Silver shampoo: Den komplette guide til brug af lilla shampoo [Video]


Når håret bliver afbleget, farvet eller er på vej til at blive gråt, vil den lyse farve i håret ofte udvikle sig, og få en varm (og gullig) undertone, som kræver den rette pleje for at holdes i skak. De fleste vil tænke "det må være et job for frisøreren", men nej, det er meget simpelt, og en pleje du selv kan gå igang med hjemmefra. Lad mig præsentere dig for silver shampoo, som i bund og grund er en shampoo med farvepigment, der også går under navnet lilla shampoo.

Sofie Tidemand

Medstifter, HairLust

Sofie er medstifter af HairLust. Hun er en hår-nørd med stort H, og hun elsker at kunne give sin erfaring indenfor emnet videre til andre. Hun har en stor interesse for at lære og teste de nyeste trends omkring naturlig hårpleje, stylingtips og ingredienser, og har gennem de sidste mange år sørget for, at holde sig opdateret med alt hvad der rører sig indenfor feltet. Noget af det bedste hun ved, er at kunne gøre en forskel for mennesker.Læs mere om skribent.

Du har måske hørt om både silver shampoo og silver balsam, uanset om du er blond, brunette eller rødhåret. Så langt, så godt. Men hvordan, og ikke mindst hvorfor skal man bruge en lilla shampoo til sit hår? Hvad er det helt præcis denne "mirakelbehandling" til lyst og gråt hår gør? Læs med og jeg guider dig gennem alt, du bør vide om den magiske shampoo med farvepigment i artiklen her (Obs: Vi har lagt en video længere nede i artiklen, der viser hvordan, du bruger en silver shampoo og balsam bedst muligt).

Har du før oplevet at få orange hår efter afblegning, eller har du måske prøvet at håret blev gulligt og trist efter en lang solferie i syden? Eller hvad med de gange hvor du har drømt om at kunne friske din lyse hårfarve lidt op uden at skulle betale en krig for en tur til frisøren? Her kan en silver shampoo være nyttig. Men lad os starte ud med en forklaring af, hvad en lilla shampoo der lysner håret rent faktisk er:

Hvad er en silver shampoo?

Kært barn har mange navne, og det er præcis, hvad en silver shampoo har. "Lilla shampoo", "sølvshampoo" og silver shampoo er én og samme ting, og er en shampoo der lysner håret øjeblikkeligt, og fjerner orange hår efter afblegning, eksponering for direkte sol, eller andre årsager til de varme undertoner i håret. Udover blegning, er der er en lang række af ting, der kan ødelægge og skade din hårfarve, specielt hvis du har lyst, blond eller gråt hår. UV-stråler, klor -og saltvand kan være nogle af de hyppigste årsager til, at din hårfarve bliver misfarvet med tiden og får gullige til orange skær.

Kort fortalt, er en silver shampoo udviklet til at hjælpe dig af med de gule og orange toner, så dit hår bibeholder sin fine, kølige og lyse farve, hvilket var tanken bag afblegningen fra starten af.

Før- og efterbilleder ved brug af silver shampoo:

hairlust hair growth repair for blondes

*Før- og efterbilleder ved brug af HairLust's lilla shampoo og balsam.

Silver shampoo (lilla shampoo) vs. blå shampoo

En shampoo med farvepigmenter i lilla, en lilla shampoo, er velegnet til det lyse, blonde, afblegede eller grålige hår med gule undertoner. Den blå shampoo, er derimod velegnet til brunetter eller mørkere blondiner, som har røde undertoner i håret.

Hvis du er i tvivl, så anbefaler jeg, at du vælger en lilla shampoo (mest populære), da en shampoo med blå farvepigmenter kan farve et lyst hår lysegrønt, og det vil de fleste gerne undgå.

Hvordan virker en silver shampoo?

Men hvorfor er det lige, at en lilla shampoo har et lilla farvepigment? Magien i en shampoo der lysner håret, ligger simpelthen i den meget kraftige lilla farve, og som du måske kan huske fra skoletiden, så er lilla komplementærfarven til gul og derfor den modsatte farve af de gule og orange farver i farvehjulet. Dette betyder at de lilla pigmenter i en silver shampoo eliminerer de uønskede varme, gule farver i håret og giver håret et fint, lyst og køligt skær. Derfor kan en lilla shampoo effektivt vedligeholde din hårfarve i længere tid, og være en rigtig god shampoo til at fjerne orange skær i håret for blond, lyst eller gråt hår.

