Proteinkur til håret: Hvad kan en protein hårkur gøre for dit hår?


Hvad er en protein hårkur egentligt, hvorfor skal håret bruge protein, og hvorfor er så mange efterhånden begyndt at booste lokkerne med proteinkure til håret? Læs med her, hvor jeg giver dig svarene og en masse gode tips og tricks til, hvordan du får mest ud af din protein hårkur, så du sikrer dig et sundt og stærkt hår. Jeg giver tilmed også en produktanbefaling!

Louise Hansen

Skønhedsskribent

Louise har tidligere været igang med frisøruddannelsen, men valgte at gå videre som journalist. Louise er nu uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Nu arbejder arbejder hun som freelance journalist for HairLust og andre.Læs mere om skribent.

Du ved sikkert allerede, at dit hår har brug for en masse gode vitaminer og mineraler fra en sund kost, for at kunne vokse sig langt og sundt. Derudover har håret selvfølgelig også brug for den rette fugtgivende ydre pleje og ikke mindst en god potion tålmodighed. Men dette alene, er ikke umiddelbart den 'perfekte opskrift' for sundt og langt hår. Håret har nemlig også brug for proteiner, og her mener jeg ikke kun dem fra kosten.

Jeg er nok ikke den eneste, der har oplevet at håret bliver tørt, slidt, og til min store frustration, aldrig formår at blive længere end til skuldrene. Hos mig sker det specielt om vinteren, hvor ikke kun vejret, men også den mere hyppige brug af hårtørrer og glattejern, og de nærmest obligatoriske farvninger eller afblegninger, der skal genopfriske mine lyse lokker, udfordrer håret  - uanset hvor mange behandlinger jeg giver det med min hårkur. Men der er heldigvis hjælp at hente: Hårkure fås nemlig med proteiner i! Læs med videre, hvor jeg vil gennemgå mine bedste råd til anvendelse af proteinkur til håret.

Hvorfor er proteiner vigtige for håret?

For at få en forståelse for hvorfor, proteiner er så vigtige for håret, og hvorfor, du bør overveje at tilføje en protein hårkur til din faste hårplejerutine, er det først og fremmest vigtigt at forstå hårets opbygning. Det går vi i dybden med lige her:

Hårets struktur og opbygning:

Håret er hovedsageligt lavet af et protein, kendt som keratin. Dette protein giver håret sin struktur, form og styrke. Uden protein vil dit hår blive livløst, fladt og svagt, og ude af stand til at vokse.

På samme måde som kroppen, og specielt musklerne, skal bruge proteiner for at fungere, så er håret altså også afhængigt af proteiner, for at det ikke knækker eller for at kunne vokse i det hele taget. Proteiner sørger desuden for, at holde på fugtigheden i håret og bidrager til at opretholde hårets fugtbalance, så derfor vil ét af de mest hyppige symptomer på mangel af protein i håret være tørhed eller kruset hår.

Hvad sker der, når du ikke får nok protein til håret?

Hvis du ikke får nok protein gennem kosten, vil din krop helt automatisk begynde at rationere den mængde af protein, der er tilgængelig, og bruge den på nogle af kroppens vigtigste funktioner, såsom produktionen af hormoner, enzymer og antistoffer. Siden hårvækst og vævsreparation ikke regnes som funktioner, der er lige så vigtige for kroppens funktion og overlevelse, vil kroppen først og fremmest nedprioritere tilførslen af protein til hårsækkene, når den oplever proteinmangel. Dermed kan proteinmangel resultere i et trist og tørt hår, eller endda i, at håret begynder at fælde mere og tynde ud. 

Hårets vækstcyklus spiller også en vigtig rolle i det proteinbehov, håret har for at vokse. Ca. 90% af dit hår befinder sig normalt i vækstfasen, som også kaldes den anagene fase, og som varer i ca. 3-5 år. Efter vækstfasen kommer den katagene fase, som også kaldes overgangs- eller svindfasen, der gerne varer et par uger. Til sidst gennemgår håret den telogene fase, som også kaldes hvile- eller afvisningsfasen, hvor håret afkastes/falder af. Mangel på proteiner kan tvinge store dele af håret til på samme tid at gå direkte i afvisningsfasen, da det ikke får de rette næringsstoffer til at kunne fortsætte sin aktivitet. Dette vil resultere i et pludselig hårtab.

Hvad består en proteinkur til håret af?

