Shampoo mod hårtab: Kan en shampoo få håret til at vokse hurtigere?


Selvom der uden tvivl findes værre ting end begyndende hårtab, så kan ingen benægte, hvor frustrerende og oprivende det kan være at tabe håret - uanset alder og køn. Vi er alle sammen klar over, at vores udseende over tid vil ændre sig, men hos nogle personer sker en hårudtynding tidligere end normen. Her gennemgår vi én af de mest efterspurgte redskaber til at reducere hårtab. Shampoo mod hårtab, hvordan virker det, og hvem kan have gavn af en hårvækststimulerende shampoo? Læs med her.

Stine Holm

Community Manager, HairLust

Stine er uddannet Cand.Merc.(Kom.) fra Copenhagen Business School med en forkærlighed for skriftsprogets legende verden. Hos HairLust tryller hun med ordene på daglig basis, og så nørder hun naturlige ingredienser og hårplejetips, så det halve kunne være nok. Stine har formået at skubbe HairLust i en mere transparent retning, og hendes passion for at hjælpe og vejlede folk ud af deres hårproblemer skinner igennem i alle hendes artikler.Læs mere om skribent.

Lige så længe som mænd og kvinder har været generet af at miste håret, har virksomheder og hårprodukter hævdet at være i stand til at behandle det. Så er en shampoo mod hårtab en myte, eller findes visse ingredienser, som kan have en positiv effekt på hårets vækst?

For at kaste lys over fakta og forsøge at svare på dette spørgsmål, er det vigtigt for mig først at understrege, at der ikke findes nogen mirakelkur når det kommer til hårtab, i hvertfald ikke arverligt hårtab. Men nøgleordret som du skal huske er, at det er langt nemmere (og hurtigere) at forebygge hårtab end det er at behandle. Derfor bør du først finde ud af hvorfor du taber håret, så du kommer bedst i mål med en forebyggende behandling.

Hvordan virker en shampoo mod hårtab?

Først og fremmest får du 3 hurtige råd, før du går ud og køber en shampoo mod hårtab. Du bør:

 • Sørge for at gå efter en SLS/SLES sulfatfri shampoo, da visse sulfattyper ikke gør noget godt for dit hår eller din hovedbund.
 • Find produkter med gode anmeldelser og generel forbrugerfeedback, så du kan se hvad andre i samme situation som dig selv, mener om produktet eller den shampoo mod hårtab som du overvejer at investere i.
 • Sørg for at holde dig til én shampoo af gangen. Som de fleste andre produkter, så kan du først forvente at kunne evaluere på resultaterne efter 3-6 måneders anvendelsestid.

Men en shampoo til hårtab går ikke alene. Så hvis du ønsker at gøre en forskel, så anbefaler jeg en helhjertet kombineret indsats. Læs med videre.

HairLust anmeldelse

Gode produkter mod hårtab fungerer først og fremmest, ved at sikre et sundt miljø for både hår og hovedbund. Hvis hår og hovedbund er i balance, fugtet og beskyttet mod dagligt slid, og skiftende vind og vejr, så har håret også de bedste forudsætninger for at gro både længere og tykkere. Hvis håret samtidig ikke udsættes for hårde kemikalier, stylingprodukter og direkte varme fra glattejern, krøllejern m.fl., så har det også bedre chancer for ikke at knække.

Hvordan kan en shampoo mod hårtab hjælpe?

Sammensætningen af de aktive ingredienser i shampooer mod hårtab kan virke antibakterielle, PH-regulerende og nærende på hovedbund og lange lokker, samtidig med at de nærer og beskytter håret, så der skabes de bedst mulige forhold for hårsækkene. De mere naturlige shampooer mod hårtab er ofte også fri for skadelige SLS/SLES sulfater, og virker dermed langt mere skånsomme på hovedbunden. SLS/SLES sulfater kan bidrage til at skabe ubalance i hovedbundens naturlige sebumproduktion, og kan derfor virke udtørrende på huden og skabe irritation og kløe her. Samtidig med at hårlokkerne kan udtørre. Længere nede i artiklen fortæller jeg mere om hvilke naturlige ingredienser og æteriske olier, du skal kigge efter, når du skal vælge den bedste shampoo mod hårtab til dit hår.

