Shampoo uden sulfater: Hvorfor dog det?


Læs med her, når jeg dykker ned i hvorfor SL-sulfat kan være dårligt for dig og din hårpleje og bliv klogere på hvorfor shampoo uden sulfat (SL-sulfat) kan være godt at bruge fremover. Derudover får du mine bedste produktanbefalinger.

Mette Frederiksen redaktør HairLust

Mette Frederiksen

Skønhedsskribent

Mette er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Hun har en baggrund i skønhed og har arbejdet i en helsebutik i Odense, hvor det primære fokus var på hårplejeprodukter inklusiv indkøb og salg af disse. Læs mere om skribent.

Det var ikke før at jeg tog et nærmere kig på ingredienslisten bagpå min shampoo, kropssæbe, ansigtsvask eller tandpasta, at jeg fandt ud af hvor hyppigt skadelige sulfater indgår som en ingrediens i flere produkter, som jeg brugte dagligt. Det var heldigvis for et par år siden, og jeg er blevet en del klogere nu. Nu bruger jeg altid SL-sulfatfri shampoo, konsekvent, og det er der mange gode grunde til. 

Der er faktisk stor forskel på sulfater og ligeledes hvor skadelige de er. Det er især SL-sulfater, som du skal holde dig fra, når du skal købe en shampoo uden sulfat. Det kommer jeg mere ind på lidt længere nede.

Læs med her og jeg garanterer dig for, at du fremover vil være godt klædt på, så du ved alt om shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) og fremover undgår at købe de dårlige hårplejeprodukter med de skadelige sulfater. 

Hvad er sulfat?

I store træk er sulfat et rensemiddel, der renser for både olie og snavs. De indgår ofte i renseprodukter til hår og hud, fordi sulfat har en evne til at tiltrække vand og olie. Sulfatet gør altså, at fedt og oliebaseret snavs fra din hovedbund og hår bliver løsnet, når det skummes op med vand. Desuden er sulfater også ansvarlige for at give den skummende sæbe, som mange forbinder med friskhed og renhed.

Der findes flere former for sulfater, og nogen kan faktisk være meget milde, naturlige og gode for både hår og hud. Som eksempel er Sodium Coco Sulphate, på dansk; natriumkokosulfat et mildt, overfladeaktivt stof fra kokos, som slet ikke har samme udtørrende effekt på håret som de skadelige SL-sulfater, men i stedet hjælper til at rense håret uden at fjerne de sunde, naturlige olier i hovedbunden. Derfor kan det være lidt en jungle, at skulle forstå lige præcis hvilke stoffer, der er gode at undgå i en shampoo.

En god guideline er dog altid at undgå produkter med SL-sulfater og derfor altid gå efter SL-sulfatfri shampooer, hvis du vil være sikker på, at du undgår skadelige stoffer. Disse SL-sulfater er nemlig specielt skrappe for hår og hovedbund, og har det med at lægge sig som en udtørrende hinde på håret, der er utroligt svær at vaske ud af håret igen. SL-sulfater fjerner alle de gode, naturlige olier vi danner i hovedbunden og kan derfor ofte skabe irritation og tør hovedbund, hvilket ikke gavner hverken hårvækst eller hårets sundhed, du kan læse mere om hvordan man behandler en tør hovedbund i denne artikel. En sund hovedbund er nemlig alfa og omega, hvis man gerne vil have sundt og stærkt hår. Har man derfor ligesom jeg selv har en meget sart hovedbund og hud, eller døjer man med en form for hårtab, er det derfor en rigtig god idé at forsøge helt at undgå disse skadelige SL-sulfater i de produkter, man bruger til både hud og hår. Gå derfor altid efter en shampoo uden sulfater, specielt hvis sulfaterne hedder noget med SL foran.

Kigger du på ingredienslisten af din shampoo, vil de skadelige SL-sulfater ofte stå beskrevet som; Sodium Lauryl eller Laureth Sulphate, eller alternativt Natrium Lauryl/Laureth Sulphate. Længere nede i artiklen fortæller jeg mere om præcist hvilke sulfater, du skal undgå, og hvilke din SL-sulfatfri shampoo trygt kan indeholde. Læs med og lær mere.

Hvorfor alt den snak om SL-sulfatfri shampoo?

Sulfater er som udgangspunkt sikre og effektive at bruge i sit produkt. Derfor kan det måske også være forvirrende, hvorfor alle de artikler og snakken om shampoo uden sulfat er aktuel. Men sagen er, at shampoo der indeholder SL-sulfater måske kan være lidt for kraftige til 'bare' at rense dit hår. Selv om SL-sulfater vasker snavs og olie væk fra hår og hud, så kan det medføre tab af fugt. Således anses en shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri shampoo) som et mildere og mindre udtørrende alternativ. 

Læs om andre typiske dårlige vaner der kan give ødelagt og tyndt hår i vores andet indlæg.

