Den store hårolie test: Sådan vælger du en olie til håret


Hårolien har efterhånden fået en fast plads i hårplejerutinen hos de fleste kvinder - og dét forstår vi virkelig godt! Hårolie er et fantastisk produkt til håret, hvad end den bruges til styling, til varmebeskyttelse eller til at pleje og fugte tørt hår og spaltede spidser. Men hvad er en god hårolie, hvorfor og hvordan skal man bruge den, og er der noget, man skal undgå, når man bruger olie til håret? Alt det, og meget mere, får du svar på i denne hårolie test og guide!

Mette Frederiksen redaktør HairLust

Mette Frederiksen

Skønhedsskribent

Mette er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Hun har en baggrund i skønhed og har arbejdet i en helsebutik i Odense, hvor det primære fokus var på hårplejeprodukter inklusiv indkøb og salg af disse. Læs mere om skribent.

På grund af oliens fugtgivende, plejende, blødgørende og beskyttende egenskaber for hår og hud er, specielt olie til håret, efterhånden blevet et nødvendigt hårplejeprodukt for mange kvinder. Hver eneste dag sikrer hårolien, at lokkerne både føles og synes sunde, bløde og glansfulde. MEN, ikke alle olier er lige gode til alle hårtyper! Og så findes der nogle skadelige ingredienser i mange hårolier, du bør gå langt udenom!

Læs med og bliv meget klogere på hårolie, hvordan det bruges, hvilke olier du skal gå efter til dit hår, og hvad, du bør være ekstra opmærksom på i denne guide:

Hvad er en god hårolie?

Med en historie der går hundreder af år tilbage i tiden, er brugen af olier ikke noget nyt, derimod er vores viden om olien betydeligt forbedret i dag. Vi er blevet meget klogere på de forskellige effekter, som forskellige olier kan have i alverdens sammenhænge. Olie bruges derfor ikke kun i madlavning men også flittigt i hud- og hårplejeprodukter, og det er i dag blevet utrolig populært hos både mænd og kvinder at bruge hårolie. Det gælder både, når det kommer til pleje og beskyttelse af håret, men også når det handler om styling af håret.

Hårolie kan bruges på mange forskellige måder og til mange forskellige formål. Men vigtigst af alt er, at du bruger den rette olie til håret - og specielt én olie der passer til din hårtype. Men hvad er en god hårolie egentlig?

Kort fortalt har en god hårolie mange anvendelsesmuligheder alt afhængigt af hårtype og behov. Men for at finde det rette match og den bedste hårolie til netop dit hår, er det en god idé at stille en række krav til den: Den bør indeholde olier, der passer specifikt til din hårtype, dit hårs behov og det, du vil bruge den til, den bør have gode egenskaber for håret, den må hverken tynge eller fedte håret, og så skal den gerne være helt fri for skadelige kemiske stoffer eller ingredienser. Så en god hårolie er altså utroligt mange ting, men bare rolig, når du har læst denne artikel igennem, er du godt klædt på til at pleje dit hår med en olie.

Kokosolie til håret

Hvad skal en olie til håret indeholde?

En god hårolie kan være baseret på, eller indeholde, én eller flere olier fra forskellige naturlige kilder, og disse olier kan have forskellige egenskaber for håret. Derudover indeholder mange olier til håret også andre ingredienser, der kan have gode egenskaber for håret, og dem går vi mere i dybden med længere nede. Først og fremmest, skal vi lige have en bedre forståelse for hvad olie til håret er, og hvilke former for olier, der findes:

Der findes hovedsagelig to former for olier, der bruges i hud og hårplejeprodukter; vegetabilske olier og æteriske olier.

Hårolie med vegetabilsk olie:

Vegetabilske olier er typisk koldpressede olier, der er udvundet fra nødder, frø eller planter. De er oftest lugtfri og indeholder en masse gode vitaminer, antioxidanter og fedtsyrer, der kan hjælpe mod alverdens hår- og hudproblemer. Denne type olie kan enten bruges alene i dens rene form, eller den kan bruges som basisolie til at fortynde æteriske olier, før de påføres på huden eller i håret. Fortynding af æteriske olier kan hjælpe med at forhindre eventuelle bivirkninger ved kontakt med ren olie, såsom hudirritation eller allergiske reaktioner. Derudover kan en vegetabilsk olie også bruges i en olie til håret, der er sammensat af flere andre olier og ingredienser, som er gode for håret.

Diverse vegetabilske olier kan have mange forskellige egenskaber for kroppen, hvad end de bruges i madlavning, hud- eller hårpleje. For bare at nævne et par stykker, er arganolie, kokosolie og jojobaolie kendt for at være ekstra gode for håret, og nogle du altid sikkert kan gå efter i en god hårolie. Men selvom de generelt er gode til håret, har disse tre olier stadig vidt forskellige egenskaber. Så for lige at give dig en hurtig fornemmelse af, hvordan de skønne vegetabilske olier på forskellig vis kan gavne forskellige hårtyper, så får du et kort indblik i dem her (Bare rolig, jeg går mere i dybden med hvilke olie til håret, der passer bedst til de forskellige hårtyper længere nede):

Arganolie er elsket for sine gode egenskaber for specielt tørt og skadet hår, men også fordi den virker naturligt varme- og UV-beskyttende, hvilket er en super egenskab i en hårolie, der bruges til styling eller beskyttelse før brug af f.eks. glattejern. Den er rig på mættede fedtsyrer og E-vitamin, der virker fugtbevarende på håret, men helt uden at fedte. Der findes utallige udgaver af arganolie, og alle er ikke lige rene, så hvis du vil være helt sikker på at kvaliteten af din hårolie er i top, skal ingredienslisten indeholde navnet: Argania Spinosa Kernel Oil, og gerne højt oppe på listen.