Kan en shampoo mod hårtab give mig tykkere hår?

Nøglen til et tykt hår ligger i hovedbunden og hårsækkene. Derfor er det alfa og omega, hvis man ønsker et fyldigere hår, at sørge for skånsom og nærende pleje af hovedbunden.

Derfor kan den rette shampoo mod hårtab sagtens gøre en forskel. En fugtgivende shampoo, der hverken indeholder parabener eller udtørrende SLS/SLES sulfater, kan hjælpe til at genoprette den naturlige balance i hovedbunden. Udover at bruge en shampoo til hårtab uden de skrappe sulfater, så forsøg at vaske håret med shampoo 2-3 gange om ugen. Hvis du dyrker meget sport eller fitness, kan du forsøge at vaske håret med varmt vand uden shampoo dagene i mellem. På den måde får hovedbunden rig mulighed for at danne naturlige olier, der nærer og beskytter både hovedbund og hårsække.

HairLust anmeldelse

Hvordan vælger du den bedste shampoo mod hårtab til dit hår?

Der findes mange forskellige shampooer på markedet, der kan bidrage til sundt hår, nogle baseret på medicinske aktive ingredienser, og andre er udelukkende baseret på naturlige ingredienser.

Jeg er selv meget påpasselig med, hvad jeg udsætter mit hår og min hud for, og min erfaring er, at starte med det mest naturlige valg. Disse dage er det heldigvis blevet lettere at vælge produkter med naturlige ingredienser og uden skadelige stoffer, som kan komme med bivirkninger.

Disse stoffer skal du undgå, når du skal vælge en shampoo til tyndt hår:

Når du skal finde en shampoo til hårtab, der plejer hår og hovedbund nænsomt og støtter op om en sund hårvækst, så kig først og fremmest på ingredienslisten, om den indeholder parabener, ftalater eller de hårde SLS/SLES sulfater.

Parabener og ftalater er mistænkt for at kunne virke hormonforstyrrende, og derfor er det altid en god idé at undgå dem. SLS/SLES sulfater kan derimod som tidligere nævnt have en udtørrende virkning på hovedbunden, da de fjerner alle de essentielle olier, der dannes naturligt omkring hårrødderne, og da de samtidig er utroligt svære at få skyllet ordentligt ud igen. Det kan virke irriterende på hovedbunden og skabe ubalance, hvilket kan have en negativ indflydelse på hårvæksten. Undgå derfor disse ingredienser i din shampoo mod hårtab:

 • Parabener, der bruges som konserveringsmidler i kosmetiske produkter. Nogle af de mest brugte hedder; ethyl-, methyl-, propyl- eller butylparabener.
 • Ftalater, der tit angives som phthalat og bruges som blødgørende stoffer i både farve-, lak-, plastik- og kosmetikprodukter. De er under alvorlig mistanke for at have hormonelt forstyrrende virkninger på både mennesker og dyr.
 • SLS/SLES sulfater, der ofte står beskrevet som Sodium Lauryl/Laureth Sulphate eller Natrium Lauryl/Laureth Sulphate.

Når du har sikret at shampooen ikke indeholder de stoffer, jeg lige har nævnt, kan du gå videre til at undersøge hvilke aktive naturlige ingredienser, der kan have en positiv effekt på hårvæksten i din shampoo mod hårtab. Og så er det bare at vælge den, du bedst kan lide. Læs med videre herunder.

HairLust anmeldelse

Disse aktive ingredienser skal du kigge efter, når du skal finde en god shampoo mod hårtab:

Når du skal finde den bedste shampoo mod hårtab til dig, så kig efter nogle af de naturlige ingredienser, jeg nævner her, og vælg dem, der tiltaler dig mest. Vi har alle forskellige præferencer, når det kommer til ingredienser og dufte, og man kan ligeså godt gøre hårvasken til et dejligt selvforkælende ritual.

Det er en god idé først at kigge efter om shampooen indeholder naturlige DHT blokerende ingredienser. DHT er forkortelsen for dihydrotestosteron, som er en naturlig metabolit, der dannes i binyrer og hårsække, og hos mænd også i prostataen og testiklerne. Overproduktion af DHT i hårsækkene er en af de typiske årsager til hårtab hos både mænd og kvinder, men dette kan en god shampoo mod hårtab effektivt gøre noget ved.

