Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!


Det er nok én af de ting, vi helst ikke vil snakke for højt om, men det sker stadig for langt de fleste på et eller andet tidspunkt… Jep! Det er skæl jeg taler om. Hvad end du har bøvlet med skæl i hovedbunden en enkelt gang i dit liv, eller kæmper med en tør og dryssende hovedbund i længere perioder ad gangen, så ved du, at det langt fra er en fornøjelse! Heldigvis er der masser, du kan gøre for at komme af med skæl i håret! Læs med her:

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Stine er uddannet Cand.Merc.(Kom.) fra Copenhagen Business School med en forkærlighed for skriftsprogets legende verden. Hos HairLust tryller hun med ordene på daglig basis, og så nørder hun naturlige ingredienser og hårplejetips, så det halve kunne være nok. Stine har formået at skubbe HairLust i en mere transparent retning, og hendes passion for at hjælpe og vejlede folk ud af deres hårproblemer skinner igennem i alle hendes artikler.Læs mere om skribent.

Når man døjer med skæl i hovedbunden, bliver ens yndlingsfrisurer ikke bare sværere at sætte, hårrutinerne bliver også endnu mere tidskrævende og selvtilliden kan tage et ordentligt nøk nedad. Men der er masser, du kan gøre for at komme de irriterende problemer med skæl i håret til livs. Derfor har vi lavet denne dybdegående guide til, hvordan du håndterer din tørre hovedbund og kommer af med skæl én gang for alle!

Vil du gerne vide hvad, der forårsager skæl i håret og hvordan, du forhindrer de kløende skæl i at springe frem i hovedbunden i tide og utide? Så fortsæt læsningen og lær, hvordan du siger endeligt farvel til skæl i hovedbunden.

Årsager til skæl i hovedbunden

I bund og grund har skæl med hudcellerne i hovedbunden at gøre. Ligesom cellerne i resten af kroppen, har hudcellerne i hovedbunden også lidt deres eget liv. De vokser, de deler sig og til sidst erstattes de af andre, nye celler. De døde hudceller falder af, når deres livscyklus er færdig, og det er normalt, hvor historien ender.

Men, hvis de mange hudceller i hovedbunden deler sig for hurtigt og ikke kan følge med deres egen udvikling, så er det, at du kan begynde at se problemer med kløende skæl i håret. Jeg kan dog forsikre dig for, at skæl i håret hverken er smitsomt eller farligt, så selvom det godt kan irritere og klø i hovedbunden, er der intet at være nervøs for.

Som med de fleste hovedbundslidelser eller andre hårproblemer, så er der mange forskellige faktorer, som kan bidrage til, at du pludselig skal bøvle med skæl i hovedbunden. Så for at du kan tage ordentlig hånd om din hovedbund og komme af med skæl i håret én gang for alle, gennemgår jeg de hyppigste årsager til skæl lige her:

1. Overvækst af gærsvamp i hovedbunden

Den absolut hyppigste årsag til skæl i hovedbunden er en overvækst af en bestemt gærsvamp, som findes helt naturligt i hovedbunden. Gærsvampen kaldes pityrosporum ovale eller malassezia furfur. Når der udvikles for meget af denne gærsvamp, så stiger hovedbundens produktion af hudceller også, hvilket resulterer i en større mængde døde hudceller, altså skæl i håret. Og det er altså lige meget, om din hovedbund er tør eller fedtet, for når der produceres flere hudceller, vil flere også dø og blive til skæl i hovedbunden.

2. Din hovedbund er tør

Tør hovedbund er præcis, hvad det lyder som: Din hovedbund mangler fugt og tørrer derfor ud. Når det sker, vil tørre, døde hudceller kunne begynde at drysse af, hvilket også ofte vil give kløen og irritation i hovedbunden. Du kan altså få skæl i håret, når hovedbunden bliver tør.

En tør og irriteret hovedbund vil for det meste kunne komme, fordi hovedbunden tørres ud i meget koldt eller varmt vejr, grundet aldring, når huden bliver tyndere og mere sensitiv eller som en reaktion på skrappe hårprodukter med udtørrende ingredienser i som f.eks. SL-sulfater. Du kan læse meget mere om hvordan du undgår SL-sulfater i din shampoo i denne artikel.

3. Det er tid til forandring i din kost og livsstil

Vi ved allerede, at en usund kost og en inaktiv livsstil kan forårsage en nærmest uendelig liste af helbredsproblemer, men vidste du også, at det kan være en meget hyppig årsag til skæl i hovedbunden?

