Proteinkur til håret: Hvad kan en protein hårkur gøre for dit hår?


Hvad er en protein hårkur egentligt, hvorfor skal håret bruge protein, og hvorfor er så mange efterhånden begyndt at booste lokkerne med proteinkure til håret? Læs med her, hvor jeg giver dig svarene og en masse gode tips og tricks til, hvordan du får mest ud af din protein hårkur, så du sikrer dig et sundt og stærkt hår. Jeg giver tilmed også en produktanbefaling!

Louise Hansen

Skønhedsskribent

Louise har tidligere været igang med frisøruddannelsen, men valgte at gå videre som journalist. Louise er nu uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Nu arbejder arbejder hun som freelance journalist for HairLust og andre.Læs mere om skribent.

Jeg er nok ikke den eneste, der har oplevet at håret bliver tørt, slidt og måske endda har større tendens til at knække efter lidt for meget hårfarve, føntørring eller brug af heftige stylingprodukter og glattejern? De spaltede spidser bliver bare ustoppeligt ved med at poppe frem, og man sidder igen med skadet og skrøbeligt hår, der slasker ærgerligt ned over skuldrene eller fælder i stimer.

Heldigvis er der en løsning, og den er både let og ligetil:

En god, genopbyggende proteinkur til håret! Men hvad er en protein hårkur, hvorfor kan den gøre en forskel, og hvorfor er det pludselig blevet smart at give håret en proteinkur? Læs med og lær mere.

Hvorfor er proteiner så vigtige for håret, og hvad gør en protein hårkur effektiv?

Ja hvorfor er proteiner til håret egentlig så vigtige?

Proteiner og helse går hånd i hånd. Ikke bare for folk, der ønsker at bygge muskler, men også for os, som ønsker et langt, sundt og skinnende hår. Håret består nemlig først og fremmest af proteiner, som også kaldes keratiner, og derfor skal håret naturligvis bruge proteiner for at kunne vokse. På samme måde som kroppen og specielt musklerne skal bruge proteiner for at fungere, kan proteinmangel derfor gøre, at håret bliver både tørt og skrøbeligt, og måske endda begynder at falde ud. Håret kan derfor have stor nytte af et ekstra proteinboost i hverdagen.

Hvad sker der, når du ikke får nok protein til håret?

Helt enkelt forklaret vil din krop begynde at rationere den mængde af protein, der er tilgængelig, og bruge den på nogle af kroppens vigtigste funktioner, såsom produktionen af hormoner, enzymer og antistoffer. Siden hårvækst og vævsreparation ikke regnes som funktioner, der er lige så vigtige for kroppens funktion og overlevelse, vil kroppen først og fremmest nedprioritere tilførslen af protein til hårsækkene, når den oplever proteinmangel. Det resulterer hurtigt i, at håret bliver trist og tørt, og her kan en god og hurtig løsning være en genopbyggende hårkur med et højt indhold af proteiner.

Hårets vækstcyklus spiller også en vigtig rolle i det proteinbehov, håret har for at vokse. Ca. 90 % af dit hår befinder sig i vækstfasen, som også kaldes den anagene fase, og som varer i ca. 3-5 år. Efter vækstfasen kommer den katagene fase, som også kaldes overgangs- eller svindfasen, der gerne varer et par uger. Til sidst gennemgår håret den telogene fase, som også kaldes hvile- eller afvisningsfasen, hvor håret falder ud. Mangel på proteiner kan tvinge store dele af håret til på samme tid at gå direkte i afvisningsfasen, da det ikke får de rette næringsstoffer til at kunne fortsætte med at vokse. Derfor oplever man ofte hårtab eller perioder, hvor man fælder meget mere end normalt, hvis man ikke får den rette mængde af proteiner. Og her kan en proteinkur være effektiv

Hvordan bremser du hårtabet med en hurtig proteinkur?

