Silver shampoo & balsam: Den komplette guide til alt du bør vide


Hvad er en silver shampoo og silver balsam? Hvordan skal man bruge en lilla shampoo med farvepigment? Kan en silver shampoo og balsam hjælpe, hvis man har fået orange hår efter afblegning og er det en god shampoo til gråt hår? Læs med og jeg guider dig gennem alt, du skal vide om både silver shampoo og silver balsam.

Louise Hansen

Skønhedsskribent

Louise har tidligere været igang med frisøruddannelsen, men valgte at gå videre som journalist. Louise er nu uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Nu arbejder arbejder hun som freelance journalist for HairLust og andre.Læs mere om skribent.

Du har helt sikkert hørt om både silver shampoo og silver balsam, hvad end du er blond eller ej. Men hvad er denne mirakelkur til lyst og gråt hår, som alle efterhånden taler om, og hvad gør en silver shampoo ved håret?

Du har måske oplevet at få orange hår efter afblegning eller at du har fået gult hår efter en lang sommer i solen? Eller hvad med de gange hvor du har drømt om at kunne friske din lyse hårfarve lidt op uden at skulle betale en krig for en tur til frisøren? Her kan en silver shampoo og en silver balsam være nyttig. Læs med og lær mere.

Hvad er en silver shampoo og en silver balsam?

Hvis du har blond eller gråt hår, har du helt sikkert oplevet, at få gult hår eller orange hår efter afblegning eller hårfarvning, eller efter en lang, solrig sommer? Der er en lang række af ting, der kan ødelægge og skade din hårfarve, specielt hvis du har lyst, blond eller gråt hår. UV-stråler, klor og mineral forureninger i vandet kan være nogle af de hyppigste årsager til, at din hårfarve bliver misfarvet med tiden og får gule og orange skær. Men frygt ej, der er faktisk noget, du let og billigt kan gøre, så du sparer en dyr tur til frisøren.

En silver shampoo eller silver balsam kaldes ofte også lilla shampoo og lilla balsam, da de indeholder lilla farvepigmenter, som giver håret en lysnende, kold tone og dermed modvirker misfarvninger af lyst og gråt hår, der typisk viser sig som gult hår og orange skær i håret. En silver shampoo og balsam vil dermed hjælpe dig med at holde de gule og rødlige toner i skak, så dit hår vil bibeholde sin fine, lyse farve.

Men hvorfor lige lilla i en shampoo med farvepigment? Lilla er komplementærfarven til gul og derfor modsat de gule og orange farver i farvehjulet. Dette betyder at de lilla pigmenter i en silver shampoo og silver conditioner eliminerer de uønskede gule farver i håret og giver håret et fint, køligt skær. En lilla shampoo og balsam vil altså neutralisere de varme, gule og orange toner i håret og give håret en koldere tone, hvis du f.eks. oplever at du har fået orange hår efter afblegning eller efter en lidt for lang sommer under solens stærke UV-stråler. Derfor kan en lilla shampoo effektivt vedligeholde din hårfarve og være en rigtig god shampoo til gråt hår eller alle former for lyst og blond hår.

Hvem er en silver shampoo og silver balsam egnet til?

Har du også overvejet om en silver shampoo og conditioner er det rigtige for dit hår, men stadig lidt i tvivl?

En silver shampoo og en silver balsam er det perfekte match til både blond, lyst og gråt hår - hvad end det er farvet, bleget eller helt naturligt. Man kan bruge en silver shampoo og balsam til at vedligeholde sit lyse hår, til at pifte farven op eller til at bekæmpe og fjerne orange skær i håret, hvis man f.eks. har fået gult hår eller orange hår efter afblegning.

En lilla shampoo der lysner håret er endda også et super trick til at vedligeholde farven i f.eks. highlights, lyse striber, eller hvis dit hår er farvet i ombré eller balayage med lyse toner. Så alt i alt - det perfekte værktøj til at bibeholde en flot, kold nuance i dine lyse lokker.

Før- og efterbilleder i lyst hår

Nedenfor kan du se før- og efterbilleder ved brug af HairLust Hair Growth & Repair For Blondes

hairlust hair growth repair for blondes

Derfor skal du bruge en silver shampoo til gråt hår:

Naturligt gråt hår er tit og ofte meget fint og skrøbeligt, og kan have en tendens til at få et lidt gulligt skær, hvis man f.eks. opholder sig i solen lidt for meget. Bruger man derfor en silver shampoo til gråt hår og en balsam med lilla pigmenter en gang imellem, evt. bare en gang om ugen eller et par gange i måneden, så kan man faktisk undgå gult hår og holde de gullige toner på afstand, mens de fine grå lokker friskes lidt ekstra op, når der er behov for det.