Når håret er tørt og skadet, enten grundet proteinmangel eller fordi, det har taget skade af vejr, vind, varme stylingapparater eller kemiske behandlinger såsom afblegninger, er det altså proteiner, der skal til for at reparere det igen. En protein hårkur er proppet med proteiner, som håret let kan absorbere. En proteinkur til håret trænger dermed dybt ind i hårstråene for at styrke og genopbygge skadet og tørt hår, mens den forsegler og reparerer håret fra rod til spids og efterlader håret sundere, mere fugtet og stærkt.

Hvilke ingredienserne bør en protein hårkur indeholde?

De mest almindelig proteiner, der anvendes i proteinkure til håret er; keratin, kollagen, havre-, ris-, hvede-, gær- og silkeprotein. Når du kigger på ingredienserne i din protein hårkur, eller endda din shampoo og balsam, hvis du har et sæt med proteiner i, står der ofte ordet 'hydrolyseret' i forbindelse med indholdet af proteiner. Dette ord betyder, at proteinet er blevet brudt ned til mindre molekyler, som har lettere ved at trænge gennem hårets egne keratinlag. Hermed kan proteinerne trænge dybere ind i håret og genopbygge hårets proteiner samt styrke håret dybt indefra. Dette gør altså, at behandlingen med disse såkaldte mikro-proteiner er mere effektiv, for håret, der ikke ville få lige så meget gavn af behandlingen, hvis proteinerne var større og mindre optagelige.

Ordene 'aminosyrer' og 'protein' er også vigtige at kigge efter, når du leder efter den rette proteinkur til hår, da proteiner kan komme fra mange forskellige naturlige kilder. Det er derfor også en god idé at være opmærksom på kilderne, der bruges. Jeg er f.eks. selv mest til de plantebaserede og veganske kilder til protein, så jeg går gerne efter f.eks. havre-, ris- eller hvedeprotein frem for silkeprotein eller produkter, der blot skriver kollagen eller keratin.

Hvis du samtidig ønsker at sikre, at protein hårkuren virkelig er effektiv og indeholder en stor mængde proteiner, så er det vigtigt, at proteinkilderne nævnes som noget af det første, eller i hvert fald rimelig langt oppe, på ingredienslisten for din proteinkur til håret. Dette betyder nemlig, at der så er en betydelig mængde af de vigtige proteiner i. Jo længere nede på ingredienslisten, de står, desto mindre er der i.

Sådan ved du om dit hår har brug for en proteinkur

Proteinmangel i håret kan vise sig på mange forskellige måder, og disse symptomer kan endda variere i forhold til hvilken hårtype, du har. Derudover kan der også være utallige faktorer, der kan forårsage proteinmangel; alt fra UV-eksponering og frostvejr til afblegning og glattejern, og der er altså mange gode grunde til, at man en gang imellem bør give håret en genopbyggende protein hårkur.

For at du lettere kan finde ud af, om dit hår snart kunne trænge til et proteinboost, får du her de mest almindelige tegn på, at håret kan have gavn af en proteinkur:

 • Dit hår knækker nemt, og dine hårspidser spalter hurtigere end normalt
 • Du har meget tørt og kruset hår, uanset hvor meget fugt, du plejer håret med
 • Dit hår har mistet sin naturlige fylde, elasticitet og glans, og virker i stedet fladt og/eller livløst
 • Dit hår har været udsat for stærk sollys, uden at du har brugt UV-beskyttende hårprodukter, og håret er derfor blevet afbleget, slidt og tørt
 • Dit hår er blevet afbleget eller har fået en anden form for kemisk behandling, der har gjort, at håret ikke har sit naturlige liv længere
 • Dit hår er skrøbeligt, fint og udsat for en del dagligt slid

Kort sagt, hvis håret føles glansløst, kruset og tørt, så ved du, det er tid til et boost og en effektiv hårkur med proteiner.

Hvis håret oplever mangel på protein kan det have sværere ved at absorbere fugt fra de gode ingredienser i en almindelig hårkur eller andre fugtgivende hårprodukter. Derfor kan det være et tydeligt tegn på proteinmangel, hvis håret er unormalt tørt og kruset, selvom man giver det masser af fugt.

Hvor ofte skal du pleje håret med proteiner?

Hvor ofte man bør bruge en proteinkur til håret kommer meget an på hvilken hårtype, man har, hvilken tilstand, ens hår er i og selvfølgelig også hvilken protein hårkur, man bruger. Der er derfor intet direkte facit på, hvor tit man skal forkæle håret med ekstra proteiner, og derfor vil jeg anbefale, at man prøver sig frem og starter med forsigtigt at introducere sine lokker for en proteinkur til håret.