Så hvad gør du for øjeblikkeligt at bremse hårtabet, når du pludselig oplever at håret fælder helt vildt, fordi du ikke får nok proteiner gennem kosten? Den hurtigste og nemmeste løsning er at tilføre protein direkte til håret gennem noget så simpelt som en dybdegående hårkur med proteiner. En anden løsning er at tilføre ekstra proteiner via kosten, og her kan noget så simpelt som et supplement med kosttilskud til håret gøre en kæmpe forskel. Jeg bruger selv HairLust Hair Growth Formula Gummies, som både virker og smager helt vildt godt. Læs med og lær mere om, hvordan du booster dit hår med gode, genopbyggende proteiner.

Hvad består en proteinkur til håret af?

En protein hårkur er proppet med proteiner, som håret let kan absorbere. En proteinkur til håret trænger dermed dybt ind i hårstråene for at styrke og genopbygge skadet og tørt hår, mens den forsegler og reparerer håret fra rod til spids og efterlader håret sundt, fugtet og stærkt.

Hvad skal man kigge efter blandt ingredienserne i en god proteinkur til håret?

De mest almindelig proteiner, der anvendes i proteinkure til håret er; keratin, kollagen, havre-, ris-, hvede- og silkeprotein. Når du kigger på ingredienserne i din protein hårkur, eller endda din shampoo og balsam, hvis du har et sæt med proteiner i, står der ofte ordet hydrolyseret i forbindelse med indholdet af proteiner. Dette ord betyder, at proteinet er blevet brudt ned til mindre molekyler, som har lettere ved at trænge gennem hårets egne keratinlag, og dermed sørger for, at proteinerne kan trænge dybere ind i håret. Ordene ‘aminosyrer’ og ‘protein’ er også vigtige at kigge efter, når du leder efter den rette proteinkur til hår, da proteiner kan komme fra mange forskellige naturlige kilder. Samtidig er det vigtigt, at de nævnes som noget af det første på ingredienslisten på din proteinkur, da dette betyder, at der så er en betydelig mængde af de vigtige proteiner i. Jo længere nede på ingredienslisten, de står, desto mindre er der i.

HairLust anmeldelse

Hvornår trænger håret til et boost i form af en protein hårkur?

Hvem er en proteinkur til håret bedst egnet for, og hvordan kan man se, at ens hår har brug for ekstra proteiner?

Der kan være et utal af grunde til, at man bør give håret en genopbyggende protein hårkur. For at gøre det lidt lettere for dig at finde ud af, om en proteinkur er det rette for dit hår, har jeg her samlet 6 af de hyppigste tegn på, at håret kan have gavn af en proteinkur:

6 tegn på, at dit hår har brug for en proteinkur:

 • Hvis du oplever, at håret knækker og spalter, selvom du plejer håret skånsomt og bruger gode, fugtighedsgivende hårprodukter.

 • Hvis du har meget tørt og kruset hår, enten fra naturens side, men også hvis dit hår er tørt pga. dårlige hårplejerutiner.

 • Hvis du oplever problemer med, at dit hår er fladt og livløst, og har vanskeligt ved at sætte mere voluminøse frisurer, som krøller og bølger, når du styler håret.

 • Hvis du oplever, at dit hår er slidt og skadet efter, det har været udsat for meget stærkt sollys, f.eks. på en ferie eller efter en varm dansk sommer, uden at du har brugt UV-beskyttende hårprodukter.

 • Hvis du er i gang med at gennemgå en hård kemisk behandling som blegning eller farvning.

 • Hvis du allerede har udsat håret for kemiske behandlinger, extensions eller måske endda lidt for meget klor fra poolen i sommerferien?

Kort sagt; når håret føles porøst og tørt, så ved du det er tid til et boost og en effektiv hårkur med proteiner.

HairLust anmeldelse

Hvor ofte skal man bruge en hårkur med proteiner?

Hvor ofte man bør bruge en proteinkur til håret kommer meget an på hvilken hårtype, man har, og hvilken tilstand, ens hår er i. Der er derfor intet direkte facit på, hvor tit man skal forkæle håret med ekstra proteiner, og derfor vil jeg anbefale, at man prøver sig frem og starter med forsigtigt at introducere sine lokker for en proteinkur til håret.

