Økologisk shampoo og balsam: Derfor er naturlig hårpleje et bedre valg


Naturlig hårpleje og økologiske hårplejeprodukter er virkelig hotte emner i skønhedsbranchen for tiden, og af rigtig gode grunde. Men hvad er egentlig så specielt ved en naturlig og økologisk shampoo og balsam, hvorfor er økologiske hårprodukter bedre for dig og hvad betyder det, at dine produkter til hår og hud er certificeret økologiske med Ecocert Cosmos Organic? Alt det og mere til kan du lære om i denne artikel, hvor jeg giver alle mine bedste fakta og tips om naturlig og økologisk hårpleje.

Louise Hansen

Skønhedsskribent

Louise har tidligere været igang med frisøruddannelsen, men valgte at gå videre som journalist. Louise er nu uddannet journalist fra Danmarks Medie- og journalisthøjskole i København. Nu arbejder arbejder hun som freelance journalist for HairLust og andre.Læs mere om skribent.

I de senere år er fokuset på naturlig og økologisk hårpleje og skønhedsprodukter steget markant, og i dag er f.eks. en økologisk shampoo og balsam mindst lige så populær blandt os forbrugere, som de traditionelle produkter har været. Brands begynder i højere grad at få deres produkter certificeret veganske og økologiske og nye spændende brands springer frem fra højre og venstre med helt naturlige og økologiske produkter til både hår og hud. Jeg ved i hvert fald, at jeg aldrig vil gå tilbage til en shampoo, der ikke er certificeret økologisk eller naturlig - jeg ved nemlig nu, hvad de indeholder og hvad disse ingredienser gør for min sundhed og mit hår!

Naturlig hårpleje og specielt produkter som en certificeret økologisk shampoo og balsam bliver introduceret på markedet i stor stil, og mens de fantastiske naturlige trends vinder indpas i vores hverdag, hjælper de også til at ændre vores perspektiver på skønhed, informere os forbrugere, om hvad vi skal gå efter, og fortælle os, at sundhed og skønhed sagtens kan gå hånd i hånd.

Hvor det før har været en jungle at skulle finde frem til de sunde, naturlige produkter og god økologisk hårpleje, er det nu nærmere blevet en jungle at navigere imellem de mange muligheder indenfor økologiske hårprodukter. Dét vil jeg gerne ændre!

Læs med og bliv klogere på, hvorfor du bør vælge økologiske hårprodukter og naturlig hårpleje frem for traditionelle, syntetiske alternativer, og lær hvad du specifikt skal lede efter blandt de mange skønne økologiske shampooer og balsammer eller anden økologisk hårpleje på markedet for at finde de bedste produkter til dig og dit hår:

Hvad er naturlig hårpleje?

Naturlig og økologisk hårpleje er blevet mere populært på det sidste, da folk bliver mere bevidste og opmærksomme på hvad de udsætter kroppen for. Men hvad er det økologiske hårprodukter egentligt, hvad indebærer det at en shampoo er certificeret økologisk, og hvorfor skal man vælge en naturlig shampoo frem for den man altid har brugt?

Det fortæller jeg mere om lige her, hvor du også får mine bedste tips til, hvordan man skal bruge en certificeret økologisk shampoo og balsam:

Man kan skelne mellem naturlig hårpleje og økologisk hårpleje.

Naturlig hårpleje eller naturlige skønhedsprodukter er produkter med naturlige ingredienser, som kommer fra naturlige kilder. Disse ingredienser har ofte været brugt til forskellige formål i tusinder af år, de er gennemtestede og sikre at bruge, og så skader de hverken naturen, mennesker eller dyr.

Økologisk hårpleje indeholder naturlige ingredienser, der er dyrket og certificeret økologisk. Derudover skal økologiske hårprodukter, der er certificeret, indeholde en minimumsmængde af naturlige og økologiske ingredienser, som kan variere alt efter hvilken certificering, der er tale om. Du sikrer også med f.eks. en certificeret økologisk shampoo og balsam, at du ikke udsætter dig selv for skadelige og syntetiske stoffer, da et produkt ikke kan certificeres økologisk, hvis det indeholder ingredienser som f.eks. hormonforstyrrende parabener eller visse allergene duftstoffer. Der findes et hav af certificeringer, og i denne artikel går vi i dybden med Ecocert Cosmos Organic certificeringen, som findes på mange økologiske hårprodukter og skønhedsprodukter.

