid. Den mest effektive behandlingsmetode vil i mange tilfælde være ændringer i kostvaner eller indtage gode vitaminer mod hårtab. Hvis du ikke kan få disse vitaminer fra din almindelige kost kan du med fordel supplere op med et supplere op med et kosttilskud til håret.

Biotin

Biotin, som også går under navnet B7 eller vitamin H, er et vandopløseligt vitamin, som bliver nævnt i mange undersøgelser som handler om vitaminer mod hårtab. En undersøgelse fra Alopecia Areata Foreningen viser bl.a. at Biotin har en betydning for ens hårcyklus, og kan øge den anagene fase, som derfor kan danne det bedste næringsmæssige grundlag for at vokse et langt og tykkere hår. Er du stadig nysgerrig? Så læs her meget om hvorfor biotin kan være godt i et kosttilskud.  

hairlust trustpilot hårtab

B-vitaminer

Udover biotin er andre B-vitaminer nævnt i undersøgelsen fra Alopecia Areata Foreningen, for at være vitaminer mod hårtab, som har en betydning. Disse vitaminer fremmer nemlig en sund blodcirkulation i hovedbunden og hjælper med at transportere ilt og næringsstoffer til hårsækkene.

A-vitamin

Hovedbunden bruger A-vitamin til at danne sebum, som er den olie, der fugter hårrødderne og forhindrer dem i at udtørre.

C-vitamin

Er en stærk antioxidant som spiller en vigtig rolle for produktionen af de røde blodceller i hovedbunden og hårcellerne samt produktion af kollagen.

D-vitamin

Andre studier har også vist at der er en forbindelse mellem D-vitamin, kalium og hårtab, fordi D-vitamin kan være med til at skabe balance i hårets vækstcyklus.

Vitaminer mod hårtab - bevist for effekt!

En undersøgelse fra september 2018 foretaget af en dermatologisk forskningsorganisation ved navn Dovepress, har ved hjælp af kliniske og medicinske forskere fundet frem til effekter ved brug af piller mod hårtab. I undersøgelsen tog 120 kvinder i alderen mellem 18 og 60 år vitaminpiller mod hårtab i en periode på 180 dage. Undersøgelsen viste at specifikke vitaminer såsom zink, biotin, jern, vitamin A, C, E, og B complex i perioden førte til, at over 87 % af testpersonerne oplevede at formindske hårtab. Samtidig oplevede over 70 % af testpersonerne en forbedring i kvaliteten af deres hår.

piller mod hårtab studie

Kilde: Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology

Andre næringsstoffer mod hårtab

Der findes også andre næringsstoffer udover de ovenfor nævnte vitaminer, som er meget populære i snakken om vitaminer mod hårtab. Mineralet Zink, er bl.a. med til at danne det bedste næringsmæssige grundlag for at vokse et langt og sundt hår hos mænd og kvinder. Et andet godt eksempel er aggerpadderokke ekstrakt, som bakkes op for dens effekt for håret af utallige kliniske studier i hele verden. Aggerpadderokke ekstrakt er en af de planter i verden, som er rigest på silica, der er et næringstof, som er med i mange undersøgelser, som omhandler hårtab. Derudover findes der også nogle aminosyrer, som bakkes op af forskning for positiv effekt mod hårtab, heriblandt glycine, l-methionin og l-glutamin. Betydningen for disse aminosyrer er kendt for at være vigtige byggesten af keratin i håret. De kan bidrage til at vedligeholde en optimal produktion af hårceller og derved hårets styrke og sundhed.

Der findes visse vitaminer, mineraler og næringsstoffer heriblandt Zink og Biotin, som forskning og studier viser har en effekt på håret

Maria Hansen

Kostvejleder og ernæringsekspert

Har kost indflydelse på sundt hår og hårvækst?

Vitaminer mod hårtab er essentielle til vedligeholdelse af et sundt hår og forebyggelse af hårtab. Det er vigtigt, at få nok af visse vitaminer og mineraler fra fødevarer eller kosttilskud. Fødevarer rige på vitaminer, som bliver omtalt i mange undersøger om vitaminer mod hårtab er:

 • Nødder (indeholder omega-3 fedtsyrer, biotin, vitamin E og kobber)
 • Østers (rige på zink)
 • Søde kartofler (indeholder omega-3 fedtsyrer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, vitamin A, B, C, K og E)
 • Æg (en god kilde til protein, biotin, B-kompleks, zink, selen, svovl og jern)
 • Spinat (jern, beta-carotene, folat, vitamin A og C)

Hvis du er ikke får en varieret kost, kan det være hensynsmæssigt at supplere op med kosttilskud med vitaminer mod hårtab.

Hvordan kan vitaminmangel forårsage hårtab?

Mange mennesker er ikke bekendt med hvad vitaminmangel dækker over eller hvad dette mangel kan bringe med sig. Vitaminmangel er en af de største årsager til hårtab, så det er vigtigt at inkludere så mange gode vitaminer mod hårtab i sin kost eller som kosttilskud. Læs mere om de 6 mest almindelige årsager til hårtab her.

FØR OG EFTER BILLEDER VED BRUG AF HAIRLUST KOSTTILSKUD TIL KVINDER:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

 

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

FØR OG EFTER BILLEDER VED BRUG AF HAIRLUST KOSTTILSKUD TIL MÆND:

“hairlust
“hairlust
“hairlust
“hairlust

 

Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

Gode hårplejerutiner i kombination med en sunde kostvaner er gode måder at forebygge hårtab på og stimulere en sund hårvækst. Andre tips end vitaminer mod hårtab inkluderer hovedbundsmassage for at sætte gang i blodcirkulationen, undgå stress og spise sundt og varieret.

Har du fået styr på dit hårtab og vil have gode råd til hvordan du hurtigt får længere hår, så læs her om 10 effektive tips til at få langt hår hurtigt.

Vi anbefaler derudover også at kombinere vitaminer mod hårtab med en shampoo mod hårtab for at pleje håret både inde fra og ude fra. Læs vores komplette guide om shampoo mod hårtab og desuden giver et par produktanbefalinger.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


4 kommentarer


 • Tobias

  Har længe købt trx2 uden det faktisk har virket (2-3 mdr), men faktisk har et alm kosttilskud til håret fra Hairlust (kapslerne) virket utrolig godt på mig


 • Johan

  det må prøves!


 • Tine

  Jeg har været meget tilfreds med hår vitaminerne fra Hairlust til kvinder efter 2 måneder, og har nu også fået min mand til at komme igang


 • Maria

  Tak for endnu en god artikel. Kan i ikke lave en artikel med flere tests af jeres produkter? Eller tutorials af hvordan man bruger jeres hårpleje produkter i kombination med hinanden?


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.