Shampoo uden sulfater: 6 grunde til at vælge en sulfatfri shampoo


Har du nogensinde undret dig over, hvad det er, der får din shampoo til at skumme op, eller hvorfor de skummende, duftende bobler dannes i dit karbad? Det er i højest sandsynligt SLS/SLES sulfater. Sulfater findes i en lang række produkter, herunder shampoo, kropssæbe og endda i din tandpasta. Læs med i denne artikel, hvor jeg dykker ned i seks gode grunde til, at du skal bruge en shampoo uden sulfat (SLS/SLES) fremadrettet.

Mariell Bråten

HairLust

Mariell har en kandidat i marketing og ledelse og stor erfaring indenfor naturlig hårpleje. Hos HairLust bruger hun hver eneste dag på at nørde hårplejetips og naturlig hårpleje. Hun går meget op i de naturlige og økologiske værdier, hun deler med HairLust, da hun selv i mange år har kæmpet med sensitiv hud og skrøbeligt hår. Hun nyder at dele ud af sine mange erfaringer og hendes passion for at hjælpe og vejlede folk ud af deres hårproblemer skinner stærkt igennem.Læs mere om skribent.

Har du nogensinde før kigget på ingredienslisten bag på din favorit shampoo, kropsvask, håndsæbe, ansigtsrens eller endda tandpastatuben? Hvis ikke så synes jeg, at du skal starte nu. Fakta er, at der er stor sandsynlighed for, at du finder sulfat - i form af Sodium Laureth Sulfate, Sodium Lauryl Sulfate eller Sodium Lauryl Ether Sulfate - højt på ingredienslisten.

Det er korrekt, at visse sulfattyper er helt sikre og effektive, så derfor kan det måske også virke lidt forvirrende og unødvendigt, at gøre så stort et nummer ud af sulfatfri shampoo i det hele taget. Jovist kan sulfater være ufarlige, men kunsten er, at vælge de rigtige former af sulfater eller helt undgå dem, hvis du er i tvivl. Fortsæt med at læse, hvis du gerne vil vide, hvilke sulfater du bør undgå i din shampoo (og plejeprodukter i det hele taget), og hvad en shampoo uden sulfat kan gøre for sundheden af dit hår.

Det var ikke før, at jeg tog et nærmere kig på ingredienslisten bagpå min shampoo, kropssæbe, ansigtsvask og tandpasta, at jeg fandt ud af, hvor hyppigt skadelige sulfater indgår som en ingrediens i flere produkter, som jeg brugte dagligt. Det er nu heldigvis flere år siden, og jeg er blevet klogere og mere selektiv med tiden. Nu bruger jeg altid SLS/SLES sulfatfri shampoo, og det er der mange gode grunde til. Men lad os først starte fra begyndelsen og blive lidt klogere på hvad sulfater er for noget. 

Hvad er sulfat?

I store træk er sulfat et rensemiddel, der renser for både olie og snavs. De indgår ofte i renseprodukter til hår og hud, fordi sulfat har en evne til at tiltrække vand og olie/fedt. Sulfatet gør altså, at fedt og oliebaseret snavs fra hovedbund, hår og hud bliver løsnet, når det skummes op med vand. Desuden er sulfater også ansvarlige for at give den skummende sæbe, som mange forbinder med friskhed og renhed.

Er sulfater farlige?

Sulfater er ikke farlige. Men de kan være generende for hår og hud. For sulfaterne arbejder på at fjerne snavs, overskyndende sebum, produktophobninger m.m., men visse typer af sulfater gør arbejdet lidt for grundigt, og fjerner alle de olier hovedbund og hud har brug for, for at holde sig sunde og aktive, hvilket efterlader hovedbunden tør og udsat. Sebum er også nødvendigt for at holde hårlokker fugtede og glansfulde. Så SLS/SLES kan altså medføre fugttab, hvilket i værstefald kan forårsage irritationer i hovedbund, og udtørre hud og hårlokker.