Hvorfor skal du vælge en certificeret økologisk shampoo?

Ved at gå efter naturlige og økologiske hårprodukter kan du være sikker på, at den kemiske belastning af din hud, dit hår og miljøet mindskes. Så det at vælge de naturlige og økologiske alternativer vil ikke bare gøre en enorm forskel for dig, dit hår og din sundhed, men også for miljøet!

For at et kosmetisk produkt, som en naturlig shampoo, kan kvalificeres som naturligt og økologisk skal det certificeres og mærkes med f.eks. Ecocert. Disse certificeringer har ofte et sæt af kriterier, der skal overholdes og de bliver tjekket regelmæssigt ved stikprøvekontrol. Det er altså blevet meget lettere at være forbruger, da man rimelig trygt kan stole på disse certificeringer. Det kan nemlig gøre ondt på et brand, hvis produkterne pludselig ikke lever op til kravene.

Men hvorfor bør du egentlig vælge naturlig hårpleje i stedet for syntetisk hårpleje? Jo det skal jeg sige dig!

Naturlige og økologiske hårprodukter er mildere, mere skånsomme og på den lange bane også langt mere effektive end syntetiske produkter, da de ikke indeholder nogen ingredienser, som er kendt for at være skadelige, hormonforstyrrende eller allergifremkaldende. Der er faktisk alarmerende mange af de hårplejebrands, vi tror, vi kender så godt, der har mange af disse skadelige stoffer i deres produkter, og kigger man ikke grundigt ingredienslisterne igennem, så kan det være super svært at opdage.

En certificeret økologisk shampoo og balsam vil derfor ikke indeholde hverken SL-sulfater, parabener, ftalater eller andre syntetiske kemikalier, som er kendt for at kunne gøre skade på håret eller på dig. Det kan være svært at finde hoved og hale i hvilke ingredienser, man skal undgå, men hvis du vælger naturlige eller økologiske hårprodukter, så behøver du ikke være nervøs for ingredienser, der dehydrerer din hovedbund eller som kan forstyrre din hormonbalance og gøre mere skade end gavn. Certifikatet er nemlig din sikkerhed for dig og sundheden af dit hår.

Så det er egentlig meget enkelt. Hvis du gerne vil have et sundt hår, der ikke bare ser sundt ud, men også virkelig er sundt og stærkt, så skal du bare gå efter naturlig hårpleje og økologiske produkter til dit hår.

hairlust trustpilot

Hvad er specielt ved en certificeret økologisk shampoo og balsam?

Mange af os bruger en shampoo og en balsam flere gange i ugen, nogle endda dagligt. Men har du nogensinde sat dig ind i, hvad din shampoo og balsam egentligt indeholder og hvad disse ingredienser gør for dig, din hud og dit hår?

Skummet i din shampoo:

De fleste af os tror en shampoo er mest effektiv, når den skummer helt ustyrligt, lidt ligesom en tandpasta. Derfor er mange en smule skeptiske første gang, de prøver en naturlig eller certificeret økologisk shampoo og balsam, da disse ofte ikke skummer så meget.

Nogle af de ingredienser, der giver ekstra meget skum til en shampoo er nogle specifikke former for sulfater kaldet SLS og SLES, eller som også går under navnene: Sodium lauryl sulfat eller sodium laureth sulfat. Disse former for sulfater kan virke utroligt udtørrende på hovedbunden og samtidig være svære at vaske ud, hvilket betyder at de kan sætte sig som en hinde på hovedbunden, der kan skabe mere irritation og ubalance end godt er. En naturlig og økologisk shampoo vil altså ikke indeholde disse skadelige sulfater, men i stedet nogle langt mildere sulfater eller andre ingredienser, som ikke har samme effekt på hverken hår og hovedbund, og som også let vaskes ud. Dette kan resultere i mindre skum i en certificeret økologisk shampoo, men også i en langt gladere hovedbund.