En protein hårkur som HairLust Protein Reconstructor Hair Mask er en meget dybdegående og effektivt genopbyggende hårkur med et højt indhold af proteiner, og derfor har håret ikke behov for behandlinger med hårkur helt lige så ofte, som hvis man bruger en normal fugtgivende hårkur. Det anbefales derfor, at man bruger denne proteinkur ca. 1-3 gange om måneden. Man vil dog hurtigt kunne mærke på håret, hvad det har brug for, og hvor ofte det har behov for en behandling med en proteinkur. For at gøre dette lidt lettere for dig at tyde, så får du her en hurtig gennemgang i forhold til hårtype, så du kan give dit hår den bedste protein behandling:

Du har normalt, sundt hår:

Det er ikke alle hårtyper, der har brug for hyppige behandlinger med en protein hårkur. Nogle får nemlig nok protein gennem kosten eller f.eks. via kosttilskud, så hårsækkene allerede har, hvad de skal bruge for at vokse et sundt hår. Derfor vil jeg anbefale, at man, hvis man har nogenlunde normalt og sundt hår, blot starter med en månedlig proteinkur til håret, og at man så i hverdagene supplerer med en normal fugtgivende shampoo og balsam, en ugentlig hårkur med en masse fugtgivende ingredienser og evt. en hårolie eller hår mist i hverdagene.

Du har tørt, skadet eller kruset hår:

Hvis du er bekymret for, at dit hår virker meget slidt og tørt, og kan se, at det har en tendens til at kruse, så kunne det sagtens have nytte af mere protein. Her kan du bruge en proteinkur til håret ca. 2-3 gange månedligt og måske endda supplere med en shampoo og balsam, som også indeholder en mindre mængde proteiner. Det vil altid være ekstra godt for håret, hvis man prøver at få flere proteiner ind i sin kost, og det er der heldigvis mange gode kilder til; både animalske, vegetariske og endda veganske.

HairLust anmeldelse

Hvordan bruger man en hårkur med proteiner? [VIDEO]

En proteinkur til håret er muligvis noget ret nyt for mange, så for at gøre det lettere for dig, at få mest muligt ud af din protein hårkur, gennemgår jeg her, hvordan jeg plejer at bruge den, med disse 5 enkle trin:

 1. Start med at vaske håret med shampoo, så håret er nyvasket og rent, så proteinkuren kan trænge ind i håret upåvirket af produktrester og snavs. Tør det gerne let med et skånsomt håndklæde eller kram overskydende vand ud af lokkerne.
 2. Tilføj din proteinkur i håret. Fordel den i hele håret fra rod til spids og kram den godt ind i lokkerne. Den skal ikke masseres ind i hovedbunden som en shampoo, men blot fordeles godt i selve håret med fokus på længderne. Hvis du har skulderlangt hår, så brug gerne en mængde nogenlunde svarende til en 5-krone.
 3. Når produktet er godt fordelt i håret, plejer jeg at rede håret igennem med en god wet brush, eller en skånsom hårbørste, der kan bruges i både vådt og tørt hår. Så sikrer jeg nemlig at protein hårkuren er godt fordelt, mens jeg giver hovedbunden en stimulerende massage.
 4. Lad hårkuren virke i mindst 5-10 minutter. Sæt lidt god musik på, vrik en smule med hofterne i badet eller brug tiden på at barbere benene, mens du venter på, at de gode proteiner trænger godt ind i håret. Hvis du har mere tid, så lad gerne protein hårkuren sidde længere tid under et turban håndklæde, mens du hygger med en kop af noget varmt og rart.
 5. Skyl håret grundigt og afslut med en god, fugtgivende balsam. Jeg bruger selv Hair Growth & Repair Conditioner fra HairLust, som endda er rig på mikro-proteiner fra ris, nærende økologisk aloe vera og essentielle fedtsyrer fra økologisk kakaosmør.

Da en proteinkur er en meget dybdegående behandling, er den ikke nødvendig at bruge oftere end 1-3 gange om måneden. Hvis du derfor føler, at du har brug for mere fugt og pleje i hverdagen, vil jeg anbefale, at du supplerer med en fugtighedsgivende hårkur mellem behandlingerne for at give håret ekstra pleje og beskyttelse.