Kokosolie er en super all-round olie, der er god til alle hårtyper. Den er nemlig propfuld af antioxidanter og fedtsyrer, og har en super evne til at trænge dybt ind i håret og genoprette hårets fugtbalance. Den kan dog fedte ret meget i sin rene form, så den er bedst til håret i en hårolie, der er udviklet til formålet, eller som en hårkur, der får lov til at virke natten over.

Jojobaolie er egentlig en flydende voks og ikke en decideret olie. Den udvindes af nødderne fra jojoba planten og er fuld af antioxidanter, fedtsyrer og vitaminerne A, D og E. Den bruges bl.a. i hårolier og hårprodukter for dens gode evne til at tilføre fugt og omslutte håret, så fugt og næring indkapsles i håret, og håret efterlades beskyttet og blødt. Derudover virker den også naturligt beskyttende mod UV-stråler. For at sikre, at jojoba olien i din hårolie er ren og af god kvalitet, så gå efter Simmondsia Chinensis Seed Oil på ingredienslisten.

Da vegetabilske og plantebaserede olier presses med brug af forskellige metoder, så kan kvaliteten af dem let variere. Derfor er en god tommelfingerregel, hvis du vil bruge dem direkte i hår og på huden, at bruge vegetabilske olier i deres 100% rene form - og ikke gå på kompromis med kvaliteten. Men en olie i dens helt rene form, kan ofte virke meget fedtet og tynge håret en del. Derfor er en god hårolie ikke altid en vegetabilsk olie i dens rene form, men i stedet en specielt udviklet olie til håret, der er baseret på flere forskellige olier og ingredienser, som hver især har forskellige, gode egenskaber.

Flere studier viser f.eks. at arganolie og kokosolie fungerer rigtig godt sammen, hvis formålet er, at styrke, fugtgive og beskytte håret. I vores anden artikel kan du læse specifikt om kokosolie til håret og alle dets mange fordele.

Hårolie med æteriske olier

Æteriske olier er meget koncentrerede og kraftige olier, som findes i planternes celler og kirtler, typisk på oversiden af planten eller i plantevævet. De har tit nogle meget karakteristiske dufte, som bruges til aromaterapi eller når sauna-gusen skal piftes op med duftolier. Derudover bruges de også i meget stor udstrækning i kosmetik, hår og hudplejeprodukter, fødevarer og farmaceutiske produkter på grund af deres smag, duft og egenskaber. De kan f.eks. bruges som en plejende ingrediens og giver oftest en hårolie dens duft.

Det er vigtigt, at man ikke påfører æteriske olier direkte på huden i en ufortyndet version, da de er meget skrappe og let kan give allergi og hudirritationer. I stedet skal de altid blandes op med f.eks en vegetabilsk olie før de påføres huden eller håret, eller de skal blandes med rigelige mængder vand, hvis de skal bruges som rum-spray eller i sauna-gus.

Hvorfor skal man bruge hårolie?

At bruge olie til håret er ikke længere noget nyt, men ikke desto mindre, er det stadig noget, mange kan få rigtig god gavn af i hverdagen.

Hårolier er utroligt gode til at tilføre fugt, gode fedtsyrer, vitaminer og antioxidanter til håret, som kan hjælpe med at genoprette hårets fugtbalance og beskytte håret i løbet af dagen. En god hårolie kan tæmme håret og gøre det mere medgørligt. Hårolien giver en øjeblikkelig effekt på håret og kan bruges let i løbet af dagen eller efter badet, så håret piftes op og lokkerne efterlades velduftende, bløde og glansfulde.

Som udgangspunkt kan alle have rigtig god gavn af en olie til håret, men den er specielt et musthave, hvis håret er tørt, slidt, mat eller uregerligt, hvis det ofte er udsat for solens skarpe stråler, eller hvis man bruger hårtørrer, glattejern og andre varmeapparater til styling.

HairLust anmeldelse

Bør jeg bruge hårolie?

Hårolie og andre oliebaserede produkter er ikke for alle. Præferencerne er mange og alternativerne lige så, specielt når det kommer til hår- og hudplejeprodukter. Om du derfor vil bruge en hårolie eller ej, er selvfølgelig i sidste ende helt op til dig, men der er dog nogle forskellige faktorer, der kan betyde, at det måske ville være en ekstra god idé for dig og dit hår, at tilføje en hårolie til din hårplejerutine. Det kan være alt fra din hårtype, dit hårs sundhed og tilstand og de hårplejerutiner eller (dårlige) hårvaner, du har tillagt dig.

Hvis du derfor kan nikke genkendende til nogle af følgende punkter, vil jeg på det stærkeste anbefale dig, at investere i en god hårolie:

 • Du har tørt eller kruset hår, der evt. har tendens til at knække. Dit hår mangler fugt og beskyttelse i hverdagen, og du vil kunne få god gavn af en hårolie med gode fugtgivende og fugtbevarende egenskaber, som kan blødgøre og beskytte lokkerne.
 • Du har spaltede eller tørre spidser. For at forsegle de spaltede spidser, så de ikke så let spalter videre og komme tørheden til livs vil en en fugtgivende og beskyttende olie kunne gøre underværker.
 • Du har uregerligt hår, der er svært at styre. Her kan en fugtgivende olie, der kan tæmme de viltre lokker og forsegle hårets skællag, være svaret.
 • Du har meget filtret hår, der er svært at rede ud. Du vil kunne få god gavn af en blødgørende hårolie, der kan bruges lige efter badet i vådt hår, så hårstråene forsegles og håret lettere kan redes ud.
 • Du har krøller. Krøllet hår har en tendens til at blive mere tørt i længderne, da strukturen i håret ofte er grovere, og da krøllerne gør det svært for de naturlige olier i hovedbunden at nå ud i længderne. Du vil derfor kunne få god gavn af en fugtgivende hårolie med gode fugtbevarende egenskaber.
 • Du har gråt hår. Gråt hår, der er blevet gråt grundet alder og naturens gang kan have en tendens til at se meget tørt og mat ud, da hårstråene ikke længere indeholder pigment. Derfor kan folk med gråt hår have god gavn af en olie til håret, der giver glans og virker fugtgivende og blødgørende.
 • Du har mat hår, der mangler glans. Dit hår ville kunne gavne af en hårolie, der giver glans og virker fugtgivende og blødgørende.
 • Du bruger meget tid under solens skarpe stråler - f.eks. på ferien. Her er det ekstra vigtigt, at du beskytter håret og bruger hårprodukter, der indeholder UV-beskyttende ingredienser, og en god hårolie kan være et godt og nemt valg.
 • Du bruger ofte varmeapparater som hårtørrer, glatte- og krøllejern. Det er super vigtigt, at man ikke bruger f.eks. glattejern uden at bruge et varmebeskyttende hårprodukt, da varmen og det slid, der gøres på hårstråene, ellers let kan ødelægge hårets skællag, som ikke sådan lige kan repareres igen.

Den store hårolie test: Hvilken hårolie er bedst til din hårtype & behov?

Når du skal ud og finde den bedste hårolie til dine behov og din hårtype, så kan du godt forberede dig på, at der er et væld af varianter derude. Det kan være nærmest umuligt at finde hoved og hale i alle de forskellige produkter, deres ingredienser og hvilke, der er gode for dig - eller hvilke, du faktisk burde gå langt udenom. Det tager tid at finde frem til de produkter, der virker for én, for vores præferencer, vores hår og vores behov er alle forskellige. Og desværre er man ofte nødt til at prøve en hårolie, før man kan finde ud af, om den er noget for én, og i længden kan det sagtens blive en dyr affære.

Det er dog muligt at forberede sig lidt, inden jagten på den perfekte olie til håret sættes ind, for der er nemlig nogle vegetabilske olier, der er bedre egnet til nogle hårtyper end andre, og lige netop dét går jeg mere i dybden med nu i min store hårolie test! Så læn dig tilbage, læs med videre, og bliv klædt godt på til at finde den bedste hårolie til dig og dine lokker.

HairLust anmeldelse

Hårolie til fint hår - Lette olier, der giver fugt og beskyttelse

Mange mener ikke, man bør bruge hårolie, hvis man har fint hår, men det er altså ikke helt korrekt. Et fint hår er nemlig ofte skrøbeligt og mere tilbøjeligt til at knække end mange andre hårtyper, og kan derfor gavne mindst lige så meget af hårolie, som alle andre hårtyper - når bare man sørger for at vælge den rette olie til håret.

Fint hår kræver en let olie, der ikke fedter eller tynger, men i stedet trænger godt ind, giver fugt og beskyttelse. Derfor skal man gerne holde sig fra tunge hårolier baseret på f.eks. olivenolie eller avokadoolie. Gå i stedet efter olier til håret, baseret på:

 • Arganolie: Har en beskyttende effekt på håret og efterlader det ufiltret, blødere og mindre kruset. Arganolie er fuld af antioxidanter og E-vitamin, og den er rigtig god til f.eks. skadet hår og som styling olie, da den er kendt for sine varmebeskyttende egenskaber. Den kan bruges til de fleste hårtyper og er god til at give shine samt et sundt og blødt udseende. Desuden har arganolie en skøn, neutral duft, som falder i de flestes smag.
 • Mandelolie: Er en af de letteste olier, du kan finde og vil derfor ikke tynge håret, men efterlade det blødt og skinnende. Ligesom arganolie absorberes den hurtigt og let af håret, og egner sig derfor meget til brug i fint hår. Mandelolie er fuld af essentielle fedtsyrer, protein, magnesium og A-, B-, og E-vitamin. Mandelolie er også super god mod tør hovedbund, skæl eller skæleksem, grundet det høje indhold af specielt E-vitamin.
 • Vindruekerneolie: Vindruekerneolie fungerer rigtig godt til at beskytte mod varme og kan med fordel bruges, hvis man ofte bruger varmeredskaber såsom glattejern eller føntørrer. Den giver dit hår både glans og beskyttelse og er en let olie, der sagtens kan bruges til fint hår. En hårolie baseret på vindruekerneolie er generelt god til at beskytte og styrke håret, og den er effektiv til både tørt hår og kløende hovedbund.
 • Jojobaolie: Som tidligere nævnt er jojobaolie meget fugtgivende, fugtbevarende og beskyttende, og har endda gode UV-beskyttende egenskaber. Det er en god allround olie, der er velegnet til alle hårtyper, og da den let absorberes i håret, er den også meget velegnet til fint hår.
 • Granatæbleolie: En let olie med et højt indhold af punicinsyre, en omega 5-fedtsyre, der stimulerer kollagen-produktionen i hår og hovedbund, samt forebygger inflammation og fugttab. Den er også rig på antioxidanter, der beskytter håret mod sol- og miljøskader.