Hvis det ringer en klokke hos dig, og du bøvler med en hovedbund, der enten udtørrer, eller som kompenserer for fugttabet ved at overproducere olier og sebum, så håret konstant bliver fedtet, så bør du overveje en sulfatfri shampoo uden de "hårde" SLS/SLES sulfater! En shampoo uden sulfat fra SLS/SLES er et mildere og mindre udtørrende alternativ.

Mariell

Stort set alle undersøgelser viser, at håret bliver stærkere og sundere i længden, hvis man undgår SLS/SLES sulfat i hårplejeprodukter

Mariell Bråten - HairLust

Skal jeg undgå sulfater?

Det korte svar er nej. Men du skal undgå visse typer af sulfater. Og husk at den ingrediens som erstatter sulfaterne i en shampoo uden sulfat ikke altid er bedre for dit hår og hud!

Der findes flere former for sulfater, og nogen er milde, naturlige og gode for både hår og hud. Som eksempel er Sodium Coco Sulphate, på dansk; natriumkokosulfat et mildt, overfladeaktivt stof fra kokos, som ikke har udtørrende effekt på hår og hud, men i stedet hjælper til at rense håret uden at fjerne alle de sunde, naturlige olier i hovedbunden. Derfor kan det være lidt en jungle, at skulle forstå lige præcis hvilke stoffer, der er gode at undgå i en shampoo.

Kigger du på ingredienslisten af din shampoo, vil de skadelige SL-sulfater ofte stå beskrevet som; Sodium Lauryl eller Laureth Sulphate, eller alternativt Natrium Lauryl/Laureth Sulphate. Længere nede i artiklen fortæller jeg mere om præcist hvilke sulfater, du skal undgå, og hvilke din SLS/SLES sulfatfri shampoo trygt kan indeholde. Læs med og lær mere.

Er en shampoo uden sulfat for dig? 6 gode grunde:

Der kan være mange fordele for dig, ved at vælge en shampoo uden sulfat. Men for at hjælpe dig med at afgøre, om dit hår kan have gavn af en SLS/SLES sulfatfri shampoo, så læs godt med nu, hvor jeg gennemgår 6 gode grunde til at vælge en shampoo uden sulfat (SLS/SLES): 

1. Du har krøller

Hvis svaret er ja, så skal du helt sikkert overveje en SLS/SLES sulfatfri shampoo. Hvis du har krøllet hår, så ved du sikkert godt, at krøllerne har brug for en masse fugt. En shampoo uden sulfat (SLS/SLES) hjælper dine krøller godt på vej, netop ved at holde på den gode fugt i håret, som jo bidrager til at krøllerne ikke kruser eller udglattes. Ligeledes hjælper du dit hår og hovedbund med at bevare de naturlige olier, som er nødvendige for sund hårvækst! Udover at bruge en shampoo uden sulfater, så husk at bruge både fugtgivende hårmaske og balsam. På den måde giver du dit hår de bedste vilkår med optimal næring og fugt.

For os som har problemer med kruset hår, men ikke har krøller, så kan du med fordel bruge en god hårolie, som samler, reducerer og blødgør kruset hår.

2. Du farver dit hår

Hvis du farver dit hår eller benytter dig af kemiske hårbehandlinger, så kan en shampoo uden sulfat bidrage med at holde farven frisk og fin. Ligeledes kan SLS/SLES sulfat opbygge sig i håret, og det kan også have en indflydelse på varigheden af dine kemiske behandlinger, såsom permanente krøller. Der er flere årsager til, hvorfor en shampoo uden sulfat er bedst egnet til dig, hvis du farver dit hår. Én af disse er, at håret er mere sensitivt og tørt efter en hårfarvning, og derfor bør du vælge en shampoo uden sulfat (SLS/SLES), som ikke ikke udtørrer håret. En anden årsag er, at en sulfatfri shampoo hjælper med at holde på farven og kan minimere misfarvninger eller udvaskning af din nye hårfarve.