Do’s & don’ts med proteiner til håret

Hvordan kan man booste effekten af sin protein hårkur? Og er der noget, man skal holde sig fra at gøre, når man bruger en hårkur med proteiner? Det får du svaret på her:

Don'ts: Hvad skal du undgå, når du skal give håret en proteinkur?

Det er en god idé at holde sig fra at bruge alt for mange forskellige proteinholdige hårplejeprodukter, specielt hvis man har et rimelig normalt og sundt hår. Prøv dig frem, og start gerne med 2-3 behandlinger med en protein hårkur om måneden. Hvis du har behov for flere eller færre behandlinger, så kan du justere hyppigheden.

Do's: Hvad vil dit hår elske, når det tørster efter en proteinkur?

Leder du efter en rigtig god protein hårmaske, kan jeg anbefale Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust. Den er nemlig proppet med skønne essentielle ingredienser, som hydrolyseret gærprotein, planteprotein og økologisk aloe vera, der virkelig nærer og genopbygger håret i dybden. Derudover indeholder den også multebærekstrakt, som ikke blot er en super fugtgiver, den beskytter også effektivt håret mod f.eks. UV-stråler og solskader. 

Hvis du gerne vil booste effekten af din protein hårkur, kan du øge hårets absorberingsevne ved at påføre hårkuren under et varmt bad, eller ved at pakke håret godt ind i et skånsomt og varmt håndklæde, mens proteinkuren får lov at virke. Varme har nemlig den effekt på håret, at det åbner skællaget på hårstråene og dermed gør det lettere for hårkuren at trænge ind i håret.

Husk at efterbehandle håret med en fugtgivende balsam og efterskyl håret i lunkent eller køligt vand. Begge dele virker nemlig forseglende på hårstråene, så de er godt beskyttede til at modstå dagens slid.

HairLust anmeldelse

Kan håret få for meget protein?

Ja, det er muligt at tilføje så meget protein til håret, at det kan få håret til at føles stift. Derfor skal du passe på med ikke at 'overbehandle' med din proteinkur til håret. En god tommelfingerregel er, at vente minimum én uge imellem dine behandlinger med en protein hårkur, og så huske de fugtgivende produkter som balsam og evt. hårolie eller en fugtgivende hår mist i hverdagen.

Overfølsomhed for protein

Visse hårtyper kan være mere overfølsomme over for protein og proteinholdige behandlinger end andre, eller tage skade af en evt. overdosis af proteiner. Hvis du derfor føler, at dit hår kun bliver værre som et resultat af din proteinbehandling, eller oplever, at det bliver meget stift, så hold pause med behandlingen, og forsøg dig med en fugtgivende hårmaske i stedet.

Men hvordan ved man, om håret er overfølsomt for proteiner, eller om man har overbehandlet det med for mange proteinkure?

Prøv evt. at lave denne enkle test på dit hår:

 1. Fugt en lok af håret med vand.
 2. Påfør lidt protein i den våde lok, enten i form af din proteinkur eller en smule rå æggehvide.
 3. Lad lokken tørre og sammenlign derefter med resten af håret. Lokken bør føles stivere end resten af håret, men hvis den behandlede hårlok føles helt stiv, hård eller måske endda kan knække af, så er der stor sandsynlighed for at du er overfølsom for proteiner i håret.

Dit hår kan også være blevet overbehandlet og have fået en decideret overdosis af proteiner, men uanset årsagen, overbehandling eller overfølsomhed, så er svaret det samme: Fugt, fugt og atter fugt! Så tag gerne en pause fra de proteinholdige hårprodukter og erstat dem i en periode med fugtgivende produkter uden protein. Hvis du så prøver dig ad med proteinkuren igen efter en pause, og håret føles fint efterfølgende, så ved du, at det ikke var en overfølsomhed, men i stedet en overbehandling med proteiner i håret.

Men hvis du tror, ​​du lider af proteinoverfølsomhed, skal du ikke bekymre dig, og du behøver ikke nødvendigvis at fjerne proteinerne fuldstændigt fra din hårplejerutine. Forsøg blot at reducere behandlingerne til 1 gang om måneden eller hveranden måned, husk fugten, og læg nøje mærke til, hvordan håret reagerer på det. Det kan være, at dit hår ikke har brug for proteiner, og du blot behøver at tilføje protein gennem kosten for at være godt dækket ind.