Stort set alle undersøgelser viser, at håret bliver stærkere og sundere i længden, hvis man undgår SL-Sulfat i hårplejeprodukter

Helene Sørensen

Hårstylist og skønhedsekspert

Er en shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) noget for dig og dit hår?

For at hjælpe dig med at afgøre, om dit hår kan have gavn af en SL-sulfatfri shampoo, har jeg listet nogle spørgsmål, som hjalp mig med at vælge.: 

Har du krøller og tildens til at håret kruser?

Hvis svaret er ja, så skal du helt sikkert overveje en SL-sulfatfri shampoo. Hvis du har krøllet hår, så ved du nok, at dit hår har brug for en masse fugt. Hvis du vælger en shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) hjælper du dit hår og hovedbund med at bevare de naturlige olier. Hvis du vælger en shampoo med sulfater (SL-sulfater), så vil håret have en større tildens til at kruse på grund af en ubalance i den naturlige oliebalance i håret. Det kan være en god idé at afslutte med en god balsam uanset om du bruger en shampoo med eller uden sulfater, så håret får den optimale næring og fugt.

For os som har problemer med kruset hår, men ikke har krøller, så kan du med fordel bruge en god hårolie, som samler, reducerer og blødgør kruset hår.

Er dit hår farvet?

Hvis ja, så kan du holde din hårfarve flot med en SL-sulfatfri shampoo. For at holde dit hår så smukt, som da du gik ud af salonen, har du brug for nogle hårprodukter, som vil beskytte din nye hårfarve. Der er flere årsager til, hvorfor en shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) er bedst egnet til det formål. Iblandt disse årsager er, at håret er mere sensitivt og tørt efter en hårfarvning, end det normalt ville være. En shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) vil ikke udtørre håret, på samme måde. En anden god grund til at du skal vælge en SL-sulfatfri shampoo og balsam, hvis du har farvet dit hår er, at produkterne hjælper med at holde på farven og er mindre tilbøjelige til at misfarve eller vaske farven væk.

Er dit hår tørt og kedeligt?

Hvis dit hår føles tørt, groft og kedeligt og ikke glat og blødt, når du løber fingrene ned gennem hårets lokker, så har du sandsynligvis et kruset og tørt hår. Denne hårtype kan også have gavn af en shampoo uden sulfat, da en SL-sulfatfri shampoo ikke fjerner hårets naturlige olier og fugt, som netop bidrager til et sundt, glat og blødt hår.

Er dit hår skadet og knækker nemt?

Hvis ja, så brug endelig ikke en shampoo med sulfater (SL-sulfater). Hvis dit hår er fint, skrøbeligt eller typisk skandinavisk, så vil en SL-sulfatfri shampoo være ideel til ikke at gøre situationen værre end den er i forvejen, men tværtimod virke effektivt for at modvirke disse symptomer. En shampoo uden sulfat (SL-sulfatfri) kan også holde på fugten i håret, og da tørhed ofte er en stor synder til et skadet og knækket hår, så kan dette netop være en stor gavn for dig med skadet, spaltet og knækket hår. For at styrke og reparere håret i dybden, skal du overveje at bruge en hårkur til tørt hår ugentligt, som kan fremme proteinproduktion i håret.

Har du problemer med tør og kløende hovedbund?

Hvis ja, så skal du for guds skyld bruge en SL-sulfatfri shampoo. Ulempen ved SL-sulfater er, at de også vasker de naturlige olier fra hovedbunden og håret væk. Hvis din hovedbund er følsom, kan SL-sulfater forårsage irritation som rødme, tørhed og kløe. Så hvis din hovedbund driller, så er der rigtig god grund til at tjekke din shampoo, og hvad den indeholder.

HairLust anmeldelse

Hvordan vælger man en shampoo uden sulfat?

Det kan være noget af en jungle at finde hoved og hale i hvilke ingredienser, der kan være skadelige i en shampoo, og hvilke man trygt kan smøre i hår og hovedbund. Ofte kan det være svært at gennemskue de latinske ord på en varedeklaration, og selvom ingredienserne er helt naturlige, kan de lyde som det helt modsatte. Derfor forklarer jeg her, præcist hvilke sulfater, du skal undgå og hvilke ingredienser, du sagtens kan gå efter i en shampoo uden sulfater, som gør skade, så du ikke længere skal frygte for din hovedbunds sundhed:

Disse sulfater skal du undgå, når du skal finde en god, skånsom SL-sulfatfri shampoo:

Sørg for altid at gå langt uden om shampooer, der indeholder sulfatholdige sæbestoffer som Sodium Lauryl Sulfat (SLS) og Sodium Laureth Sulfat (SLES). Disse fjerner nemlig ikke blot alle de naturlige olier i hovedbunden, de kan også skabe kløen, rødmen og irritation i hovedbunden, og virke yderst udtørrende på både hår og hovedbund. Disse SL-sulfater kan også stå på varedeklarationen under navnet; Natrium Lauryl/Laureth Sulfat, så vær ekstra opmærksom på ordene lauryl sulfat og laureth sulfat.