Man skal ikke være nervøs for farvepigmenterne og den lilla farve i silver shampooen og balsammen, for de vil ikke give dig lilla hår, hvis du bruger produkterne efter anvisningerne og ikke lader dem sidde i alt, alt for lang tid. En silver shampoo til gråt hår og en silver balsam vil bare give lokkerne et koldere skær, så det ikke ser gult eller misfarvet ud.

Hvilke ingredienser bør man gå efter, når man skal finde en god silver shampoo og balsam?

Lad os bare være ærlige! Det med ingredienser og varedeklarationer er altså noget af en jungle for os almindelige mennesker, der ikke umiddelbart kender til de latinske eller kemiske betegnelser for planter og andre ingredienser. Og det er vidst de færreste af os, der læser bag på shampoo- eller balsamflasken, inden vi går op til kassen og betaler for produktet.

Men hvilke magiske ingredienser er så egentlig hemmeligheden bag en god silver shampoo og silver balsam? Det skal jeg sige dig:

Den lysnende effekt af din silver shampoo og silver balsam:

Den vigtigste ingrediens i en silver shampoo og balsam er uden tvivl det lilla farvepigment, der giver dig den lysnende effekt og det fine kølige skær. Ofte bruges farvepigmentet: CI 60730.

Helt simpelt forklaret er CI 60730 et lilla farvepigment, der virker neutraliserende på gult hår og orange hårtoner og dermed fremhæver sølvskæret og den kolde tone i lyst og gråt hår. Det er dermed den essentielle ingrediens i en lilla shampoo og conditioner.

De plejende ingredienser i din silver shampoo og silver balsam:

Mens farvepigmentet giver den lysnende effekt i en silver shampoo og silver balsam, er det dog vigtigt, at der også er et højt indhold af gode plejende ingredienser. Lyst hår, specielt når det er farvet eller afbleget har nemlig ekstra meget brug for pleje, næring og beskyttelse, da de kemiske behandlinger kan skade håret og gøre håret tørt, kruset og trist.

Oplever du derfor misfarvninger, gult hår eller orange hår efter afblegning eller farvning, er det ekstra vigtigt, at du går målrettet efter nogle af disse ingredienser, når du leder efter en god silver shampoo der lysner håret:

Det er altid en god idé at vælge produkter til håret med plejende og fugtgivende ingredienser, der har gode egenskaber for både hår og hovedbund. Jeg går altid efter produkter med mirakelmidlet aloe vera, som har utroligt gode egenskaber for både hår og hovedbund. Aloe vera er en plante, der er propfyldt med gode enzymer, mineraler, aminosyrer og vitaminer, der effektivt opretholder hovedbundens naturlige pH-balance, mens det høje indhold af antioxidanter bidrager til at bekæmpe frie radikaler og beskytte cellerne i både hud og hår, så fugt og næring kan trænge dybt ind.

Et andet godt pejlemærke udover aloe vera, når du skal finde en silver shampoo og silver balsam, er at gå efter gode økologiske planteekstrakter og planteolier. Jeg er specielt glad for produkter med økologisk mangoekstrakt, som giver fugt og pleje til håret, og blåbærekstrakt, som har gode antioxidante egenskaber og virker utroligt godt til at øge blodcirkulationen i hovedbunden. Økologiske olier som sød mandelolie, olivenolie, solsikkeolie, kokosolie og abrikoskerneolie er også skønne ingredienser at lede efter, da de indeholder en masse gode fedtsyrer som både fugter og beskytter håret.

Da håret hovedsageligt består af proteiner, er også vegetabilske proteiner eller ingredienser som kreatin er værd at kigge efter i en god lilla shampoo og balsam. Kreatin er ikke bare en ingrediens, der virker stimulerende på hårets produktion af proteinet keratin, men som også virker fugtighedsgivende på skadet hår, plejende på hårrødderne og hjælper med at øge volumen i håret. For at give det skrøbelige lyse hår ekstra dybdegående pleje med vegetabilske proteiner, kan man også supplere med en god proteinkur til håret - og måske det var noget for dig, hvis du har haft farvet eller afbleget dit hår?

Hovedbundens sundhed er noget af det vigtigste, hvis du gerne vil vedligeholde dit hår og pleje det grundigt. Derfor er det også en god idé at lede efter ingredienser, der plejer hovedbunden og sætter gang i blodcirkulationen til hårrødderne. Ud over de ingredienser, jeg allerede har nævnt, som aloe vera, blåbærekstrakt og olivenolie, kan lakridsrodsekstrakt også reducere betændelsestilstande og virke beroligende på en irriteret hovedbund, mens noget så skønt og forfriskende som mynteolie har antiseptiske egenskaber, der kan lindre kløen samtidig med at mynteolien virker stimulerende på blodcirkulationen til hårrødderne.