En kost, der indeholder store mængder af sukker og fedt, kan få din hovedbund til at producere for meget af den gærsvamp, jeg nævnte før, hvilket kan føre til en overproduktion af hudceller og en øget mængde skæl i hovedbunden.

4. Din hovedbund er fedtet eller irriteret

Når din hud eller hovedbund bliver fedtet, så er det ofte fordi den forsøger at kompensere, for ikke at tørre ud. Ligesom når du oplever, at din hud bliver fedtet og du skal bøvle med det ene udbrud af uren hud efter det andet, så reagerer din hovedbund på lidt samme måde, når dine olie-kirtler ved hårrødderne går amok og producerer alt for store mængder af sebum. Det kan sagtens resultere i, at flere hudceller dør end normalt, og du får problemer med fedtede skæl i hovedbunden.

Der kan være mange grunde til at hovedbunden fedter til, alt fra dine gener, din kost og dine hormoner, til graviditet og overgangsalderen kan give dig fedtet hovedbund og endda skæl i håret. Men en fedtet hovedbund er faktisk ikke altid dårligt, for den sebum, der produceres, både beskytter og plejer huden og håret, og virker nærmest som en naturlig hårkur. Lær mere i denne artikel om fedtet hovedbund, og hvordan du undgår det.

Hairlust anmeldelse

5. Du vasker håret for sjældent (eller for ofte)

Alt afhængigt af hvilken hårtype, du har, bør du gerne vaske håret ca. 2-3 gange om ugen, helst ikke oftere. For jo mere, du vasker håret, jo mere vil hovedbunden udtørres. Men hvis der samtidig går alt for længe mellem hårvaskene, så vil den ophobede sebum, skidt og eventuelle produktrester kunne bygge sig op i hovedbunden, irritere huden og give dig skæl i håret. Så find gerne en god balance i hyppigheden af hårvaske: 2-3 gange om ugen plejer at virke for de fleste, specielt hvis du bruger stylingprodukter og gerne skal have vasket dem godt ud regelmæssigt.

6. Din hovedbund kan ikke tåle de hårprodukter, du bruger

Du kender helt sikkert til forskellige former for mad, som din mave ikke er helt så glad for? Men vidste du, at der på samme måde er en lang række hårprodukter, der kan irritere din hovedbund? Det er der, og det handler ofte om nogle enkelte ingredienser, som kan forstyrre hovedbundens balance og i nogle tilfælde udtørre huden og give dig skæl i håret. Vi er alle forskellige, og ikke alle hårprodukter fungerer lige godt for os alle. Så hvis du bøvler med skæl i hovedbunden, er der en stor sandsynlighed for, at det kan skyldes nogle af de produkter, du bruger i håret, f.eks. noget så simpelt som din shampoo eller balsam.

Overvej at skifte din shampoo ud med en økologisk shampoo uden stoffer som SLS, SLES, silikone, parabener og ftalater, for at komme af med skæl. Vi har faktisk lavet en hel guide til hvordan, du finder en god shampoo uden disse problematiske stoffer, i denne artikel om shampoo mod hårtab. Et andet tip kan være at få lægen til at give dig et svampeskrab og se, om du skal have en speciel shampoo til at bekæmpe svamp i hovedbunden - den skal nemlig fås på recept på apoteket. Når du så har været gennem behandlingen, vil jeg dog stadig anbefale dig at skifte til økologisk certificerede hårprodukter, så du sikrer, at din hovedbund ikke reagerer på de produkter, du bruger til håret, ved f.eks. at give dig skæl igen.

7. Du har en hovedbundslidelse som psoriasis eller eksem

Visse hud- eller hovedbundslidelser kan også forårsage skæl i hovedbunden, så hvis du har på fornemmelsen, at du har psoriasis, eksem, eller måske endda skæleksem, så er en snak med lægen eller en hudlæge den eneste vej frem. Der findes også ingredienser som f.eks. blåbærekstrakt, der kan gøre underværker mod psoriasis i en shampoo.