Disse naturlige ingredienser i din shampoo mod hårtab er gode mod overproduktion af DHT:

 • Olivenolie; styrker og beskytter håret fra rødder til spids, beskytter mod frie radikaler og tidlig aldring af hår og hårsække, tilfører fugt, vitaminer og antioxidanter til håret og blokerer overproduktion af DHT.
 • Jojobaolie; forsegler hårstråene og hjælper håret med at holde på fugten, mens det forhindrer talg i af blokere hårrødderne.
 • Pebermynteolie; stimulerer blodcirkulationen i hovedbunden, virker antiinflammatorisk og bekæmper svamp og parasitter. Er rig på A og C vitamin, omega 3 fedtsyrer og mineraler, som er vigtige for sund hårvækst, og er rig på catechiner, der hjælper til at blokere DHT. Besidder desuden effektive antiseptiske egenskaber, som lindrer kløen og forebygger skæl.
 • Savpalme; blokerer effektivt overproduktion af DHT.

Når man har konstateret, at en shampoo indeholder gode DHT blokerende egenskaber, så er der utroligt mange andre gode naturlige olier og planter, der kan stimulere hovedbunden og fremme øget og sund hårvækst - også når de bruges i en shampoo mod hårtab. Jeg har fremhævet nogle af de mest effektive ingredienser her:

Naturlige ingredienser der er gode for hovedbunden og fremmer hårvæksten via udvortes brug:

 • Aloe vera; er propfyldt med enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer, der bidrager til at opretholde hovedbundens naturlige pH-niveau og understøtter en sund hårvækst. Et højt indhold af antioxidanter bekæmper frie radikaler og beskytter cellerne i både hud og hår, så fugt og næring kan trænge dybt ind.
 • Risprotein, planteprotein & hvedeprotein; som mest af alt består af proteiner, også kaldet keratiner. Da håret, ligesom musklerne har brug for proteiner for at kunne gro, kan proteinmangel forårsage tørt og skørt hår, og i værste tilfælde hårtab. Så jeg anbefaler at gå efter proteiner i ingredienslisten, når du vælger en shampoo mod hårtab. Proteiner fra ris og hvede har derfor genopbyggende egenskaber og hjælper håret til at gro*.
 • Blåbærekstrakt; har antioxidante egenskaber, der effektivt bekæmper frie radikaler, imens blåbær også øger blodcirkulationen og lindrer irriteret hovedbund.
 • Mangosmør; giver fugt og pleje til hovedbunden og håret og understøtter derfor sund hårvækst.
 • Vindruekerneekstrakt; er proppet med vitamin C, calcium og kalium. Anvendes for dens anti-inflammatoriske og rensende egenskaber i hovedbund og hårstrå og hjælper med at holde hovedbunden balanceret og sund.
 • Argan olie; indeholder store mængder af gavnlige næringsstoffer, vitaminer og fedtsyrer. Indholdet af bl.a. E-vitamin fremmer sund hårvækst, og antioxidanter stimulerer blodcirkulationen og påvirker hårcellerne til at producere nyt og sundt hår.
 • Kokosolie;indeholder sunde fedtsyrer, der nærer og fugter tørre hårlokker og hjælper med at genoprette hårets fugtbalance ved at trænge dybere ind i hårstrået sammenlignet med andre lignende olier.
 • Avocadoolie; giver intensiv fugt til tørt hår, indeholder vitamin B og vitamin E, som beskytter cellerne mod oxidativt stress og vedligeholder sundt og stærkt hår.
 • Rosmarinolie; bekæmper skæl og blødgør håret, mens den udvider blodkarrene og stimulerer celledeling.

Så er der bare tilbage, at vælge en shampoo mod hårtab, der indeholder nogle af de effektive, sunde ingredienser, der appellerer bedst til dig. Dit hår og din hovedbund vil elske dig for det!

Følg disse 4 trin, når du skal vælge en god shampoo til tyndt hår:

1. Sæt dig godt ind i de aktive ingredienser: Vælg produkter med aktive ingredienser, der har bevist, at de virker godt mod hårtab. Det kan være ingredienser som: risprotein, aloe vera, mangosmør eller andre plante- og frugtekstrakter, som er rige på gode vitaminer, aminosyrer og proteiner.