En protein hårkur som HairLust Protein Reconstructor Hair Mask er en meget dybdegående og effektivt genopbyggende hårkur med et højt indhold af proteiner, og derfor har håret ikke behov for behandlinger med hårkur helt lige så ofte, som hvis man bruger en normal fugtgivende hårkur. Man vil dog hurtigt kunne mærke på håret, hvad det har brug for, og hvor ofte det har behov for en behandling med en proteinkur.

Så ofte skal du bruge en proteinkur til håret, hvis du har normalt, sundt hår:

Det er ikke alt hår, der har brug for særligt meget ekstra protein. Nogle får nemlig nok protein gennem kosten eller f.eks. via kosttilskud, til at hårsækkene har, hvad de skal bruge for at vokse sig sunde. Derfor vil jeg anbefale, at man, hvis man har nogenlunde normalt og sundt hår, blot starter med en månedlig hårkur med et lavt indhold af proteiner, og at man så i hverdagene supplerer med en normal fugtgivende shampoo & balsam, hårolie og evt. en hårkur uden proteiner.

Så ofte skal du bruge en proteinkur til håret hvis du har tørt, skadet eller slidt hår:

Hvis du er bekymret for, at dit hår virker meget slidt og tørt, og du mener, det kunne have nytte af mere protein, kan du bruge en proteinkur til håret ca. 2-3 gange månedligt og måske endda supplere med en shampoo og balsam, som også indeholder en mindre mængde proteiner. Det vil altid være ekstra godt for håret, hvis man prøver at få flere proteiner ind i sin kost, og det er der heldigvis mange gode kilder til; både animalske, vegetariske og endda veganske.

Do’s & don’ts med proteiner til håret

Hvordan kan man booste effekten af sin protein hårkur? Og er der noget, man skal holde sig fra at gøre, når man bruger en hårkur med proteiner? Det får du svaret på her:

Don'ts: Hvad skal du undgå, når du skal give håret en proteinkur?

Det er en god idé at holde sig fra for mange forskellige proteinholdige hårplejeprodukter, specielt hvis man har et rimelig normalt og sundt hår. Derfor vil jeg anbefale, at man holder sig til ét produkt ad gangen som f.eks. en hårkur med proteiner. Har man behov for mere protein, kan man så bruge det samme produkt lidt oftere i stedet for at bruge flere forskellige på samme tid.

Do's: Hvad vil dit hår elske, når det tørster efter en proteinkur?

Leder du efter en rigtig god protein hårmaske, kan jeg anbefale Protein Reconstructor Hair Mask fra HairLust. Den er nemlig proppet med skønne essentielle ingredienser, som hydrolyseret gærprotein, hvedeprotein og økologisk aloe vera, der virkelig nærer og genopbygger håret i dybden.

Hvis du gerne vil booste effekten af din protein hårkur, kan du øge hårets absorberingsevne ved at påføre hårkuren under et varmt bad, eller ved at pakke håret godt ind i et skånsomt og varmt håndklæde, mens proteinkuren får lov at virke. Varme har nemlig den effekt på håret, at det åbner skællaget på hårstråene og dermed gør det lettere for hårkuren at trænge ind i håret. Her er det vigtigt, at man efterbehandler med en fugtgivende balsam og ved til sidst at skylle håret godt i koldt vand. Begge dele virker nemlig forseglende på hårstråene, så de er godt beskyttede til at modstå dagens strabadser.

Føles dit hår stift efter brug af en hårkur med proteiner, så afslut gerne med en fugtgivende behandling. Lad håret suge til sig af de sunde fedtsyrer, der er i en god hårolie lavet på kokosolie eller i en fugtgivende balsam. Sørg for at håret er fuldstændigt mættet, ved at lade balsammen eller hårolien sidde i nogle minutter, før du skyller håret godt og slutter af med koldt vand. Jeg er vild med denne superskønne hårolie fra HairLust, som efterlader håret silkeblødt og mildt duftende af kokos.

Hvordan bruger man en hårkur med proteiner?