For mig er det også utroligt vigtigt at de produkter, jeg bruger til hår og hud, som f.eks. en silver shampoo og silver conditioner er certificeret veganske, at de er naturlige og helst også certificeret økologiske - eller i det mindste propfulde af skønne økologiske ingredienser. Så ved jeg nemlig, at jeg ikke udsætter mig selv og min krop for stoffer, der kan være skadelige for mig i længden. Heldigvis har HairLust udviklet en silver shampoo og conditioner med netop disse ting i fokus, og når jeg bruger produkterne fra HairLust behøver jeg altså ikke bekymre mig om, at jeg skader hverken mig selv, dyrelivet eller miljøet.

hairlust trustpilot

Hvordan bruger man bedst en lilla shampoo og en lilla balsam?

Hvordan og hvor ofte, man skal bruge en lilla shampoo og en lilla balsam afhænger altid af hvilke produkter, man vælger og selvfølgelig også hvilken effekt, man gerne vil have. Men hvad skal man så gå efter som tommelfingerregel?

Så ofte skal du bruge en silver shampoo og silver balsam:

Nogle silver shampooer og conditioners er ret skrappe i det, og dem skal man helst ikke bruge for ofte, da de ellers kan tørre håret ud eller gøre skade på håret. Andre typer af silver shampoo og silver balsam kan bruges noget oftere som en fast det af din hårplejerutine, da de er mere naturlige, plejende og genopbyggende end andre og dermed ikke meget hårdere for håret end en almindelig shampoo og balsam.

Da jeg første gang prøvede en silver shampoo fandt jeg et produkt, der var noget skrappere i det og derfor farvede ret meget, da jeg gerne ville have at mit hår skulle være meget lyst. Mit hår blev desværre bare super tørt af den og begyndte at knække og spalte i enderne. Nu er der dog kommet et super alternativ, nemlig en lilla shampoo og lilla balsam fra HairLust, der ikke er lige så hårde for håret og som faktisk kan bruges ugentligt i stedet for bare en gang i måneden - og så er de endda både certificeret veganske og propfulde af gode økologiske ingredienser!

Hvor ofte, du skal bruge en silver shampoo og silver balsam, afhænger dog også meget af dine egne præferencer. Jeg vil derfor egentlig anbefale dig, at prøve dig lidt frem, så du kan finde ud af, hvor ofte du skal bruge en silver shampoo og balsam for at få de resultater, der passer bedst til dig. Nogle ønsker at kunne genopfriske farven en gang imellem, men ønsker ikke at deres hårfarve skal blive alt for lys eller få et alt for koldt skær. Andre vil gerne have så blond og lys en farve som overhovedet muligt, ja nogle gange kan det nærmest ikke blive lyst nok.

Du skal finde frem til, hvad der er bedst for dig, og derfor er det ikke altid det rigtige at lytte til hvad andre siger. Start derfor med at bruge produkterne efter anbefalingerne, lad dem ikke sidde i for længe og brug dem blot en gang om ugen eller et par gange om måneden. Så kan du altid lade din silver shampoo og silver balsam virke lidt længere næste gang eller bruge dem lidt hyppigere, hvis du ønsker en lysere farve eller et koldere skær, eller skrue lidt op for det hele, hvis du f.eks. har meget orange hår efter afblegning eller en lang sommer i solen.

[Video] Sådan skal du bruge en silver shampoo og silver balsam:

For at du let og enkelt kan finde ud af, hvordan du bedst bruger en lilla shampoo og en lilla balsam, som HairLust Hair Growth & Repair For Blondes, som en del af din faste hårplejerutine, så får du en overskuelig guide og mine bedste tips her:

1. Vask håret ad to omgange med din silver shampoo fra HairLust. Start med at massere shampooen godt ind i hovedbunden og skyl shampooen grundigt ud med varmt vand. I første vask vil shampooen ikke skumme helt så meget.

2. I anden vask masseres silver shampooen grundigt fra hovedbunden og ud i spidserne, hvorefter du igen skal skylle grundigt med varmt vand. Her vil silver shampooen skumme mere. Ved at vaske to gange på denne måde, får du fjernet langt flere produktrester og andet skidt, snavs og sebum, fra hår og hovedbund, så dine hårrødder får mere ilt og så håret bedre kan suge de gode næringsstoffer fra f.eks. hårkur og balsam til sig.