De blødgørende ingredienser i din shampoo og balsam:

Kender du de shampooer, som gør håret så ekstremt blødt, at man nærmest ikke behøver at bruge balsam efterfølgende? Så er der stor sandsynlighed for at dit hår faktisk ikke er så sundt og velnæret som det ser ud, i hvert fald ikke hvis din shampoo indeholder silikone eller ftalater - nogle ingredienser du med sikkerhed ikke vil finde i en certificeret økologisk shampoo og balsam.

Ftalater bruges som blødgørende stoffer i både farve-, lak-, plastik- og kosmetikprodukter, men er under alvorlig mistanke for at have hormonelt forstyrrende bivirkninger for både mennesker og dyr. Derfor vil jeg stærkt anbefale dig at løbe langt væk fra produkter, hvis du ser de har ftalater i.

Silikone er ikke bare noget, der bruges, hvis man gerne vil have større bryster. Silikone bruges i utroligt mange hårprodukter som en blødgørende og glansgivende ingrediens, der giver dig illusionen om super sunde, bløde lokker, men uden, at de egentligt er det. Silikone lægger sig nemlig på hårstråene som en skinnende blødt lag, der desværre kan gøre det svært for anden næring at trænge dybt ind i håret. Nogle silikonetyper kan også være nærmest umulige at vaske ud af håret, selv med shampoo, og vil derfor bygge sig op over tid, hvilket kan gøre mere skade end gavn for både håret og hovedbunden.

De silikonetyper, man helst skal undgå er:

 • Behenoxy dimethicone
 • Bis-Phenypropyl dimethicone
 • Cetyl dimethicone
 • Cetearyl methicone
 • Dimethiconol hydroxystearate
 • Polysilicone-18 cetyl phosphate
 • Propyl dimethicone
 • Stearoxy dimethicone
 • Stearyl dimethicone
 • Stearyl methicone
 • Trimethylsiloxysilicate
 • Trimethylsilylamodimethicone

Konserveringsmidlerne i din shampoo og balsam:

Du har sikkert hørt om parabener og ved, at de vidst nok ikke er så gode for dig? Mange produkter reklamerer i hvert fald med, at de ikke har parabener i. Og tro mig! De er ikke værd at samle på.

Parabener bruges som konserveringsmidler i mange produkter, specielt i hårpleje og kosmetik, og de er altså kendt for at virke meget hormonforstyrrende. Så mit råd til dig er at kigge godt på varedeklarationen og gå langt uden om produkter med parabener i - eller selvfølgelig bare at vælge en certificeret økologisk shampoo og balsam, så er du nemlig på den sikre side. Nogle af de mest brugte parabener hedder; ethyl-, methyl-, propyl- eller butylparabener.

Forskellen på en certificeret økologisk shampoo og en syntetisk - kort fortalt:

En shampoo består hovedsageligt af vand og overfladeaktive stoffer. Derfor er det utroligt vigtigt at de overfladeaktive stoffer, den indeholder er af høj kvalitet. De fleste syntetiske hårplejeprodukter indeholder tensider, der er alt for stærke og derfor vasker alle naturlige og sunde olier væk fra hovedbunden. Hovedbunden vil så kompensere ved enten af fedte ekstra meget eller tørre ud. En certificeret økologisk shampoo derimod indeholder meget mildere ingredienser, der ikke fjerner alle de naturlige olier, men i stedet understøtter den naturlige balance i hovedbunden mens økologiske planteekstrakter og olier af høj kvalitet giver hår og hovedbund godt med fugt og næring.