Et godt tip til folk med fint hår: prøv evt. en hårolie spray eller en hår mist, der giver de fine lokker et lækkert finish, pleje og shine, men uden risiko for at tynge. Disse alternativer er specielt gode til folk, som måske ikke er helt så meget til hårolie, men stadig gerne vil pleje og beskytte håret.

Hårolie til tyndt hår - Lette olier, der ikke tynger, og olier, der stimulerer hovedbunden

Har man tyndt hår er det vigtigt at gå efter en hårolie, der absorberes let og som ikke tynger håret eller efterlader det slasket og kedeligt. Derfor kan man sagtens gå efter samme olier som ovenfor til fint hår.

Har man tyndt hår er det dog også en god idé at sørge for at hovedbunden er i en sund balance. Gå derfor gerne efter hårolier som stimulerer hovedbunden og hårrøddernes funktion, så hårvæksten boostes, disse hovedbundsstimulerende olier kan man også med fordel kigge efter i andre hårprodukter som en shampoo, en hovedbundsserum eller en hovedbundsscrub. Gå gerne efter olier til håret og hovedbunden som disse:

 • Castor olie/Ricinusolie: En olie, der er rig på fedtsyren, ricinolsyre, som virker meget fugtgivende og fugtbevarende på huden, understøtter og fremmer hårrøddernes funktion, og som er effektivt mod mange hudlidelser. Den er god til at give håret og hårrødderne volumen, men kan virke lidt tyngende på de tynde lokker, hvis ikke den bruges med måde.
 • Rosmarinolie: Sætter godt gang i blodcirkulationen i hovedbunden, så næring og ilt når helt ud til hårrødderne, hvilket fremmer hårfolliklernes funktion og hårvækst.
 • Tea tree olie: Virker antiinflammatorisk og antibakterielt på en hovedbund i ubalance og forbedrer effektivt hovedbundens sundhed.
 • Mynteolie: Mynte er rig på A og C vitamin, omega 3 fedtsyrer og mineraler. Den virker stimulerende på blodcirkluationen i hovedbunden og forbedrer hårsækkenes funktion, hvilket kan hjælpe til at modvirke hårtab. Har effektive antiseptiske egenskaber, som lindrer kløen og forebygger skæl
 • Kokosolie: En god olie til alle hårtyper. Den er super fugtgivende og let absorberende, men brugt i hovedbunden har den også gode egenskaber. Den virker styrkende på både hårrødder og hovedbund, og så indeholder den bl.a. laurinsyre og dekansyre, der har gode antibakterielle egenskaber og derfor gør olien effektiv mod skæl, kløe og infektioner i hovedbunden.

Et godt tip til både tyndt hår: påføe olien i vådt hår. Så er skællaget i håret nemlig stadig lidt åbent og olien vil derfor hurtigere absorberes i håret og dermed fedte mindre.

Hårolie til kraftigt hår - De fleste olier er velegnede og tungere olier velkomne

Tykt og kraftigt hår kan klare lidt tungere olier end finere hårtyper, men afhængigt af de behov, man har, vil alle olierne nævnt til fint hår også kunne gavne de tykkere hårtyper. Har du derfor tykt eller kraftigt hår, er du altså en heldig én. Udover de førnævnte gode allround olier; Arganolie, Kokosolie, Vindruekerneolie, Jojobaolie og Mandelolie, vil de kraftigere hårtyper elske disse olier:

 • Olivenolie: Olivenolie er god til at give håret elasticitet og glans. Olivenolie er god til tykt og tørt hår og kan forbedre fugtbalancen i håret. Vær opmærksom på at den ikke er så velegnet til tyndt og fint hår, da den kan tynge lidt.
 • Avokadoolie: Er proppet med proteiner, sunde fedtsyrer, aminosyrer og A-, D-, E- og B6-vitaminer. Proteinerne virker styrkende og beskyttende på skadet hår. Det er en ret kraftig olie, så den er bedst egnet til kraftigt eller tykt hår og ikke så god i fine, tynde lokker.

Hårolie til tørt og kruset hår - Fugt, fugt og atter fugt

Har du tørt, kruset eller kedeligt hår, er olie svaret! Tørt hår har brug for fugt - og masser af det. Derfor skal du kigge efter olier, der er rige på gode fedtsyrer, som trænger dybt ind i håret, forbedrer fugtbalancen og virker fugtbevarende og forseglende på de tørre hårstrå.

Kokosolie er en ideel fugtgiver, der trænger rigtig dybt ind, dybere end de fleste andre olier, og jojobaolie er ideel til at indkapsle og bevare fugten i håret. Arganolie er også et utroligt godt match til tørt, kruset og uregerligt hår, og det samme er olivenolie, hvis du vel at mærke ikke har tyndt eller fint hår men tykt eller kraftigt hår, da olivenolien kan tynge håret en del. Mandelolie er også et godt bud, da den effektivt fugtgiver, forsegler og beskytter håret, så lokkerne er mindre udsatte overfor slid og mindre tilbøjelige til at knække. Vindruekerneolie både fugtgiver og blødgør håret og er effektiv mod kruset hår og spaltede spidser, og virker liv- og glansgivende på tørt, kruset og skrøbeligt hår.

Endnu en olie, der passer perfekt til tørre lokker er denne:

 • Abrikoskerneolie: Abrikoskerneolie har et højt indhold af beskyttende fedtsyrer, der genopbygger hud- og hårbarrieren og effektivt forebygger fugttab, så håret bliver blødt og smidigt. Derfor er det aldrig en dum idé, at gå efter en hårolie, der indeholder abrikoskerneolie, specielt ikke hvis man bøvler med tørt og kruset hår.