5 effektive tips til behandling af skæl i håret

Hvis du er klar til at blive fuldstændigt kvit med de kløende skæl i hovedbunden, så er der en lang række af ting, du kan gøre, for at få hovedbunden tilbage i balance. Hæng i, så hopper jeg direkte til de 5 “behandlinger”, jeg har fundet mest effektive til at fjerne skæl i håret og øge hovedbundens sundhed én gang for alle:

1. Hovedbunds scrub eller hovedbunds spray

En af de letteste måder at komme til bunds i ophobede produktrester, døde hudceller og skæl i hovedbunden, er ved at bruge en stimulerende hovedbunds scrub ca. en gang i ugen. Så får man ikke bare eksfolieret huden i hovedbunden og fjernet skidt, snavs og skæl i håret, man får også stimuleret blodcirkulationen i hovedbunden, så næring og ilt lettere kan nå frem til hårrødderne og booste håret indefra. Et ægte win-win! Min favorit scrub mod skæl i hovedbunden er HairLust Hair & Scalp Detox Scrub, som efterlader hovedbunden velstimuleret og opfrisket på ny.

skæl

Den skal bare bruges i badet til en nænsom eksfoliering én gang i ugen, i vådt hår før vask med shampoo og balsam:

Man har det jo desværre lidt med at glemme at pleje hovedbunden i hverdagen. Men hvis du døjer med en irriteret hovedbund og skæl i håret, så er det altså ekstra vigtigt at tage sig godt af hovedbunden. En super let måde at implementere ekstra hovedbundspleje i den daglige rutine er ved at bruge en leave-in hovedbundsspray som HairLust Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Den sprayes i hovedbunden efter hårvask og masseres nænsomt ind i huden. Udover at den plejer hovedbunden med gode, økologiske og stimulerende planteekstrakter, så giver den også ekstra naturlig volumen til håret, så det efterlades friskt og med et dejligt naturligt løft. En virkelig god behandling af skæl, der kan hjælpe dig til at komme helt af med de kløende skæl og bringe hovedbunden tilbage i den rette balance.

2. Lav ændringer i din kost og livsstil

Hvordan fjerner man skæl én gang for alle? Som jeg har nævnt tidligere, er din kost og livsstil langt vigtigere for din hovedbunds sundhed, end man skulle tro. Hvis du bøvler med skæl i håret, og endnu ikke har fundet noget, der kunne hjælpe, så overvej at give din kost en ordentlig makeover og at dyrke mere motion i hverdagen.

At tilføje flere næringsstoffer som biotin, zink, gode fedtsyrer og proteiner til kosten i form af masser af frugt, grøntsager, nødder, kerner og lignende vil kunne gøre en enorm forskel for ikke bare din overordnede sundhed og livskvalitet, men også for sundheden af din hud, dine negle og dit hår - specielt hvis du døjer med skæl i hovedbunden. På samme måde vil mere motion i hverdagen kunne hjælpe dig med at få mere ilt ud i blodet og øge blodomløbet, så næringen fra maden kan komme helt ud og gavne hårrødderne og huden i hovedbunden.

Hvis du gerne vil komme af med skæl i håret, men har svært ved at få nok vitaminer, mineraler og lignende gennem kosten hver dag, så kan det være en rigtig god idé at tage et kosttilskud til håret, så hovedbunden og håret kan få et næringsrigt boost indefra.

3. Tilpas hyppigheden af hårvaske

Enten er vi blevet fortalt, at vi skal vaske håret, når det bliver fedtet, eller vi har fået at vide, at vi ikke må vaske håret mere end 1-2 gange om ugen. Der er så mange meninger om hårvask og hvor ofte, vi bør vaske håret, at en brøkdel kunne være nok. Det er dog vigtigt at nævne, at der er sandhed i begge dele: Håret vil nemlig fedte mere jo oftere, du vasker det, for at beskytte hovedbunden fra at udtørre, men vi skal stadig have fjernet snavs, produktrester og sebum regelmæssigt, for at det ikke ophober sig i hovedbunden og skader den naturlige balance. Derfor er det vigtigt, at man finder en balance, hvor man ikke vasker håret for ofte, men heller ikke for sjældent. Har du skæl i hovedbunden, er det vigtigt, at du får vasket håret regelmæssigt, og gerne med milde, økologiske hårprodukter uden SL-sulfater eller silikone i. Hvorfor økologisk? Det kan du læse mere om i vores artikel om økologisk hårpleje her.

Men hvordan fjerner man skæl med de rette hårprodukter og hvordan finder en balance i hyppigheden af hårvaske? Jo, hvis du har skæl i håret, så sørg for at få vasket håret omkring 2-3 gange i ugen, og undgå gerne at bruge skrappe stylingprodukter som kan irritere hovedbunden mellem hårvaskene. Specielt vil jeg anbefale dig at undgå tørshampoo og hårlak eller lignende - medmindre de er meget milde, naturlige og uden skadelig kemi. På den måde giver du hovedbunden lov til at finde en naturlig balance, og du undgår at huden tørrer ud, fordi de naturlige olier vaskes ud for ofte. Du undgår også, at kemiske stoffer fra dine stylingprodukter får lov til at tilstoppe og irritere hovedbunden unødvendigt, hvilket bare vil kunne føre til mere skæl i hovedbunden.