3. Dit hår er tørt og glansløst

Hvis dit hår føles tørt, groft og glansløst, så har dit hår sandsynligvis brug for mere fugt. Som jeg har nævnt tidligere så er en shampoo uden sulfat mere mild, og arbejder mere effektivt på at holde på fugten i håret, modsat SLS/SLES sulfaterne. Hvis du har problemer med ekstremt tørt hår, så find flere gode råd og produktforslag ved at trykke på linket.

4. Dit hår er tungt, skadet og knækker nemt

Hvis ja, så forsøg dig med en shampoo uden sulfater! Hvis du har fint hår (som jeg selv), og oplever at håret kan have en tendens til at blive tungt og kedeligt, og spalte eller knække let, så kan det være et tegn på, at du har produktophobninger fra bl.a. sulfater og anden kemi i hår og hovedbund. Brug en dybdegående og genopyggende shampoo uden sulfater (SLS/SLES) med gode proteinkilder og plantefibre, som kan genopbygge håret i dybden og løfte håret naturligt - uden de kløende produktrester.

5. Din hovedbund er tør og klør

Hvis ja, så skal du for dit hårs ve og vel bruge en SLS/SLES sulfatfri shampoo. Ulempen ved visse sulfater er, at de også vasker de naturlige olier fra hovedbunden og håret væk. Hvis din hovedbund er følsom, kan SLS/SLES sulfaterne i din shampoo forårsage irritation som rødme, tørhed, kløe og måske endda skæl. Så hvis din hovedbund driller, så er der rigtig god grund til at tjekke din shampoo, og hvad den indeholder, og tag evt. et kig i denne artikel om skæl i håret, hvis du mistænker at din hovedbund klør ekstra meget, fordi du døjer med skæl.

6. Du vasker håret få gange om ugen

Hvis du ikke vasker håret mere end 2-3 gange om ugen, og ikke oplever problemer med fedtet hovedbund, så kan du med fordel vælge en shampoo uden sulfater. Du kan højest sandsynligt springe over den daglige hårvask, da din sebum produktion er i balance, og hovedbunden ikke overproducerer en masse naturlig olie. Så forsøg du dig med en mildere SLS/SLES sulfatfri shampoo og oplev hurtigt forskellen på hårlokkerne.

HairLust anmeldelse

Hvordan vælger man en shampoo uden sulfat?

Det kan være noget af en jungle at finde hoved og hale i hvilke ingredienser, der kan være skadelige i en shampoo, og hvilke, man trygt kan smøre i hår og hovedbund. Ofte kan det være svært at gennemskue de latinske ord på en varedeklaration, og selvom ingredienserne er helt naturlige, kan de lyde som det helt modsatte. Derfor forklarer jeg her, præcist hvilke sulfater, du skal undgå og hvilke ingredienser, du sagtens kan gå efter i en shampoo uden sulfater, så du ikke længere skal frygte for din hovedbunds sundhed:

Mariell

Gå efter produkter med økologi-certifikater som Ecocert. Din sikkerhed for, at du undgår skadelig kemi.

Mariell Bråten - HairLust

 

Sulfatfri shampoo: Disse sulfater skal du undgå:

Sørg for altid at gå langt uden om shampooer, der indeholder sulfatholdige sæbestoffer som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Disse fjerner nemlig ikke blot alle de naturlige olier i hovedbunden, de kan også skabe kløen, rødmen, skæl og irritation i hovedbunden, og virke yderst udtørrende på både hår og hovedbund. Disse SLS/SLES sulfater kan også stå på varedeklarationen under navnet; Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så vær ekstra opmærksom på ordene lauryl sulfat og laureth sulfat.