Men fugt er ikke det eneste, som et tørt og kruset hår har brug for. For at fugten kan bindes til håret og trænge dybt ind, er hårets proteinbalance nødt til at være nogenlunde i top. Lider håret under proteinmangel, kan det nemlig næsten være lige meget, hvor meget fugt, man tilsætter, håret vil blive ved med at virke tørt og kruset. Hvis dit hår derfor ikke tager godt imod de fugtgivende produkter, du præsenterer for det, som f.eks. en god fugtgivende olie til håret, så kan det være en idé at tænke en proteinkur ind i din hårplejerutine. Du kan læse meget mere om hvordan, du undgår proteinmangel i denne artikel om protein hårkure.

Hårolie til krøllet hår - Olier, der fugter i dybden, beskytter og modvirker krus

Har du krøllet hår er fugt alfa og omega. Krøllet hår har grundet hårets struktur nemlig brug for mere fugt end glat hår, da det er sværere for de naturlige olier, der dannes i hovedbunden, at bevæge sig helt ud langs hårstråene. Dette gør, at krøllet hår har mere tendens til at blive tørt og kruset end de fleste andre hårtyper. Og en effektivt fugtgivende olie til håret kan være din redning!

Har du krøllet hår er det dog ofte en god idé, at du undgår silikone i dine hårprodukter, så gå gerne efter helt naturlige hårolier, og så brug dem evt. som dybdegående behandlinger natten over, eller pre-shampoo behandlinger, så olien vaskes ud, efter den har fået lov til at trænge helt ind. Så sikrer du, at olien ikke fedter de krøllede lokker helt til. Men langt mere om dette senere, når jeg gennemgår alle de smarte måder, du kan bruge en god hårolie på. Er du nysgerrig på at vide mere om silikone, hvad det gør godt for i hårprodukter, og hvilke silikonetyper, du bør undgå, så tag et kig på denne side, hvor vi går i dybden med silikone.

De bedste hårolier til krøllet hår er endnu engang den famøse Kokosolie og Avokadoolie, der begge trænger godt ind i håret og derfor ikke kun virker fugtgivende og blødgørende på overfladen, men også dybt inde i håret. Dette gør dem ideelle til hårtyper som krøller, der har tilbøjelighed til at blive tørre, krusede og skrøbelige. Arganolie er også et super bud på en god hårolie til krøller, da den effektivt modvirker krus og giver fugt, glans, blødhed og beskyttelse.

Hårolie til gråt hår - Olier, der giver glans, blødgør og beskytter mod UV-stråler

Har du gråt hår fra naturens side, så har lokkerne brug for ekstra glans. Gråt hår mangler nemlig pigmenten, som giver håret den farve, man havde, da man var yngre. Grundet denne mangel på pigment, ser gråt hår ofte mere mat ud end andre hårfarver, og en god hårolie til gråt hår skal derfor ikke kun give fugt og beskyttelse, men også gerne virke glansgivende og blødgørende. Endnu en egenskab der er god i en hårolie til gråt hår er UV-beskyttelse og antioxidanter, da solskader og UV-stråler kan give de fine grå lokker et uønsket gulligt skær. Er skaden sket, og de grå lokker blevet misfarvet, er der dog en masse du kan gøre. F.eks. kan man prøve en silvershampoo - det kan du læse meget mere om i denne komplette guide til silvershampoo.

Forkæl de smukke, grå lokker med olier til håret som: Kokosolie, Arganolie, Jojobaolie og Granatæbleolie. Kokosolien giver som sagt fugt i dybden, mens arganolie og granatæbleolie virker antioxidant og beskyttende, og jojobaolie udover UV-beskyttelse, bidrager med gode blødgørende og fugtbevarende egenskaber.

Hårolie til skadet hår - Fugt, proteiner og intens beskyttelse

Skadet hår har brug for intens beskyttelse, fugt og proteiner! Er skaden sket og håret er blevet slidt, ødelagt eller ekstra skrøbeligt, så er det endnu engang gengangerne Kokosolie, Arganolie og Jojobaolie, du skal gå efter, men også Avocadoolie, Mandelolie og Olivenolie er gode til skadede lokker, der har brug for en effektiv plejeindsats.

Kokosolie, arganolie og jojobaolie er endnu engang et hit for håret. De både fugtgiver, blødgør og beskytter mod varme, slid og hvadend, der ellers kan gøre skade på de allerede udsatte og skrøbelige lokker. Avokadoolie er rig på proteiner, der virker genopbyggende på skadet hår og effektivt beskytter håret. Mandelolie virker utroligt styrkende og beskyttende på skrøbeligt hår, og modvirker yderligere skade på lokkerne. Olivenolien beskytter de skadede lokker mod yderligere skade fra varme mm., mens de giver skrøbeligt og ødelagt hår fugt, glans og et sundere udseende.

Hårolie til styling og varmebeskyttelse

Det kan slet ikke understreges nok, hvor vigtigt det er, at beskytte håret mod varme og slid fra varmeapparater som glattejern, hårtørrer og lignende. Uden en god, beskyttende hårolie, vil hårstråene være meget udsatte overfor de høje temperaturer, og der er stor sandsynlighed for, at du vil gøre skade på hårets yderste skællag, som ikke sådan lige kan repareres igen. Her er en god olie til håret din bedste ven!

Gå efter varmebeskyttende og fugtgivende olier som Arganolie, Vindruekerneolie, Kokosolie, Jojobaolie og Olivenolie.