Stine

Modstå trangen til at kradse igen, når hovedbunden klør for at undgå infektioner og skade på hårrødderne.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

 

4. Stop med at klø

Kan du huske, hvordan din mor altid bad dig holde nallerne fra dine bumser, da du var teenager? Det samme gælder, hvis du har skæl i hovedbunden. Det kan være åh så fristende at klø i hovedbunden, specielt fordi skæl i håret kan klø som bare… Men det er noget af det værste, du kan gøre. Når man klør og kradser i hovedbunden, kan det ikke bare irritere huden yderligere, men også give dig sår i hovedbunden og måske endda betændelse.

Så prøv at modstå fristelsen til at klø, og tryk i stedet håndfladen beroligende på det irriterede område, når de kløende skæl i hovedbunden er ved at drive dig til vanvid. Det lette tryk vil kunne berolige huden uden at irritere hovedbunden endnu mere, end den allerede er.

5. Skift til mildere hårplejeprodukter

Jeg har tidligere nævnt det, men det er også et ret effektivt tip, hvis du bøvler med skæl i hovedbunden. Hvis din nuværende hårplejerutine er skyld i at din hovedbund er så ulykkelig og irriteret, at den giver dig skæl i håret, så er det vidst på tide at introducere den for nogle drastiske ændringer. En god shampoo og balsam skal kunne pleje, fugte og beskytte din hovedbund - uden at ødelægge dens naturlige balance og give dig skæl! Derfor er det en meget god idé at undgå skadelig kemi, der bare kan gøre problemerne med skæl i hovedbunden værre, end de allerede er.

Hvis du leder efter en hårpleje-duo, der kan leve op til alle de rette krav, og mere til, så tag et kig på HairLust Hair Growth & Repair Shampoo og Balsam. Shampooen findes også i en udgave til mænd, med økologisk mynteolie i, der stimulerer hovedbunden lidt ekstra. Udover at produkterne ikke indeholder skadelig kemi, og at de er certificeret økologiske og veganske, så indeholder de også nogle ret effektive ingredienser, som f.eks. aktive mikro-proteiner, der trænger dybt ind i hår og hårsække og genopbygger håret i dybden.

HairLust anmeldelse

Stop dog ikke ved hårplejeprodukterne til badet. Du kan nemlig gøre din hovedbund en stor tjeneste, ved at tænke over, hvad du gnider hår og hovedbund op af natten lang, specielt hvis du bøvler med skæl i håret. Mens de fleste hovedpudebetræk er lavet af materialer, som ikke er særligt antibakterielle eller åndbare, så vil et ultrablødt hovedpudebetræk af bambus, som HairLust Pure Bamboo Pillowcase, kunne gøre underværker. Det beskytter håret mod skade og slid grundet de fine, bløde bambusfibre, og så er bambus et meget åndbart, absorberende og antibakterielt materiale, der er særdeles velegnet, hvis man bøvler med skæl i hovedbunden eller har sensitiv hud.

Et ekstra tip: Hvis du har skæl i håret, fedtet hovedbund eller på anden vis er udfordret på hovedbunds-fronten, så sørg for at vaske dit hovedpudebetræk hver uge. Man bruger jo omkring 8 timer hver eneste nat på sit hovedpudebetræk, så det er vigtigt, at man husker at rense det regelmæssigt.

6 nemme gør-det-selv behandlinger mod skæl i hovedbunden

Hvordan fjerner man skæl i hovedbunden med remedier, man bare har stående derhjemme - og kan man overhovedet det? Hvis du ikke lige kan få fingrene i nye hårprodukter med det samme, eller simpelthen ikke kan vente med at begynde på de gode hovedbundsplejende vaner, så er der faktisk et par nemme gør-det-selv tricks, der kan hjælpe dig med at komme af med skæl i hovedbunden. Jeg giver dig derfor 6 gode tips til hjemmebehandlinger herunder, som du kan begynde på lige med det samme:

1. Æblecidereddike mod skæl i håret:

Et andet godt tip til at fjerne skæl i håret er den gode, gamle æblecidereddike. Du kan enten tilføje en skefuld til din shampoo, når du påfører den i håret, eller spraye den direkte i hovedbunden med en spray-flaske. Sørg for at blande det op med vand, ca. 1 dl. vand til 3 spsk. æblecidereddike. Spray det i hovedbunden og lad det sidde i ca. 2 timer. Skyl håret godt efterfølgende. Efter et par behandlinger burde du have fået styr på problemerne med skæl i hovedbunden.