Kig efter disse ingredienser i din silver shampoo:

Lad os bare være ærlige! Det med ingredienser og varedeklarationer er altså noget af en jungle for os "almindelige" mennesker, der ikke umiddelbart kender til de latinske eller kemiske betegnelser for planteekstrakter, og andre ingredienser. Har du kigget på etiketten bag på en lilla shampoo før, og undret dig over hvad "CI 60730" står for? Så synes jeg, at du skal læse med videre i artiklen. For ingredienserne i en silver shampoo har en stor betydning for effekten og det endelige resultat.

Den lysnende effekt:

Den vigtigste ingrediens i en silver shampoo og balsam er uden tvivl det lilla farvepigment, der giver dig den lysnende effekt og det fine kølige skær. Ofte bruges farvepigmentet: CI 60730. Helt simpelt forklaret er CI 60730 et lilla farvepigment (heraf navnet "lilla shampoo"), der virker neutraliserende på gult hår og orange hårtoner og dermed fremhæver sølvskæret og den kolde tone i lyst og gråt hår.

Stine

Vælg den rigtige silver shampoo og se de gule og orange undertoner forsvinde, mens håret plejes og styrkes i dybden.

Stine Holm - Community Manager, HairLust

De plejende ingredienser:

Mens farvepigmentet giver den lysnende effekt i en silver shampoo, er det dog vigtigt, at der også er et højt indhold af gode plejende ingredienser. Lyst hår, specielt når det er farvet eller afbleget har nemlig ekstra meget brug for god pleje, da kemiske behandlinger kan skade håret, og uden den efterfølgende pleje, kan de efterlade håret tørt, kruset og ødelagt. Oplever du misfarvninger, tørhed eller orange hår efter afblegning eller farvning, er det ekstra vigtigt, at du går målrettet efter nogle fugtgivende ingredienser, når du leder efter en god silver shampoo der lysner håret (husk også balsammen!).

Det er altid en god idé at vælge en lilla shampoo (og hårprodukter generelt) med plejende og fugtgivende ingredienser, der har gode egenskaber for både hår og hovedbund. Når jeg selv skal købe en silver shampoo, går jeg efter dette indhold i produkterne:

 • Aloe Vera - som har utroligt gode egenskaber for både hår og hovedbund, og er propfyldt med gode enzymer, mineraler, aminosyrer og vitaminer, der effektivt opretholder hovedbundens naturlige pH-balance, mens det høje indhold af antioxidanter bidrager til at bekæmpe frie radikaler og beskytte cellerne i både hud og hår, så fugt og næring kan trænge dybt ind.
 • Mangoekstrakt - Virker fugtgivende, farvebeskyttende og antioxidant, beskytter mod UV-stråler og stimulerer hårcellernes regenerering samt produktionen af kollagen (et MUST i en silver shampoo).
 • Blåbærekstrakt - Virker yderst antioxidant, antibakterielt og eksfolierende, på en sart eller irriteret hovedbund, samt forbedrer hårets elasticitet og glans.
 • Lakridsrodsekstrakt - Har antiinflammatoriske egenskaber,  og er kendt for at reducere irritation og rødme, samt at virke stimulerende på hovedbunden.
 • Abrikoskernolie - Rig på essentielle fedtsyrer, antioxidanter og vitaminer A, C og E, som nærer og plejer håret.
 • Sød Mandelolie - Propfuld af mineraler, vitaminerne A, B, og E, og omega 9, 6 og 3 fedtsyrer, som bekæmper frie radikaler og holder håret sundt og beskyttet.

De protein- og vitaminholdige ingredienser:

Da håret hovedsageligt består af proteiner, er også vegetabilske proteiner eller ingredienser som kreatin er værd at kigge efter i en god lilla shampoo og balsam. Det samme er b-vitaminer, som netop er nødvendige for vedligeholdelsen af et sundt hår og hårvækst:

 • Kreatin - Bruges til behandling og reparation af skadet og overbehandlet hår. Hjælper med at styrke håret og stimulere produktionen af keratin, som håret hovedsageligt består af. Virker fugtgivende og blødgørende på hår og hårrødder og modvirker krusede hårlokker.
 • Panthenol (Provitamin B5) - Omdannes til vitamin B5 ved kontakt med hovedbunden og hjælper til at stimulere hårvæksten.