HairLust har en økologisk certificeret shampoo, der er mild, men effektiv, og fuld af skønne økologiske ekstrakter, med en masse fantastiske egenskaber for både hår og hovedbund. Psst… Den indeholder endda mikroproteiner, der virker super genopbyggende på håret og hjælper det til at gro…

Forskellen på en syntetisk og en certificeret økologisk balsam - kort fortalt:

Mange fokuserer på at finde en god og naturlig shampoo, men balsammen er mindst lige så vigtig. Mens en økologisk shampoo renser hår og hovedbund, tilfører en økologisk balsam fugt, næring og gode fedtsyrer til håret, mens den virker forseglende på hårstråene som faktisk er ekstra skrøbelige efter vask. Med en certificeret økologisk balsam sikrer du, at dit hår får god gavn af næringsstofferne, uden at du behøver frygte negative virkninger fra f.eks. silikone eller ftalater. En naturlig og økologisk balsam vil derfor ikke give samme illusion af en ekstremt blød manke, men vil i stedet være mere fugtgivende og bedre til at vedligeholde et sundt og skinnende hår, uden at det på lang sigt vil tage skade.

Jeg har selv prøvet et utal af naturlige og økologiske hårprodukter, og HairLust Hair Growth & Repair Conditioner er helt klart at anbefale. Den efterlader håret dejlig blødt og sundt, og så indeholder den endda proteiner og andre skønne økologiske ingredienser, der hjælper håret til at gro! Hvor fedt er det ikke lige?

Fordelene ved naturlig og økologisk hårpleje

Nu hvor du er blevet en del klogere på hvad naturlig hårpleje er, og hvad en certificeret økologisk shampoo og balsam indeholder (eller vigtigere; hvad de IKKE indeholder), vil jeg nu give dig et overblik over hvilke fordele, det kan have for dig at skifte til økologiske hårprodukter. Effekten på mit eget hår er ikke til at tage fejl af og samtidig er det langt bedre for miljøet at vælge mere naturlige produkter til hud- og hårpleje. Alt i alt - rimelig win win for både hår og miljø siger jeg bare.

Nedenfor finder du nogle af de bedste grunde til, hvorfor du bør skifte til naturlige og økologiske hårprodukter:

Sundere hår – som nævnt tidligere fremmer syntetiske stoffer ikke just hårets sundhed, eller din krops sundhed for den sags skyld. Med en naturlig og økologisk shampoo og balsam nærer du håret langt mere effektivt, mens du sikrer at hovedbundens naturlige balance understøttes, så du får de bedst mulige forudsætninger til at vokse et sundt og stærkt hår. Og hvem drømmer vel ikke om det?

Miljøet vil takke dig – vi har kun én planet, og vi har allerede ødelagt den nok med dårlige, tankeløse valg og vaner. Ved at skifte til naturlige og økologiske hårprodukter gør du altså noget ekstra godt for miljøet. Selv de mindste ændringer tæller, da de kan sprede sig som ringe i vandet og gøre en enorm forskel i sidste ende.

Mængden af kemikalier reduceres – denne fordel kræver næppe nogen forklaring! At vælge naturlig hårpleje og økologiske hårprodukter gør uden tvivl, at din krop udsættes for langt færre kemikalier i hverdagen, hvilket ikke bare fremmer din sundhed, men også gør det mindre sandsynligt, at du skulle udvikle allergier eller andre gener på grund af de produkter, du bruger til hud og hår.

Passer til alle – naturlig hårpleje og økologiske hårprodukter udvikles i stor stil til alle hårtyper, mens de naturlige ingredienser ofte har en tendens til at tilpasse sig din hud og hårtype. Selvom det kan tage en smule tilvænning at skifte fra produkter med f.eks. silikone og skummende, skadelige sulfater, så vil dit hår takke dig i det lange løb og jeg kan sige af erfaring: Det er det hele værd!

Tips til god naturlig hårpleje og de bedste økologiske hårprodukter

Jeg har haft naturlig hårpleje og økologiske hårprodukter som en fast del af min hårplejerutine de sidste par år, og tro mig! Jeg vil aldrig gå tilbage til produkter, der ikke er så naturlige som overhovedet muligt, hverken til hud eller hår. Men at finde gode produkter til håret kan være svært! Det kan du sikkert nikke genkendende til. Derfor vil jeg selvfølgelig give dig mine 3 bedste tips til, hvordan du kan finde en certificeret økologisk shampoo og balsam, der passer til dine behov!