Nedenstående sulfater og ingredienser er gode at undgå, hvis din shampoo skal være skånsom for både hår og hovedbund:

 • Sodium Laureth/Myreth/Lauryl Sulfat
 • Natrium Laureth/Lauryl Sulfat
 • Ammonium Laureth/Lauryl Sulfat
 • ATEA Lauryl Sulfat
 • TEA-dodecylbenzenesulfonat
 • Sodium Alkylbenzene Sulfonat
 • TAmmonium eller Sodium Xylenesulfonat

Du kan trygt vælge en shampoo, der indeholder disse milde sulfater:

Gode SL-sulfatfri shampooer har naturlige, men stadig effektive ingredienser, der f.eks. er udvundet af kokosolie, som vil give dig en sikker og mild renhed. Nedenfor nævner jeg nogle ingredienser, som du kan finde i naturlige shampooer uden SL-sulfater. Disse er sikre og dem skal du gerne sørge for at dit hårplejeprodukt indeholder, hvis du ønsker et produkt uden skadelige SL-sulfater.

 • Coco glucosid
 • Lauryl glucosid
 • Decylglucosid
 • Kaprylycaprylglucosid
 • Sodium Coco-Sulfate
 • Natriumcocoylglutamat
 • Dinatriumcocoylglutamat
 • Natriumcocoamphoacetat
 • Dinatrium laureth sulfosuccinat
 • Natriummethylcocoyltaurat
 • Natriummethyl oleoyl taurat
 • Natriumcocoylisethionat
 • Ammoniumcocoylisethionat
 • Natriumlaurylglucosecarboxylat
 • Natriumlauroyllactylat
 • Cocamidopropylbetain

Når du har valgt en shampoo uden sulfater, der er skadelige og hvis du vil pleje dit hår ekstra godt efter et bad, bør du også overveje et bambus håndklæde til håret

Min produktanbefaling: HairLust SL-sulfatfri shampoo

HairLust Hair Growth & Repair Shampoo er en økologisk og vegansk certificeret SL-sulfatfri shampoo, der kan bruges af alle hårtyper. Den virker effektivt genopbyggende på et tørt, skadet eller skrøbeligt hår og indeholder risprotein, planteprotein og hvedeprotein, der giver styrke til håret og hjælper det med at vokse. Den innovative kombination af nærende planteekstrakter fra økologisk aloe vera, økologisk blåbærekstrakt og økologisk mangosmør forhindrer håret i at udtørre og virker meget plejende på en sart og irriteret hovedbund.

Shampooen indeholder ikke parabener, ftalater eller andre ingredienser, der kan virke hormonforstyrrende. Hair Growth & Repair Shampoo er en mild, shampoo uden sulfater, der gør skade eller irriterer hovedbunden. I stedet for skadelige SL-sulfater indeholder shampooen sæbestoffet Sodium Coco Sulfat, som er udvundet af kokosolie. Vi har valgt at bruge et sulfatholdig sæbestof i shampooen for at sikre, at shampooens kvalitet og effekt er så god som overhovedet muligt. Samtidig har vi sørget for at den indeholder nogle yderst effektive, fugtgivende og plejende naturlige ingredienser, der beskytter hovedbunden og sikrer huden mod det milde sæbestof. Sodium Coco Sulfat er nedbrydelig i naturen, og godkendt af f.eks. Svanemærket, hvilket betyder, at det ikke er hverken hormonforstyrrende eller allergifremkaldende.

En SL-sulfatfri shampoo, der er nem at anvende og indeholder naturlige aktive ingredienser og effektive næringsstoffer mod tørt og kedeligt hår, som hjælper med at holde håret elastisk, sundt og langt.

Hvis du gerne vil vide mere om hvilke ingredienser, du skal lede efter og hvilke du helst skal undgå, så har vi skrevet en utroligt dybdegående artikel om shampoo mod hårtab. Denne artikel fortæller dig alt, du bør vide om ingredienserne i din shampoo, om hvordan en shampoo kan modvirke hårtab, og hvordan, du booster effekten af netop din shampoo.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


6 kommentarer


 • Hanne

  Sindsygt lækker shampoo! Den har virkelig reddet min hovedbund, og så fedter mit hår slet ikke så meget mere som før jeg brugte en shampoo uden sulfater. Skønt og tommelfinger op herfra!


 • Julie

  Har døjet med røde udslæt og tør hovedbund. Efter at have skiftet til jeres produkter, er det stort set væk. Så jeg tænker bare at fortsætte. Kører i nogensinde med rabatter?


 • Trine

  Der er faktisk mange der overser det her med at skelne mellem SL-sulfater og generelt sulfater. God artikel :-) jeg har lige købt hairlust


 • Lotte

  Tak for en meget informativ artikel!


 • Anne Sofie

  Elsker HairLust Shampoo. Kan stærkt anbefale den


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.