For at give det skrøbelige lyse hår ekstra dybdegående pleje ved siden af en fugtgivende silver shampoo, kan man også supplere med en god proteinkur til håret - og måske det var noget for dig, hvis du har haft farvet eller afbleget dit hår?

Gå efter bæredygtige ingredienser:

For mig er det også utroligt vigtigt at de produkter, jeg bruger til hår og hud, som f.eks. en lilla shampoo og lilla balsam er certificeret veganske, at de er naturlige og helst også propfulde af skønne økologiske ingredienser. Så ved jeg nemlig, at jeg ikke udsætter mig selv og min krop for unødvendige stoffer, der kan være skadelige for mig i længden. Heldigvis har HairLust udviklet en silver shampoo og conditioner med netop disse ting i fokus, og når jeg bruger produkterne fra HairLust behøver jeg altså ikke bekymre mig om, at jeg skader hverken mig selv, dyrelivet eller miljøet.

Gå udenom SL/SLS sulfater:

Jeg anbefaler, at du undgår produkter med SL/SLS, de skadelige SL-sulfater, der kan virke udtørrende på dit hår og din hovedbund. Undgå også parabener og ftalater, der er kendt som hormonforstyrrende stoffer og gå gerne uden om en lilla shampoo med silikone i, da det kan være skadeligt på længere sigt og gøre det svært for anden næring at trænge godt ind i hårstråene. Det har jeg skrevet meget mere om i en anden artikel om naturlig og økologisk hårpleje her, hvor jeg fortæller hvad naturlig hårpleje er, hvad du skal gå efter, når du skal finde gode produkter og vigtigst af alt, hvad du skal undgå.

hairlust trustpilot

Hvem kan bruge en silver shampoo og silver balsam?

Har du også overvejet om en lilla shampoo og balsam er det rigtige for dit hår, men er du stadig lidt i tvivl? En silver shampoo og tilhørende balsam med lilla farvepigmenter er det perfekte match til både blond, lyst og gråt hår - hvad end det er farvet, bleget eller helt naturligt. Man kan bruge en silver shampoo og balsam til at vedligeholde sit lyse hår, til at pifte farven op eller til at bekæmpe og fjerne orange skær i håret, hvis man f.eks. har fået gult hår eller orange hår efter afblegning.

En lilla shampoo der lysner håret er endda også et super trick til at vedligeholde farven i f.eks. highlights, lyse striber, eller hvis dit hår er farvet i ombré eller balayage med lyse toner. Så alt i alt - det perfekte værktøj til at bibeholde en flot, kold nuance i dine lyse lokker.

Silver shampoo til gråt hår, kan man det?

Hvordan virker en lilla shampoo med farvepigment på gråt hår? Kort og godt, virker den fantastisk på gråt hår! Min mor har stort set erstattet den gamle shampoobøtte med en silver shampoo, efter at jeg introducerede hende for produktet. Naturligt gråt hår er tit og ofte meget fint og skrøbeligt, og kan have en tendens til at få et lidt gulligt skær, hvis man f.eks. opholder sig i solen lidt for meget. Bruger man derfor en silver shampoo til gråt hår og en balsam med lilla pigmenter en gang imellem, evt. bare en gang om ugen eller et par gange i måneden, så kan man faktisk undgå de varme, gullige toner, alt imens de fine grå lokker friskes lidt ekstra op, når der er behov for det.

Man skal ikke være nervøs for farvepigmenterne og den lilla farve i silver shampooen og balsammen, for de vil ikke give dig lilla hår, hvis du bruger produkterne efter anvisningerne og ikke lader dem sidde i alt, alt for lang tid. En silver shampoo der lysner håret vil bare give lokkerne et koldere skær, så det ikke ser gult eller misfarvet ud.

Hvordan anvender man silver shampoo?

Hvordan og hvor ofte, man skal bruge en lilla shampoo og en lilla balsam afhænger altid af hvilke produkter, man vælger og selvfølgelig også hvilken effekt, man gerne vil have. Men hvad skal man så gå efter som tommelfingerregel?

Sådan skal du bruge en silver shampoo [Video]:

For at du let og enkelt kan finde ud af, hvordan du bedst bruger en lilla shampoo og en lilla balsam, som HairLust Hair Growth & Repair For Blondes, som en del af din faste hårplejerutine, så får du en overskuelig guide og mine bedste tips her:

1. Vask håret ad to omgange med din silver shampoo fra HairLust. Start med at massere shampooen godt ind i hovedbunden og skyl shampooen grundigt ud med varmt vand. I første vask vil shampooen ikke skumme helt så meget.