Hårolie til UV-beskyttelse

Hvis du står og skal på solferie og ikke orker at gå med hat hele tiden, eller suger solen til dig, hver gang den er fremme herhjemme i Danmark, så er en hårolie med gode UV-beskyttende egenskaber ret essentiel, hvis du gerne vil passe lidt på lokkerne. Solskader kan ælde hår og hårsække før tid og give ikke bare forbrændinger i hovedbunden og på huden, men også hårtab. Så det er altså en rigtig god idé at passe godt på både hår og hud under solens skarpe stråler. Gå efter en olie til håret med masser af antioxidanter i, og så husk gerne solhatten eller et fikst tørklæde, når solen er stærkest mellem kl. 12 og 15. Jeg kan anbefale dig at finde en god hårolie baseret på Arganolie, Jojobaolie eller Granatæbleolie, der alle har gode UV-beskyttende egenskaber - udover alle de andre skønne egenskaber, de selvfølgelig har for håret, hvilket jeg allerede har været godt igennem tidligere.

HairLust Hair Strengthening & Protection Hair Oil:

En hårolie, der kan lidt af det hele er den skønne, veganske hårolie fra HairLust: Hair Strengthening & Protection Hair Oil. Den er propfuld af nogle af de mest effektive økologiske olier til håret, heriblandt kokosolie, arganolie og abrikoskerneolie, som vi har været godt i dybden med og som er yderst effektive hårolier for langt de fleste hårtyper. Derudover indeholder den også økologisk solsikkefrøolie, der er kendt for sine beroligende og antiinflammatoriske egenskaber på både hår og hud. Den er derudover rig på gode fedtsyrer, som virker effektivt fugtbevarende. Denne olie til håret er designet til at opretholde hårets fugtbalance samt blødgøre og tæmme lokkerne helt uden at fedte eller tynge håret, og så dufter den skønt af søde, friske æbler. Den kan bruges til både sol- og varmebeskyttelse, til at tæmme krusede lokker og give fugt til tørt og skadet hår eller spaltede spidser. Derudover er den både velegnet til fint og kraftigt hår. Helt klart et forsøg værd, siger jeg bare!

Andre HairLust produkter med gode hårolier i:

Som jeg allerede har nævnt, er disse skønne naturlige hårolier også altid gode at kigge efter, når du er på jagt efter andre produkter til håret, som f.eks. shampoo, balsam og hårkur. Hos HairLust er naturlige hårolier og planteekstrakter obligatoriske ingredienser i alle hårprodukter, og du kan derfor finde bl.a. olivenolie og granatæbleolie i Hair Growth & Repair Conditioner, du kan finde mynteolie i Hair Growth & Repair Shampoo For Men og i Hair & Scalp Detox Scrub, og så kan du endda finde sød mandelolie i Hair Growth & Repair Conditioner For Blondes.

Hvilke ingredienser skal man undgå i en hårolie?

Det er altid en god idé at gå efter så naturlige produkter som overhovedet muligt, så man undgår for meget unødig kemi i sin hverdag. Hvis produktet, du har i hånden er certificeret økologisk eller vegansk gennem f.eks. EcoCert eller Vegan Society, hvis det har Svanemærket, eller har fået gode anmeldelser gennem forbrugerrådet TÆNK eller lignende, så er du nogenlunde på den sikre side. Forbrugerrådet TÆNK har faktisk lavet noget så smart som en app, der kan scanne dine produkter til hud og hårpleje, og fortælle dig om ingredienserne - også dem, der kan være problematiske. Denne app hedder Kemiluppen, og er et godt værktøj til dig, der ikke er den helt store ingrediens-nørd endnu. Appen indeholder dog ikke information om alle produkter og brands, så helt komplet er den ikke - endnu.

Men tilbage til hårolie og de ingredienser, du bør undgå, når du skal finde den bedste hårolie til dig og dit hår:

De fleste hårolier indeholder silikone. Silikone er mange ting og kan bruges til utroligt mange forskellige formål. På samme vis er der også utallige forskellige former for silikone, og nogle milde, letopløselige silikonetyper kan endda have en masse gode fordele for håret, når det bruges i din hårolie. I en hårolie virker silikone på den måde, at det lægger sig som en beskyttende hinde omkring hårstråene, der blødgør og forsegler håret, mens det effektivt beskytter mod vind og vejr, dagligt slid, og endda varmen fra din hårtørrer eller dit glattejern.

Derfor kan silikone i din hårolie forbedre håroliens virkning på dit hår, men der er silikonetyper, du bør undgå, som nogle hårolier er propfulde af:

Nogle af de absolut mest populære hårolier på markedet indeholder et silikonestof, der hedder Cyclopentasiloxane, som er under stærk mistanke for at være hormonforstyrrende. Faktisk indeholdt omkring 70% af alle hårolier i Kemiluppens hårolie test fra 2018 stoffet cyclopentasiloxane, nogle gange under navnet; Cyclomethicone, som er en silikonetype, der indeholder den uønskede ingrediens, cyclopentasiloxane.

Men udover denne problematiske silikonetype er der også mange andre silikonetyper, nogle harmløse og effektive i en hårolie, andre mere problematiske og svære at vaske ud af håret igen - selv med en effektiv shampoo. Disse kan du lære meget mere om på denne side med alt, du bør vide om silikone til håret.

Hårolie med eller uden silikone? Hvad er forskellen?