Find den rette balance mellem fugt og protein

Håret har det bedst, når det både får nok fugt og protein. Hvis dit hår f.eks. får masser af fugt i hverdagen, men mangler proteiner, så vil det ikke få den rette gavn af de fugtgivende produkter, men forblive tørt og livløst. På samme måde kan håret blive stift og uhåndterbart, hvis det får for mange proteiner, men ingen fugt. Derfor er det vigtigt, at man finder en gylden middelvej. Et godt tip kan være at holde sig til at bruge proteinkuren 1-3 gange om måneden, huske de daglige proteiner i kosten, og så bruge fugtgivende produkter som balsam og evt. hår mist i hverdagen - så er man godt dækket. Det kan også være en idé at supplere med en fugtgivende hårmaske ca. 1 gang i ugen.

Andre gode råd til god og skånsom hårpleje

1. Husk fugtmasken

En proteinkur til håret kan være en god, styrkende og genopbyggende behandling, som du anvender 1-3 gange om måneden. Men husker du også den fugtgivende pleje af håret i dagligdagen? Hair Growth & Protection Hair Mask, er en økologisk og vegansk certificeret hårkur, som indeholder en masse gode fugtgivende ingredienser, vitaminer og mineraler. Den kan med fordel anvendes 1-2 gange om ugen, alt afhængigt af din hårtype og hårets behov for fugt.

2. Husk at bruge balsam

Husker du at afslutte dine vaskerutiner med balsam? Hver gang, du vasker håret med shampoo, bør du afslutte med balsam. En balsam er nemlig med til at lukke hårets fibre efter vask, og sørge for at bevare de gode næringsstoffer, proteiner og fugt inde i håret. På den måde får du de bedste resultater med din proteinkur - og din hårpleje i det hele taget, hvis du husker, at bruge balsam. En balsam er med til at beskytte håret indtil næste hårvask og modvirke slid fra bl.a. vejr, vind og hårstyling.

3. Fugt håret med olie eller en hår mist

Bruger du hårolie i hårspidserne eller fugter du håret løbende med en mist? Hvis du døjer med, at dine spidser ser tørre eller krusede ud, så er en hårolie helt sikkert noget for dig. Jeg bruger Hair Strengthening & Protection Hair Oil, som er rig på både økologisk argan olie og kokosolie. Udover at levere fugt til håret, er den også naturlig UV- og varme beskyttende, så du får lidt ekstra beskyttelse mod solens skadelige stråler og eventuelle hårde stylingrutiner. Er du dog ikke til olie i håret, kan en hår mist eller en leave-in balsam være svaret. En mist indeholder ikke tunge olier, men i stedet lette, fugtgivende planteekstrakter, der kan tæmme de krusede lokker og give tørt hår et ekstra fugtboost i løbet af dagen.

Jeg håber, denne artikel gav dig svarene, du ledte efter, om protein og proteinkure til håret. Der findes utallige måder, hvorpå man kan forbedre kvaliteten og sundheden af sit hår, og en protein hårkur er kun en af disse. Hvis du derfor er interesseret i at gøre endnu mere for dit hår, vil jeg anbefale dig at droppe varmeapparaterne, lade håret lufttørre og begynde på et kosttilskud til håret, så du giver håret optimal pleje både indefra og udefra.

Læs også gerne vores andre artikler, hvor vi bl.a. giver gode råd, tips og tricks til, hvordan du får håret til at vokse hurtigere ved hjælp af skånsomme hårplejerutiner, der er super lette at implementere i selv en travl hverdag.

HairLust anmeldelse

Kundeanmeldelser af HairLust

 

4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


3 kommentarer


 • Raian

  Min datter har meget trist og kruset hår
  Og meget tyndt
  Hvilken hårpleje anbefaler du
  Vil gerne have det hele både shampo og balsam og hårkur og hår mask
  Håber du kan hjælpe mig


 • Karina

  Wow den er god den proteinmaske! Mit hår bliver bare super blødt når jeg har brugt den – og så kruser det slet ikke så meget længere. Elsker at bruge en slow søndag morgen med hårkuren i håret, en god bog og en kop kaffe. Tak for en god blog!


 • Frederikke K.

  Jeg har ret fint, skandinavisk hår, men det bliver bare super tørt og har tendens til at knække mere hver gang vejret ændrer sig (hvilket bare er hele tiden i Danmark…). Jeg har prøvet alverdens produkter, der giver fugt, men en proteinkur, det er noget der virker. Min frisør har også anbefalet proteinkure og gav mig en sidst jeg var hos hende. Det var vildt lækkert for mit hår.


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.