3. De gange, hvor du føler at dit hår skal have lidt ekstra kærlighed og pleje, så brug en god, fugtgivende eller proteinrig hårkur, efter håret er vasket rent med shampoo. Masser den godt ind i hårlokkerne og lad den sidde mindst 5-10 minutter, meget gerne længere. Jeg plejer altid at sætte et turban håndklæde om håret og sætte mig med en god bog eller en film, mens hårkuren får lov til at trænge rigtig godt og dybt ind i håret.

4. Afslut med din silver balsam. Fordel den i håret fra rod til spids, masser den godt og forsigtigt ind i håret, og lad den virke i 1-3 minutter. Hvis du gerne vil have, at håret skal have et noget stærkere pift af lyst en dag, kan du lade både shampooen og balsammen sidde lidt længere, inden du skyller ud. Prøv dig gerne frem til du når den lysnende effekt, der passer bedst til dig, men pas på du ikke lader den sidde alt for længe, da du så kan få ret lyst hår ud af det og måske endda få et let lilla skær.

5. Begræns gerne hyppigheden af hårvaske til 1-3 gange om ugen. Hårvask er nemlig ret så hårdt for håret, som er ekstra skrøbeligt efter vask, og hovedbunden har ikke godt af at få vasket alle de naturlige olier ud for ofte - og slet ikke hver eneste dag. Det kan være svært at vænne sig til at vaske håret mindre, men start med at gå ned til kun at vaske håret hver anden dag, og når håret så har vænnet sig til det, så gå et skridt længere. Din hovedbund vil takke dig for det!

6. Et godt råd: Afslut altid hårvasken med at bruge balsam, da balsam virker forseglende på hårstråene og hjælper til at beskytte håret så det kan klare dagens strabadser.

7. Så er det bare at lade håret tørre, så du rigtigt kan nyde de fine kolde nuancer i dit lyse hår - takket være en god og skånsom behandling med silver shampoo og silver balsam.

Nedenfor kan du se en video af, hvordan du får mest muligt ud af din silver shampoo og silver conditioner:

Mine 3 bedste tips & råd, når man bruger silver shampoo og silver balsam

Jeg bruger min silver shampoo og silver balsam ret ofte, og jeg har efterhånden gjort mig nogle gode erfaringer og fået samlet en bunke gode tips og tricks. Dem vil jeg selvfølgelig gerne dele, så du også kan få mest muligt ud af din lilla shampoo med farvepigment og undgå orange skær i håret.

Her får du derfor mine tre bedste råd til, hvordan du får mest ud af din silver shampoo og silver conditioner:

1. En plejende hårkur er altid en god idé, specielt når du bruger silver shampoo og balsam!

Både hvis du er helt naturligt blond eller grå-håret, eller hvis du har farvet eller afbleget dit hår, vil en god økologisk hårkur, der passer til dit hår være nærmest uundværlig. En god hårkur styrker nemlig håret indefra og efterlader det sundt og stærkt. Dette er virkelig et must, hvis du bruger silver shampoo og silver balsam, da håret med den ekstra farvebehandling i hverdagen har hårdt brug for ordentlig, naturlig og dybdegående pleje. Jeg bruger selv den dejligt fugtgivende hårkur fra HairLust, der hedder Hair Growth & Protection Hair Mask 1-2 gange om ugen, og så supplerer jeg med Protein Reconstructor Hair Mask et par gange om måneden, når håret lige har brug for at få et dejligt, dybdegående proteinboost. Proteinmasken er virkelig en life-saver, når man bruger lilla shampoo med farvepigment, og lilla balsam selvfølgelig. Du kan læse meget mere om hvordan en protein hårkur kan styrke dit lyse hår og hvorfor en proteinkur burde blive en fast del af din hårplejerutine her, i min anden artikel om hårkure med proteiner.

2. Sov skønt på silkeblød bambus...

Jeg har et lille life-hack til dig, der vil gøre en kæmpe forskel for dit hår: Jeg har det seneste år haft skiftet mine bomuldspudebetræk ud med pudebetræk af bambusfibre. Jeg siger dig - jeg går aldrig tilbage igen! Bambuspudebetræk er nemlig super bløde, antibakterielle og meget mere skånsomme for dit hår og din hud at gnide op af hele natten lang. Så jeg kan kun anbefale at give dig selv den ekstra luksus at kunne lægge hovedet på et blødt pudebetræk af bambus hver eneste aften, det gør virkelig noget ved søvnen og glæden ved at smide sig i sengen hver aften. Jeg sværger selv til dette bambusbetræk fra HairLust, som fås i en fin fersken-agtig lyserød farve og i hvid - og jeg må indrømme, at jeg selvfølgelig selv har begge. Så mit hår får en god nats søvn efter, jeg har brugt silver shampoo og silver balsam.