2. I anden vask masseres den lilla shampoo grundigt fra hovedbunden og ud i spidserne, hvorefter du igen skal skylle grundigt med varmt vand. I anden vask vil du opleve, at din silver shampoo skummer mere. Ved at vaske to gange på denne måde, får du fjernet langt flere produktrester og andet skidt, snavs og sebum, fra hår og hovedbund, så dine hårrødder får mere ilt og så håret bedre kan suge de gode næringsstoffer fra f.eks. balsam og hårkur til sig.

3. De gange, hvor du føler, at dit hår skal have lidt ekstra kærlighed og pleje, så brug en god, fugtgivende eller proteinrig hårkur, efter håret er vasket rent med shampoo. Massér den godt ind i hårlokkerne og lad den sidde mindst 5-10 minutter, meget gerne længere. Jeg plejer altid at sætte et turban håndklæde om håret og sætte mig med en god bog eller en film, mens hårkuren får lov til at trænge rigtig godt og dybt ind i håret.

4. Afslut med din silver balsam. Fordel den i håret fra rod til spids, massér den godt og forsigtigt ind i håret, og lad den virke i 1-3 minutter. Hvis du gerne vil have, at håret skal have et noget stærkere pift af lyst en dag, kan du lade både den lilla shampoo og balsam sidde 1-2 minutter længere, inden du skyller ud. Prøv dig gerne frem, til du når den lysnende effekt, der passer bedst til dig, men pas på, du ikke lader den sidde alt for længe.

5. Begræns gerne hyppigheden af hårvaske til 2-3 gange om ugen. Hårvask er nemlig ret så hårdt for håret, som er ekstra skrøbeligt efter vask, og hovedbunden har ikke godt af at få vasket alle de naturlige olier ud for ofte - og slet ikke hver eneste dag. Det kan være svært at vænne sig til at vaske håret mindre, men start med at gå ned til kun at vaske håret hver anden dag, og når håret så har vænnet sig til det, så gå et skridt længere. Din hovedbund vil takke dig for det!

6. Et godt råd: Afslut altid hårvasken med at bruge balsam, da balsam virker forseglende på hårstråene og hjælper til at beskytte håret, så det kan klare dagens strabadser.

7. Så er det bare at lade håret tørre (helst uden hårtørrer), så du rigtigt kan nyde de fine kolde nuancer i dit lyse hår - takket være en god og skånsom behandling med silver shampoo og silver balsam.

Nedenfor kan du se en video af, hvordan du får mest muligt ud af den lilla shampoo:

Hvor ofte skal en lilla shampoo anvendes?

Nogle silver shampooer er ret skrappe i det, og dem skal man helst ikke bruge for ofte, da de ellers kan virke udtørrende på håret. Der findes mange produkter på markedet, som ikke indeholder de gode fugtgivende ingredienser. Så sørg for at købe en silver shampoo, som både indeholder den den dybe lilla farve, men samtidig er rig på de økologiske, fugtgivende ingredienser. Jeg bruger selv HairLust Hair Growth & Repair Shampoo & Conditioner For Blondes, der ikke er lige så hårde for håret og som faktisk kan bruges ugentligt i stedet for bare en gang i måneden - og så er de endda både certificeret veganske og propfulde af gode økologiske ingredienser!

hairlust trustpilot

Mine 3 bedste tips og råd, når man bruger silver shampoo og silver balsam

Jeg bruger min silver shampoo og silver balsam ugentligt, og jeg har efterhånden gjort mig nogle gode erfaringer og fået samlet en bunke gode tips og tricks. Dem vil jeg selvfølgelig gerne dele, så du også kan få mest muligt ud af din lilla shampoo med farvepigment og undgå orange skær i håret:

1. En plejende hårkur er altid en god idé, specielt når du bruger silver shampoo og balsam!

Både hvis du er helt naturligt blond eller gråhåret, eller hvis du har farvet eller afbleget dit hår, vil en god proteinrig hårkur nærmest være uundværlig for dig. Proteinerne i hårkuren styrker nemlig håret indefra og efterlader det sundt og stærkt. Dette er virkelig et must, hvis du bruger silver shampoo og silver balsam, da håret med den ekstra farvebehandling i hverdagen har hårdt brug for ordentlig, naturlig og dybdegående pleje. Jeg bruger selv Protein Reconstructor Hair Mask 1-3 gange om måneden. Proteinmasken er virkelig en life-saver ved siden af min lilla shampoo med farvepigment.