Syren i æblecidereddiken modvirker effektivt væksten af visse mikrober, der forårsager skæl i håret, og så kan den skønne eddike hjælpe med at genoprette hovedbundens pH værdi, hvis den skulle være ude af balance.

Skæl i håret

2. Kokosolie mod skæl i hovedbunden:

Åh, du skønne kokosolie, findes der mon noget, du ikke kan? Ikke så vidt jeg ved… Denne mirakelolie er nemlig også ret effektiv til at lindre og pleje hovedbunden, og det er en effektiv behandling af skæl i håret.

Påfør den direkte i hovedbunden som en pre-shampoo behandling og lad den sidde i 15-20 minutter, før du vasker håret som normalt med shampoo og balsam. Brug den gerne en gang om ugen for at hjælpe hovedbunden tilbage i balance og for effektivt at komme af med skæl i hovedbunden.

Skæl i håret

3. Aloe vera mod skæl i håret:

Vi ved alle, at aloe vera er noget af et vidundermiddel for huden, og det gælder altså også, når det handler om behandling af skæl i hovedbunden. Aloe vera er derfor ikke kun noget, du skal tænke på, når du er blevet solbrændt, men også når hovedbunden begynder at drive dig til vanvid. Aloe vera kan nemlig hjælpe en tør eller udfordret hovedbund tilbage i balance og modvirke skæl i håret pga. dens fantastiske beskyttende, anti-inflammatoriske og fugt-boostende egenskaber.

Påfør aloe vera saften direkte i hovedbunden og lad det trænge godt ind, før du skyller og vasker håret som normalt. Du kan også lade det virke natten over, så det rigtigt kan trænge dybt ind.

Skæl i håret

4. Citron mod skæl i hovedbunden:

Okay, følg godt med her, for citron skal bruges ret forsigtigt som hjemmebehandling af skæl i håret, specielt hvis du har en sensitiv hovedbund.

Påfør derfor ikke citronsaften direkte i hovedbunden, men bland den med lidt kokosolie og sukker, så du får en mild scrub, du kan bruge i badet før hårvask. Så kan du pleje og eksfoliere hovedbunden, genoprette pH-balancen, og samtidig fjerne skæl, ophobede produktrester, skidt og snavs. Hvis du oplever nogen form for svien, rødmen eller irritation, så stop med det samme og skyl hovedbunden grundigt.

Skæl i håret

5. Salt mod skæl i håret:

I stedet for sukker kan du også blande lidt havsalt eller anden god, naturlig salt med din yndlings olie, og bruge den som scrub til hovedbunden. Et godt, og let tilgængeligt middel til at komme af med skæl. Sørg for at det er fint-kornet salt, så du får en nænsom eksfoliering af hovedbunden. Vask efter med shampoo og balsam som normalt - du kender rutinen.

Skæl i håret

6. Olivenolie mod skæl i hovedbunden:

Sidst men ikke mindst, så kan du pleje hovedbunden med en god olivenolie, noget alle har i køkkenet. Hvis du derfor bøvler med skæl i hovedbunden, så er olivenolie altid klar til at hjælpe dig ud af pinen.

Massér 1-2 spiseskefulde olivenolie ind i hovedbunden i et par minutter, og lad det virke i ca. 15-20 min. Skyl grundigt med lunkent vand og vask godt med shampoo. Hvis du fordeler olien i længderne også, er dette tilmed en god måde at få mere liv i kedelige eller skadede hårlokker, da olivenolie er noget af et vidundermiddel til tørt og skadet hår.

Skæl i håret

Nu, da du ved nærmest alt, der er værd at vide om skæl og god hovedbundspleje, håber jeg, du kan bruge alle mine tips og tricks til at behandle hovedbunden og komme af med skæl i håret én gang for alle!

Har HairLust hjulpet dig med at komme af med skæl i hovedbunden eller med at behandle andre hårproblemer? Så del endelig dine erfaringer i kommentarfeltet herunder, eller vis os dine før- og efterbilleder på Instagram - husk at tagge os med @thehairlust!

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.