3. Pas ekstra godt på håret, når du reder det!

Det er en god idé at være lidt påpasselig med hvilken hårbørste, du bruger til dit hår, da en dårlig hårbørste faktisk kan skade dit hår ret meget. Tidligere tænkte jeg ikke selv særligt meget over det, men nu bruger jeg altid en god wet brush som denne Detangle Wet Brush, når håret er vådt, og en skøn paddle brush i bambus som disse fra HairLust, når mit hår er tørt. De giver også en skøn massage af hovedbunden, som sætter godt gang i blodcirkulationen til hårrødderne. Psst… Jeg bruger gerne min wet brush til at fordele hårkuren eller silver balsammen i håret, så jeg ved, at det bliver ordentligt fordelt ud i alle lokker.

What not to do - med en silver shampoo og en silver balsam

Tro mig! Jeg har lavet nogle super ærgerlige brølere med en silver shampoo og silver balsam. Man kan nemlig let blive lidt for ivrig, når man prøver et nyt produkt som en lilla shampoo og balsam. Men for at du undgår at støde ind i de samme problemer, så giver jeg dig her de vigtigste NO GO’s og tips til, hvad du helst ikke skal gøre, når du bruger en silver shampoo og silver balsam:

Mit absolut vigtigste råd er, at du ikke lader din silver shampoo med farvepigment sidde i alt for længe, og det samme gælder din silver balsam! Hvis man f.eks. har fået orange hår efter afblegning, kan man være tilbøjelig til at være lidt for gavmild med hvor meget tid, man giver sin silver shampoo til at virke og lysne håret, for jo længere tid den sidder i, jo bedre - ikke? Desværre er det ikke helt sådan, det virker, og det kan specielt gøre mere skade end gavn, hvis du har en silver shampoo, der er ret skrap i det og ikke baseret på naturlige ingredienser, og så lader den sidde i for længe. Det resulterer nemlig ikke bare i at håret bliver super lyst, men også, at det kan blive tørt og måske endda kruset. Jeg vil derfor anbefale dig at investere i en god, skånsom og plejende silver shampoo, der er baseret hovedsageligt på naturlige ingredienser, og som du sagtens kan bruge ugentligt eller måske endda hver gang, du vasker håret. Og så husk, at den skal bruges med måde, og helst gerne efter anvisningerne. Så vedligeholder du nemlig din lyse hårfarve samtidig med, at du ikke går på kompromis med plejen af dit hår og hårets sundhed i sidste ende.

Som du nok kan fornemme, går jeg ret meget op i ingredienserne i de produkter, jeg bruger til min krop og mit hår. Derfor er mit sidste råd til dig, at du kigger grundigt på hvad din silver shampoo og silver balsam indeholder. Pas derfor på med ikke udelukkende at fokusere på, hvordan du hurtigst muligt undgår gult hår eller orange hår efter afblegning, men stop op og tænk over hvilke stoffer, du udsætter dig selv, dit hår og din krop for. Jeg anbefaler, at du undgår produkter med SLS og SLES, som er skadelige SL-sulfater, der kan virke udtørrende på dit hår og din hovedbund. Undgå også parabener og ftalater, der er kendt som hormonforstyrrende stoffer og gå gerne uden om produkter med silikone i, da det kan være skadeligt på længere sigt og gøre det svært for anden næring at trænge godt ind i hårstråene. Det har jeg skrevet meget mere om i en anden artikel om naturlig og økologisk hårpleje her, hvor jeg fortæller hvad naturlig hårpleje er, hvad du skal gå efter, når du skal finde gode produkter og vigtigst af alt, hvad du skal undgå.

Så er der bare tilbage at sige endeligt farvel til gult hår, misfarvninger og orange hår efter afblegning eller for stærke UV stråler. Lad dit hår skinne med en god lilla shampoo og lilla balsam og for alt i verden; glem ikke de gode hårplejerutiner, men husk at lyst og farvebehandlet hår har brug for ekstra god pleje og masser af kærlighed.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


  • Karina

    Super artikel! Jeg vidste ikke at man skulle bruge hårkur før man bruger balsam. Men det giver god mening.
    Nogen der har prøvet HairLusts silver shampoo? Jeg har selv prøvet mange af de andre produkter, som er super lækre, men har bare prøvet nogle ret dårlige silver shampooer før fra andre mærker, så er lidt nervøs for silver shampoo generelt…


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.