2. Undgå parabener, ftalater og SLS/SLES sulfater: Undgå hormonforstyrrende stoffer og udtørrende ingredienser som parabener, ftalater og SLS/SLES sulfater.

3. Led efter DHT-blokerende ingredienser og ingredienser, der er gode til af fremme hårvækst: Mange ingredienser har DHT-blokerende egenskaber, men nogle af de mest anvendte naturlige ingredienser er; olivenolie, jojobaolie og pebermynteolie. Andre naturlige ingredienser, der kan bidrage til at øge sund hårvækst er; aloe vera, ris- og hvedeprotein, blåbærekstrakt, pebermynteolie, argan olie og kokosolie.

4. Gå efter sunde og naturlige produkter. Dit hår vil elske dig for det!

    4 effektive tips til hvordan, man kan booste effekten af sin shampoo mod hårtab

    En shampoo mod hårtab er som sagt ikke alene et vidundermiddel, men kombineret med den rette hårpleje og en sund livsstil kan den gøre en enorm forskel.

    Det kan dog tit være noget af en jungle at finde hoved og hale i, hvad der virker, når man vil undgå hårtab, og hvad der ikke gør. Derfor giver jeg her 4 gode tips til hvordan, du kan booste effekten af din shampoo og få håret til at vokse hurtigere og sundere:

    1. Tag et kosttilskud til håret: Hvis man for alvor vil komme hårtabet eller det tynde hår til livs, så er det vigtigt at tænke i både indre og ydre pleje af håret. Håret skal nemlig bruge en masse næringsstoffer, aminosyrer og vitaminer for at gro, men det kan ikke optage alle gennem en shampoo eller en balsam. Derfor er det vigtigt, at man overvejer, hvad man indtager gennem kosten. Jeg supplerer selv om med et vitaminer til håret fra HairLust tilfører vitale vitaminer, mineraler, aminosyrer og andre næringsstoffer til hovedbunden og trætte hårsække. Men i forhold til almindelige vitamintilskud har det et meget højt indhold af bl.a. biotin, zink og b-kompleks, som bidrager til at normalisere hårets vækstcyklus og dermed kan hjælpe med at øge den andel af hårsække der er i vækst.

    2. Afslut ALTID med balsam, når du vasker håret med shampoo: Når du vasker håret med shampoo vasker du ikke blot snavset væk, du åbner også hårcellerne og gør dem modtagelige for næringsstoffer. En god balsam, som HairLust Hair Growth & Repair Conditioner, tilfører derfor næringsstoffer, proteiner og lipider til håret og hjælper med at forsegle hårstråene, så de får en ydre skal af beskyttelse og dermed lettere kan modstå dagens strabadser. Når du bruger din shampoo mod hårtab, bør du derfor altid slutte af med en god balsam, der passer til.

    3. Drop varmeapparaterne og de hårde stylingprodukter: Noget af det, der kan være hårdest for håret er hårplejerutinen. Hvis man hver dag bruger varmeapparater som hårtørrer, glattejern, krøllejern, og hvad der ellers findes af værktøjer derude, eller hvis man bruger hårplejeprodukter fyldt med unaturlige ingredienser, så kan man gøre mere skade på håret, end man lige umiddelbart tror. Man skader ikke bare håret, det har også større sandsynlighed for at blive tørt, at knække og måske endda falde af. Derfor anbefaler jeg, at man lader håret lufttørre og byder det naturlige look velkomment med åbne arme. Det er ikke et under, at folk med et naturligt look også ser ud til at have sundere hår; de to ting går ofte hånd i hånd. Det samme gælder hårplejeprodukter; jo mere naturlige ingredienserne er, jo sundere er de også for håret.

    4. Husk den ugentlige hårkur eller daglige hårolie: Selvom man passer godt på håret, bruger en god, naturlig shampoo mod hårtab, undlader at bruge varmeapparater og tager et kosttilskud til håret, så kan det stadig have brug for lidt ekstra forkælelse og fugt engang i mellem. Supplerer man med en ugentlig hårkur eller en god hårolie i spidserne dagligt, så styrkes og fugtes håret yderligere udefra.