Nedenstående sulfater og ingredienser er gode at undgå, hvis din shampoo skal være skånsom for både hår og hovedbund:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • Ammonium eller Sodium Xylenesulfonat

Du kan trygt vælge en shampoo uden sulfat (SLS/SLES) med milde sulfater:

Gode SLS/SLES sulfatfri shampooer har naturlige, men stadig effektive ingredienser, der f.eks. er udvundet af kokosolie, som vil give dig en sikker og mild renhed. Nedenfor nævner jeg nogle ingredienser, som du kan finde i naturlige shampooer uden sulfater (SLS/SLES). Disse er sikre og dem skal du gerne sørge for at dit hårplejeprodukt indeholder, hvis du ønsker et produkt uden skadelige SLS/SLES sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Når du har valgt en shampoo uden sulfater, der er skadelige, og hvis du vil pleje dit hår ekstra godt efter badet, bør du også overveje et bambus håndklæde til håret

Mine produktanbefalinger til vedligeholdelse af sundt hår:

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo

Her får du en certificeret økologisk, vegansk, og SLS/SLES sulfatfri shampoo, der med fordel kan benyttes som et mildere alternativ under hårvasken. Denne shampoo uden sulfat (SLS/SLES) virker genopbyggende på et tørt, skadet eller skrøbeligt hår og indeholder mikro-proteiner og essentielle planteolier, som giver styrke til tørt hår og hovedbund. De nærende olier fra økologisk aloe vera, økologisk blåbærekstrakt og økologisk mangosmør forhindrer håret i at udtørre og virker meget plejende på hovedbund og hårlokker.

Det er en SLS/SLES sulfatfri shampoo, der er nem at anvende, og som indeholder naturlige aktive ingredienser og effektive næringsstoffer mod tørt og kedeligt hår, der hjælper med at holde håret elastisk, sundt og langt.

Læs mere om HairLust Hair Growth & Repair Shampoo og køb produktet her.

Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Shampoo [Video]:

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Men

Denne shampoo fås også i en forfriskende udgave til mænd med stimulerende mynteolie i, som vækker blodcirkulationen til hårrødderne til live og plejer og stimulerer hovedbunden hos mænd.

Læs mere om HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Men og køb produktet her.

Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Men [Video]:

HairLust Hair Growth & Repair Conditioner

Husker du at bruge balsam efter hver hårvask med shampoo? Det bør du gøre, hvis du ønsker at vedligeholde de sunde hårlokker. Hvor en shampoo fjerner snavs, produkterrester og overskyndende sebum, så sørger en balsam for at pleje håret i dybden og beskytte håret mod fugttab. HairLust Hair Growth & Repair Conditioner er rig på genopbyggende proteiner, og den hverken fedter eller tynger håret efter brug. Så alt i alt er den et nødvendigt produkt til os med tørre lokker - selvfølgelig i kombination med en god shampoo uden sulfat.

Læs mere om HairLust Hair Growth & Repair Conditioner og køb produktet her.

Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Conditioner [Video]:

Protein Reconstructor Hair Mask

Som jeg kort nævnte længere oppe i artiklen, så er en sulfatfri shampoo god til dig, hvis du farver dit hår eller udsætter det for kemiske behandlinger. Det samme gør sig gældende med en proteinkur til håret. Kemiske behandlinger kan skade proteinerne i håret, og derfor det er vigtigt, at du supplerer med proteiner i din hårpleje. Jeg bruger selv denne Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust, som både indeholder gær- og planteprotein. Brug den et par gange om måneden, og så er håret fit for fight!

Læs mere om HairLust Protein Reconstructor Hair Mask og køb produktet her.

4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


6 kommentarer


 • Hanne

  Sindsygt lækker shampoo! Den har virkelig reddet min hovedbund, og så fedter mit hår slet ikke så meget mere som før jeg brugte en shampoo uden sulfater. Skønt og tommelfinger op herfra!


 • Julie

  Har døjet med røde udslæt og tør hovedbund. Efter at have skiftet til jeres produkter, er det stort set væk. Så jeg tænker bare at fortsætte. Kører i nogensinde med rabatter?


 • Trine

  Der er faktisk mange der overser det her med at skelne mellem SL-sulfater og generelt sulfater. God artikel :-) jeg har lige købt hairlust


 • Lotte

  Tak for en meget informativ artikel!


 • Anne Sofie

  Elsker HairLust Shampoo. Kan stærkt anbefale den


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.