• FRI FRAGT PÅ ORDRER OVER 399,-

 • KUNDESERVICE ÅBENT 10-16 I HVERDAGE

 • FORVENTET LEVERINGSTID 2-4 DAGE. 

Hårtab og kost - de 5 bedste vitaminer mod hårtab


Hårtab kan sammenkædes med mange forskellige årsager såsom sygdomsforløb, medicin, forkerte kostvaner, hormonel ubalance og overforbrug af hårstyling. Uanset hvad årsagen til dit hårtab er, så kan visse vitaminer mod hårtab hjælpe dig. Jeg har længe været opmærksom på, hvad jeg indtager, for at passe godt på mit hår. Læs med her og kom dit hårtab i forkøbet. 

Mette Frederiksen

Skønhedsskribent

Mette er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Hun har en baggrund i skønhed og har arbejdet i en helsebutik i Odense, hvor det primære fokus var på hårplejeprodukter inklusiv indkøb og salg af disse. Læs mere om skribent.

Årsagerne til hårtab kan forstyrre hårets vækstcyklus og skade håret, som i værste fald kan forhindre hårsækkene i at vokse normalt. Det er altid en god idé at forstå alle årsagerne, så du ved, hvordan du skal takle det. Jeg vil herunder gennemgå symptomerne på hårtab hos kvinder og mænd, og derefter give dig vigtig viden om de 5 vigtigste vitaminer mod hårtab.

Symptomer på hårtab

For kvinder vil de typiske tidlige symptomer på hårtab være, at der fældes flere hår end normalt. Håret bliver tyndere og hovedbunden bliver irritereret. For mænd vil hårtab typisk starte i toppen af hovedet eller i tindingerne. Hos kvinder er hårtab ofte forbundet med aldring eller hormonelle forandringer ved graviditet eller overgangsalderen, ofte midlertidigt, mens det hos mænd typisk er permanent. Tidlige symptomer på hårtab kan forebygges af visse vitaminer mod hårtab og derved i sidste ende reducere hårtab. Særligt hos mænd er det vigtigt at reagere hurtigst muligt for at undgå permanent hårtab. Nederst i mit indlæg anbefaler jeg 4 produkter med vitaminer til hårtab.

De 5 bedste vitaminer mod hårtab

Hårtab bliver ofte forbundet med forkerte kostvaner eller stress og er kendt som telogen effluvium, som er en midlertidig tilstand, der forårsager en ubalance i hårets vækstcyklus. Det betyder, at en større andel af hårsække der normalvis ville være i vækstfasen i 2-4 år for mænd og 3-7 år for kvinder, vil hurtigere gå i hvilefasen, telogene fase. Telogen effluvium kan blive behandlet over tid. Den mest effektive behandlingsmetode vil i mange tilfælde være ændringer i kostvaner eller indtage gode vitaminer mod hårtab, såsom C-vitamin, selen, biotin, niacin, jern og zink. Hvis du ikke kan få disse vitaminer fra din almindelige kost kan du med fordel supplere op med et kosttilskud til håret.

Biotin

Biotin, som også går under navnet B7 eller vitamin H, er et vandopløseligt vitamin mod hårtab. Biotin har i et overtal af studier vist sig at fremme en sund hårcyklus, øge den anagene fase og forhindre hårtab. Er du stadig nysgerrig? Så læs her meget om hvorfor Biotin kan være et godt kosttilskud.  

B-vitaminer

Udover biotin er andre B-vitaminer essentielle vitaminer mod hårtab, fordi de fremmer en sund blodcirkulation i hovedbunden og hjælper med at transportere ilt og næringsstoffer til hårsækkene.

A-vitamin

Hovedbunden bruger A-vitamin til at danne sebum, som er den olie, der fugter hårrødderne og forhindrer dem i at udtørre.

C-vitamin

Er en stærk antioxidant som spiller en vigtig rolle for produktionen af de røde blodceller i hovedbunden og hårcellerne samt produktion af kollagen.

D-vitamin

Mange studier har vist en forbindelse mellem D-vitamin, kalium og hårtab. D-vitamin er en vigtig vitamin mod hårtab, da den skaber balance for hårets vækstcyklus.

Andre næringsstoffer mod hårtab

Der findes også andre næringsstoffer udover de ovenfor nævnte vitaminer, såsom mineralet Zink, som kan være gavnlige for hårtab hos mænd og kvinder. Et andet godt eksempel er aggerpadderokke ekstrakt, som bakkes op for dens effekt for håret af utallige kliniske studier i hele verden. Aggerpadderokke ekstrakt er en af de planter i verden, som er rigest på silica, som er det næringstof, som har vist sig at kunne hjælpe mod hårtab. Derudover findes der også nogle aminosyrer, som bakkes op af forskning for positiv effekt mod hårtab, heriblandt glycine, l-methionin og l-glutamin. Betydningen for disse aminosyrer er kendt for at være vigtige byggesten af keratin i håret. De kan bidrage til at vedligeholde en optimal produktion af hårceller og derved hårets styrke og sundhed.

Der findes visse vitaminer, mineraler og næringsstoffer heriblandt Zink og Biotin, som forskning og studier viser har en effekt på håret

Maria Hansen

Kostvejleder og ernæringsekspert

Har kost indflydelse på sundt hår og hårvækst?

Vitaminer mod hårtab såsom biotin, niacin, Vitamin A, C, D, E samt mineralerne zink, jern, selen og kobber er essentielle vitaminer til vedligeholdelse af et sundt hår og forebyggelse af hårtab. Det er vigtigt, at få nok af disse vitaminer og mineraler fra fødevarer eller kosttilskud. Fødevarer rige på vitaminer mod hårtab er:

 • Nødder (indeholder omega-3 fedtsyrer, biotin, vitamin E og kobber)
 • Østers (rige på zink)
 • Søde kartofler (indeholder omega-3 fedtsyrer, magnesium, fosfor, kalium, natrium, zink, vitamin A, B, C, K og E)
 • Æg (en god kilde til protein, biotin, B-kompleks, zink, selen, svovl og jern)
 • Spinat (jern, beta-carotene, folat, vitamin A og C)

Hvis du er ikke får en varieret kost, kan det være hensynsmæssigt at supplere op med kosttilskud med vitaminer mod hårtab.

Hvordan kan vitaminmangel forårsage hårtab?

Mange mennesker er ikke bekendt med hvad vitaminmangel dækker over eller hvad dette mangel kan bringe med sig. Vitaminmangel er en af de største årsager til hårtab, så det er vigtigt at inkludere så mange gode vitaminer mod hårtab i sin kost eller som kosttilskud.

Gode hårplejerutiner i kombination med en sunde kostvaner er gode måder at forebygge hårtab på og stimulere en sund hårvækst. Andre tips end vitaminer mod hårtab inkluderer hovedbundsmassage for at sætte gang i blodcirkulationen, undgå stress og spise sundt og varieret.

Har du fået styr på dit hårtab og vil have gode råd til hvordan du hurtigt får længere hår, så læs her om 10 effektive tips til at få langt hår hurtigt

4,9

4,9 af 5 stjerner

26 anmeldelser


2 kommentarer


 • Tine

  Jeg har været meget tilfreds med hår vitaminerne fra Hairlust til kvinder efter 2 måneder, og har nu også fået min mand til at komme igang


 • Maria

  Tak for endnu en god artikel. Kan i ikke lave en artikel med flere tests af jeres produkter? Eller tutorials af hvordan man bruger jeres hårpleje produkter i kombination med hinanden?


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.