Hvis du skal have en hårolie helt uden silikone, så er det ofte en ren vegetabilsk olie eller en blanding af flere rene vegetabilske olier, du skal gå efter. Disse kan være super for håret og have mange gode egenskaber for både hår og hovedbund. Men, de har det med at fedte meget og kan tynge håret, når de bruges i deres rene form. De egner sig derfor bedst, hvis du bruger dem i meget små mængder i rent, vådt hår, eller hvis du bruger dem i håret om natten eller som en pre shampoo behandling, så de rigtig kan trænge ind, men vaskes ud efterfølgende. Disse rene olier er altså ikke altid så velegnede til styling eller i tørre lokker, til f.eks. tæmning eller opfriskning af håret i løbet af dagen. Derfor kan det være en god idé at gå efter en olie til håret, som er sammensat af flere ingredienser end blot rene vegetabilske olier.

En mild silikone i en hårolie vil kunne bidrage med blødgørende og beskyttende egenskaber, men uden at fedte og tynge håret. Dette betyder, at en hårolie med silikone bedre kan bruges til styling, til varmebeskyttelse og til tæmning af håret, og den kan sagtens påføres i tørt hår uden at tynge. Bruger du f.eks. jævnligt varmeapparater som glattejern, er en god hårolie med silikone et vigtigt redskab, så du ikke gør for meget unødig skade på håret.

Hvordan bruger man en hårolie? [Video]

En god hårolie har utroligt mange anvendelsesmuligheder, og hvordan du skal bruge netop din hårolie afhænger blot af dine behov, dine hårrutiner og selvfølgelig dit hår. Nedenfor ser du en tutorial video af hvordan en olie til håret kan anvendes:

Næsten kun fantasien sætter grænser, men her får du alligevel lige 7 gode anvendelsesmuligheder - og nogle af mine bedste tips, så du kan få mest muligt ud af din hårolie:

 • Som pre-shampoo behandling: Forkæl håret med gode vitaminer og antioxidanter, ved at tilføre en god mængde hårolie i lokkerne inden badet. Kram gode mængder hårolie godt ind i håret og lad det trænge godt ind i minimum 10-15 minutter, inden du vasker håret med shampoo og balsam som normalt. Her kan du både bruge en hårolie baseret på rene vegetabilske olier eller en hårolie med silikone i. Da den vaskes ud, gør det ikke noget, hvis den tynger og fedter håret lidt.
 • For glans: Brug din hårolie til at give håret glans i løbet af dagen i tørt hår, hvis håret har en tendens til at virke mat og kedeligt. Påfør en meget lille mængde og kram det godt ind i lokkerne - så kan du altid tilføje mere, hvis lokkerne tørster efter olie til håret. For at give håret glans kan du også sagtens påføre olien i håndklædetørt hår efter bad, så er det også lettere at rede ud efter badet.
 • Til blødgøring før håret børstes: Hvis du har tendens til at få meget uregerligt hår, når du børster det, eller hvis håret har det med at filtre meget, så kan en hårolie være din redning. Tilføj en smule hårolie inden håret skal redes igennem, enten i håndklædetørt hår efter badet, eller i tørt hår. Pas på med ikke at være for gavmild med mængderne, lidt er ofte mere end nok, når det handler om olie til håret.
 • Til at tæmme krus og viltre hår: Har du meget kruset hår eller svært ved at tæmme de mange små fimrehår, som f.eks. kan være til stor irritation i specielt fint hår og i krøllet hår, så kan en god hårolie bruges til at få styr på de uregerlige hår i løbet af dagen. Kram en lille mængde ind i lokkerne, hvor du oplever, at det kruser meste eller er sværest at styre, så samler du hurtigt håret og undgår, at det står ud til alle sider.
 • Til at beskytte mod spaltede spidser og knækkede hår: Har du skrøbeligt hår, der ofte spalter eller knækker, så brug en god hårolie til at styrke og beskytte håret mod dagligt slid, vind og vejr. Kram en lille mængde hårolie ind i længderne eller blot i spidserne - enten i håndklædetørt eller tørt hår. Så efterlades lokkerne mere modstandsdygtige, og du vil i længden kunne opleve, at dit hår ikke vil spalte eller knække så let.
 • Til varmebeskyttelse: Bruger du jævnligt varmeapparater, så er hårolien som sagt et uundværligt værktøj, hvis du gerne vil undgå at gøre skade på håret. Kram den godt ind i de våde lokker, inden du føner håret efter badet, eller i de tørre lokker, inden du styler med glatte- eller krøllejern. Sørg altid for, at olien er godt fordelt i hele håret, så alle hårstrå er godt beskyttede, inden du udsætter dem for varme og slid.
 • Som dybdegående behandling natten over: Hvis du gerne vil give håret en ekstra dybdegående behandling med din hårolie, kan du påføre den i rigelige mængder i lokkerne inden sengetid og lade den virke natten over. Så skal den bare vaskes ud med shampoo og balsam morgenen efter og voila - dit hår er lækkert og blødt igen. Sørg gerne for at beskytte hovedpuden med et håndklæde, når du sover med olie i håret, da det ellers kan fedte meget, og olie har det med at efterlade pletter, som kan være svære at få af tekstiler igen. Hvis du ofte sover med olie i håret eller evt. en overnight hårmaske, så er det måske en idé at overveje et hovedpudebetræk, der er lavet til formålet som HairLust Bamboo Towel Pillowcase, som er lavet af håndklædestof i ultra bløde bambusfibre.

Do’s & don’ts ved brug af hårolie

Jeg har nok allerede nævnt diverse do’s og don’ts med små hints, men for at gøre det helt klart og tydeligt, kommer her et par råd til brug af hårolie, som man bør følge. Det har jeg i hvert fald erfaret på den hårde måde:

Do’s - Gode råd til brug af hårolie:

Brug små mængder og start altid med lidt ad gangen: Olie til håret er ofte meget effektivt, næsten lidt for effektivt, så brug meget små mængder ad gangen og start gerne bare med et par dråber. Man kan altid tilføje lidt mere olie, hvis der er behov for det, men det er ærgerligt, hvis håret bliver tungt og fedtet, fordi man påførte for meget. Indtil du ved, hvordan dit hår reagerer på hårolien, så brug blot en lille mængde, varm den let op i hænderne og arbejd den godt ind i det tørre hår og specielt spidserne.