En proteinkur til håret er muligvis et nyt fænomen for mange, og jeg vil derfor gennemgå, hvordan jeg plejer at bruge min protein hårkur.

Der er nemlig nogle helt simple tricks til, hvordan man kan gøre det lettere at påføre den og endda opnå bedre resultater. Derfor gennemgår jeg her de 6 trin, du skal følge for at få mest muligt ud af din hårkur med proteiner:

6 trin: Sådan bruger du din proteinkur til håret:

 • Vask håret med shampoo, så håret er nyvasket og renset for skidt og gamle hårprodukter, inden hårmasken påføres. Så kan proteinkuren trænge dybere ind i håret og give en bedre effekt.

 • Klem den ønskede mængde hårkur ud i hånden (man kommer langt med lidt) og påfør det i hele håret fra rod til spids. En god protein hårkur vil ikke fedte, men i stedet efterlade håret friskt og rent, så vær ikke bange for at påføre den omkring hårrødderne.

 • Når produktet er godt fordelt i hele håret, plejer jeg altid at børste det skånsomt igennem med en god hårbørste, der kan bruges i både tørt og vådt hår - en såkaldt wet brush, som endda giver hovedbunden en dejlig massage og kickstarter blodcirkulationen. Jeg bruger Detangle Wet Brush fra HairLust, som ligger rigtig godt i hånden, og som ikke fylder så meget i tasken, når man som jeg ofte er på farten.

 • Lad hårkuren virke i mindst 5-10 minutter. Sæt noget god musik på og vrik lidt med hofterne, eller syng højt til tonerne, mens du barberer benene og venter på, at hårkuren er trængt godt ind i håret. Så bliver badet også lige lidt sjovere, hver gang der skal bruges hårkur.

 • Skyl håret grundigt og afslut med en god, fugtgivende balsam. Prøv evt. Hair Growth & Repair Conditioner fra HairLust, som er rig på bl.a. økologisk aloe vera, der er kendt for sine fugtgivende og reparerende egenskaber, og samtidig fuld af nærende, essentielle fedtsyrer fra økologisk kakaosmør.

 • Da en proteinkur er en meget dybdegående behandling, er den ikke nødvendig at bruge oftere end 1-3 gange om måneden. Hvis du derfor føler, at du har brug for mere fugt og pleje i hverdagen, vil jeg anbefale, at du supplerer med en fugtighedsgivende hårkur mellem behandlingerne for at give håret ekstra pleje og beskyttelse. Jeg er selv super glad for den dejlige Hair Growth & Protection Hair Mask fra HairLust.

Andre tips og tricks til god og skånsom hårpleje udover brug af en protein hårkur

Jeg håber, denne artikel gav dig svarene, du ledte efter om protein og proteinkure til håret. Der findes utallige måder, hvorpå man kan forbedre kvaliteten og sundheden af sit hår, og en protein hårkur er kun en af disse. Hvis du derfor er interesseret i at gøre mere for dit hår, vil jeg anbefale dig at droppe varmeapparaterne, lade håret lufttørre og begynde på et kosttilskud til håret, så du giver håret optimal pleje både indefra og udefra.

Læs også gerne vores andre artikler, hvor vi bl.a. giver gode råd, tips og tricks til hvordan du får håret til at vokse hurtigere ved hjælp af skånsomme hårplejerutiner, der er super lette at implementere i selv en travl hverdag.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


2 kommentarer


 • Karina

  Wow den er god den proteinmaske! Mit hår bliver bare super blødt når jeg har brugt den – og så kruser det slet ikke så meget længere. Elsker at bruge en slow søndag morgen med hårkuren i håret, en god bog og en kop kaffe. Tak for en god blog!


 • Frederikke K.

  Jeg har ret fint, skandinavisk hår, men det bliver bare super tørt og har tendens til at knække mere hver gang vejret ændrer sig (hvilket bare er hele tiden i Danmark…). Jeg har prøvet alverdens produkter, der giver fugt, men en proteinkur, det er noget der virker. Min frisør har også anbefalet proteinkure og gav mig en sidst jeg var hos hende. Det var vildt lækkert for mit hår.


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.