     Før og efter billeder ved brug af HairLust (kvinder og mænd):

     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust
     “hairlust

     Resultater varierer fra person til person, men synlige resultater indtræder som oftest efter 2-4 måneders brug.

     Mine produktanbefalinger

     Hair Growth & Repair Shampoo:

     En certificeret økologisk og vegansk shampoo, som jeg selv har brugt mod hårtab er HairLust Hair Growth & Repair Shampoo. Denne shampoo indeholder mikroproteiner fra bl.a. ris og planter, som er i stand til at trænge dybt ind i hårets kerne, styrke hår og hårrødder indefra, samt forlænge hårets livscyklus*. De nærende planteekstrakter fra økologisk aloe vera, blåbærekstrakt og mangoekstrakt forhindrer håret i at udtørre, beskytter mod frie radikaler og virker plejende, beskyttende og antibakterielt på en sart og irriteret hovedbund.

     HairLust Hair Growth & Repair Shampoo findes til både kvinder og mænd, og er desuden fri for parabener, ftalater, SLS/SLES sulfater og silikone. Shampooen understøtter dermed sund hårvækst ved at hjælpe til at sikre et sundt miljø for både hår og hovedbund.

     Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Shampoo [Video]:

     Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Shampoo For Men [Video]:

     Hair Growth & Repair Conditioner:

     Hvis du har længere hårlokker, eller ønsker at få det, bør du altid afslutte med balsam efter din hårvask med shampoo. Hair Growth & Repair Conditioner arbejder på at fugtgive håret i dybden. Husk: at en shampoo anvendes til at rense og fjerne overskydende sebum, snavs og døde hudceller fra hår og hovedbund, imens en balsam er sammensat for at beskytte håret mod slidtage, så du undgår at håret knækker eller bliver tørt.

     Sådan bruger du HairLust Hair Growth & Repair Conditioner [Video]:

     Hair Scalp & Detox Scrub:

     Udover en shampoo mod hårtab, så skal du huske at pleje din hovedbund. Som nævnt før, så starter sundt hår med en sund hovedbund. Jeg bruger selv en ugentlig hovedbundscrub for at sætte gang i cirkulationen i hovedbunden, samtidig med at rense porerne. Jeg har prøvet Hair Scalp & Detox Scrub fra HairLust i lidt over 2 måneder, og er meget tilfreds med effekten. Udover at gavne hovedbunden, er denne hovedbundsscrub også sammensat for at forsyne hårlokkerne med fugt og næring fra bl.a. økologisk aloe vera, acaiekstrakt og vegetabilsk protein.

     Sådan bruger du HairLust Hair & Scalp Detox Scrub [Video]:

     Jeg håber, at du har fået en bedre forståelse for hvordan en shampoo til hårtab virker, og hvordan den skal bruges - og ikke mindst kan kombineres med - for at forebygge hårtab. Smid en kommentar i kommentarfeltet nedenfor, hvis du har nogle spørgsmål til artiklen, eller andre gode råd (eller produktanbefaling til shampoo mod hårtab) for at afhjælpe hårtab hos mænd og kvinder.

     *Disse studier er foretaget af BASF. For mere information om undersøgelserne kan du besøge www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

     Kundeanmeldelser af HairLust
     4,8

     4,8 af 5 stjerner

     41 anmeldelser


     3 kommentarer


     • Mathilde

      Seriøst, jeg elsker jeres shampoo og balsam. Det virker bare for mig!


     • Sanne H.

      Jeg må sige! Jeg troede ikke på sådan noget med at shampoo kan virke mod hårtab. Men det giver virkelig god mening hvordan selv en shampoo kan hjælpe. Jeg har endda efter bare 3 uger på en shampoo uden alle de kemiske stoffer mærket kæmpe forskel på min hovedbund. Det klør ikke mere. <3


     • Thilde

      God info! Virkelig interessant læsning. Så mange ting, jeg ikke vidste om ingredienserne i en shampoo. Jeg skal vidst ha skiftet min shampoo ud.. Den er jo fyldt med alt muligt grimt.


     Giv en kommentar


     Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.