2. Sov skønt på silkeblød (bæredygtigt) bambus

Jeg har det seneste år haft skiftet mine bomuldspudebetræk ud med pudebetræk af bambusfibre. Jeg siger dig - jeg går aldrig tilbage igen! Bambuspudebetræk er nemlig super bløde, antibakterielle og meget mere skånsomme for hår og hud. Så jeg kan kun anbefale, at give dig selv den ekstra luksus at kunne lægge hovedet på et blødt pudebetræk af bambus hver eneste aften, det gør virkelig noget ved søvnen, håret og glæden ved at smide sig i sengen hver aften.

3. Pas ekstra godt på håret, når du reder det!

Det er en god idé at være lidt påpasselig med hvilken hårbørste, du bruger til dit hår, da en dårlig hårbørste faktisk kan skade dit hår ret meget. Tidligere tænkte jeg ikke selv særligt meget over det, men nu bruger jeg altid en god wet brush som denne Detangle Wet Brush, når håret er vådt, og en skøn paddle brush i bambus som disse fra HairLust, når mit hår er tørt. De giver også en skøn massage af hovedbunden, som sætter godt gang i blodcirkulationen til hårrødderne.

Det skal du undgå at gøre, når du bruger en silver shampoo

Tro mig! Jeg har lavet nogle ærgerlige brølere med en silver shampoo. Man kan nemlig let blive lidt for ivrig, når man prøver et nyt og spændende produkt - som en lilla shampoo og balsam behandling. Men for at du undgår nogle af de samme problemer som mig, så giver jeg dig her de vigtigste NO GO’s og tips til, hvad du helst ikke skal gøre, når du bruger en silver shampoo og silver balsam:

Lad ikke produkterne sidde for længe

Mit absolut vigtigste råd er, at du ikke lader din silver shampoo med farvepigment sidde i alt for længe, og det samme gælder din silver balsam! Hvis man f.eks. har fået orange hår efter afblegning, kan man være tilbøjelig til at være lidt for gavmild med hvor meget tid, man giver sin silver shampoo til at virke og lysne håret, for jo længere tid den sidder i, jo bedre - ikke? Desværre er det ikke helt sådan, det virker. Det resulterer nemlig ikke bare i at håret kan få et lilla skær, men det kan også blive tørt! Jeg vil derfor anbefale dig at investere i en god, skånsom og plejende silver shampoo, der er baseret hovedsageligt på naturlige ingredienser, og som du sagtens kan bruge ugentligt eller måske endda hver gang, du vasker håret. Og så husk, at den skal bruges med måde, og helst gerne efter anvisningerne. Så vedligeholder du nemlig din lyse hårfarve samtidig med, at du ikke går på kompromis med plejen af dit hår og hårets sundhed i sidste ende.

Brug den korrekte toning

Som jeg nævnte tidligere i denne artikel, så findes der forskellige typer af shampoo med farvepigment. Hvis du har lyst til medium blond, gråt eller eller afbleget hår, så vælg en lilla shampoo. Hvis du derimod har medium til mørk blond eller er brunette, så vælg en blå shampoo. Den blå shampoo er velegnet til de røde toner i håret som oftest kan komme i mørkblond hår.

Hvis du er i tvivl, så vælg altid en lilla shampoo frem for en blå, da en blå shampoo kan farve et lyst hår grønt!

Så er der bare tilbage at sige endeligt farvel til gult hår, misfarvninger og orange hår efter afblegning eller for stærke UV stråler. Lad dit hår skinne med en god lilla shampoo og lilla balsam og for alt i verden; glem ikke de gode hårplejerutiner, men husk at lyst og farvebehandlet hår har brug for ekstra god pleje og masser af kærlighed.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • TAnja

  Elsker denne Silver shampoo!! Dufter himmelsk


 • Mette

  Har brugt Matas silver shampoo før men denne fra HairLust er virkelig anderledes ! .. på den gode måde :-) pengene værd. Meget koncentreret og drøj i brug. Virker fantastisk allerede ved første vask.


 • Karina

  Super artikel! Jeg vidste ikke at man skulle bruge hårkur før man bruger balsam. Men det giver god mening.
  Nogen der har prøvet HairLusts silver shampoo? Jeg har selv prøvet mange af de andre produkter, som er super lækre, men har bare prøvet nogle ret dårlige silver shampooer før fra andre mærker, så er lidt nervøs for silver shampoo generelt…


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.