Don’ts - Undgå dette, når du bruger hårolie:

Brug aldrig rene vegetabilske hårolier i tørt hår: Dit hår vil efterlades fedtet og tungt. Brug i stedet de rene olier i små mængder i vådt hår, eller brug dem som en behandling før badet og evt. natten over, så håret får den gode næring fra olierne, men så alt overskydende olie også vaskes ud igen efterfølgende.

Undgå tunge olier i fint eller tyndt hår: Har du fint eller tyndt hår, kan olie ofte tynge lokkerne og få håret til at se slasket ud. Brug derfor en let olie til håret, der hverken fedter eller tynger, og brug den med måde: I små mængder. Brug den gerne hovedsageligt i spidserne og dér, hvor håret virker tørrest.

Kan man bruge en hårolie i hovedbunden?

Mange vegetabilske olier har gode egenskaber for en tør hovedbund eller en hovedbund i ubalance, og mange virker også utroligt godt som behandling af diverse hovedbundslidelser som f.eks. skæl, eksem eller psoriasis. Derfor kan man få meget godt ud af at bruge en olie til hovedbunden.

Her er det dog vigtigt, at man går efter de mere rene vegetabilske olier som tea tree olie, der har gode antiseptiske egenskaber og er rigtig god mod diverse hovedbundslidelser, eller kokosolie, der er en fantastisk fugtgiver til en tør hovedbund. Silikone er nemlig ikke en ingrediens, der har de bedste egenskaber for hovedbunden, da den kan lægge et beskyttende lag over huden, som kan stoppe porerne eller skabe ubalance i hovedbundens produktion af sebum. Så hårolier med silikone skal gerne holdes i lokkerne, og så skal man sørge for jævnligt at vaske håret med shampoo, så man kan få olien og silikonen vasket godt ud.

Endnu en god idé, når man bruger olie i hovedbunden, er at bruge den som en behandling natten over eller før hårvask, da den ellers kan efterlade håret meget fedtet og tungt.

HairLust anmeldelse

Alternativer til hårolie - Til pleje af hovedbunden

Hovedbundens sundhed bestemmer i bund og grund også sundheden af dit hår, så hvis din hovedbund er i ubalance, eller hvis du har en hovedbundslidelse, vil håret kunne tage direkte skade, blive tørt og skrøbeligt eller måske endda falde af. Derfor er det vigtigt at give hovedbunden lidt ekstra kærlighed en gang imellem. Er du ikke så meget til at bruge olie i hovedbunden, evt. fordi din hovedbund har tendens til at fedte meget, eller fordi du blot ikke er så glad for hårolie, så kan du med fordel prøve nogle andre alternativer som behandling af din hovedbund:

Prøv en hovedbunds scrub: Har du tendens til tør eller kløende hovedbund, eller bruger du mange hårprodukter som f.eks. tørshampoo, hårspray og lignende i hverdagen, så kan en hovedbunds scrub være lidt af et mirakelmiddel. Den giver en dybdegående, men skånsom eksfoliering af hovedbunden, så død hud, overskydende sebum og produktrester effektivt fjernes, og hovedbunden efterlades frisk og velstimuleret. En hovedbunds scrub som HairLust Hair & Scalp Detox Scrub indeholder også gode, fugtgivende ingredienser, som kakaosmør, olivenolie, blåbærekstrakt og mynteolie, der plejer håret og hovedbunden i dybden. Så den gør endda også håret dejligt blødt efter brug - win win!

Prøv en hovedbunds spray: Hvis du gerne vil undgå de tunge, fedtede olier og i stedet give hovedbunden en effektivt stimulerende og fugtgivende behandling, der ovenikøbet også giver volumen og et naturligt løft til håret, så er HairLust Scalp Follicle Treatment & Volumizer måske det perfekte match for dig. Det er en leave-in hovedbundsbehandling, som giver øjeblikkelig fugt og pleje til en kløende eller irriteret hovedbund, mens indholdet af økologisk mynte virker stimulerende på blodcirkulationen og støtter hårrøddernes funktion og hårets vækst. Den indeholder nogle effektivt plejende ekstrakter fra bl.a. oliven, multebær og havrekerner, der fugter, stimulerer og beskytter huden i hovedbunden uden at fedte eller tynge. Derudover indeholder den mikro-proteiner fra risekstrakt, der trænger dybt ind i hovedbunden og virker styrkende og genopbyggende på cellerne i hårrødderne. Den er ret fin som et stylingprodukt også, der giver volumen og hold til håret, så lidt et wonder-produkt, der kan bruges til både kvinder og mænd.

Jeg håber, at du nu er blevet en smule klogere på hårolie og har fået mere indsigt i hvilken olie, der er bedst til din hårtype. Så er det altså bare at komme i gang med at bruge olie til håret! Når du først har fundet en rigtig god hårolie, der bare passer perfekt til dit hår, så bliver den uden tvivl fast inventar i din hårplejerutine. Læs gerne vores anden artikel, hvis du ønsker at lære mere om, hvordan du kan bruge naturlige plantefedtstoffer i en hårkur til tørt hår via dette link.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


 • Trine

  Jeg kan stærkt anbefale kokosolie til håret, da det er den der virker bedst generelt for alle


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.