1. Vær tålmodig: Når du laver skiftet fra syntetisk hårpleje til naturlig hårpleje, skal håret ofte bruge lidt tid til at tilpasse sig de nye produkter. Ofte går håret gennem en form for “detox-fase”, hvor det i en periode kan virke til at fedte lidt mere, men bare rolig! Det går relativt hurtigt over og efter denne fase vil du mærke at dit hår er stærkere og din hovedbund mere i balance.

2. Prøv forskellige produkter og produktserier: Hovedbunden og hårets sundhed kan reagere forskelligt på forskellige ingredienser, så det der fungerer for din veninde vil ikke automatisk fungere for dig. Jeg er selv super glad for HairLust’s certificeret økologiske hårplejeprodukter, både shampoo, conditioner og deres super lækre hårkure, der bare fungerer for mig.

3. Forstå betydningen af andre produkter: Sørg for ikke kun at bruge en økologisk shampoo og balsam, men også at tænke de gode vaner ind i resten af din hårplejerutine. Supplér gerne med en certificeret økologisk hårkur uden silikone og find mere naturlige alternativer til dine stylingprodukter, hvis du f.eks. ikke kan undvære din hårspray, mousse eller andet. Hvis du bruger andre produkter, der er fulde af syntetiske og skadelige ingredienser, så er der nemlig stor sandsynlighed for, at du blot vil ødelægge den gode effekt du ellers vil kunne få af din økologiske shampoo og balsam. Jeg sværger selv til HairLust Hair Growth & Protection Hair Mask, som er en skøn, plejende hårkur, jeg bruger mindst én gang hver eneste uge. Og så får håret lige et ekstra boost af genopbyggende proteiner med HairLust Protein Reconstructor Hair Mask ca. hver anden uge. Begge har certifikatet Cosmos Organic af Ecocert og begge er veganske, hvilket jeg er helt vild med!

Hvorfor vælge Ecocert-certificerede produkter til håret?

For at et kosmetisk produkt som en økologisk shampoo eller balsam kan kaldes certificeret økologisk eller kategoriseres som naturlig, skal den have en certificering. Der findes en masse forskellige certificeringer på markedet, alt efter om produktet er en madvare, beklædning, hår eller hudpleje eller andet. En af de absolut mest brugte certificeringer af økologisk kosmetik og hårplejeprodukter er Ecocert-mærkningen Cosmos Organic, som jeg altid går efter, når jeg skal finde økologisk hårpleje eller andet, der skal bruges til hud og hår. Ecocert er en europæisk udbyder af certifikater, som har to certificeringer for kosmetiske produkter, én til naturlige produkter og en til økologiske produkter. Når et produkt er mærket med Ecocert, og specielt deres økologiske Cosmos Organic Standard, så ved jeg, at jeg kan føle mig tryg ved produktet, da det er af høj kvalitet og ikke skader hverken min krop, miljøet eller dyr. Et ekstra plus er endda, at produkter, der er mærket med Ecocert også tit er veganske og cruelty free!

Som jeg tidligere har nævnt er mange af HairLusts produkter certificeret økologiske med Ecocert Cosmos Organic, og det er altså ikke bare helt ligetil at få sine produkter certificeret økologiske. Der er nemlig en masse krav, der skal overholdes:

For at et produkt kan få Cosmos Organic-mærket skal mindst 95% af alle ingredienserne være naturlige, mens mindst 10% af de naturlige ingredienser, der kan vaskes af skal være økologiske og mindst 20% af ingredienserne, der ikke kan vaskes af skal være økologiske. Ikke nok med det, så skal mindst 95 % af de naturlige olier og ekstrakter i produktet også være økologiske.

Ecocert kontrollerer også at ingredienserne er dyrket ansvarligt og med respekt for miljøet, mens kravene sikrer, at produktionen og forarbejdelsen af råvarerne sker med hensyn til miljøet og de medarbejdere, der er involveret.

hairlust trustpilot

Jeg håber, du har fået en god portion ekstra information og er blevet bedre rustet til at afprøve nogle lækre økologiske hårprodukter og selvfølgelig skifte til en naturlig shampoo og nogle sundere vaner. Hvis du gerne vil læse mere om fordelene ved en shampoo uden skadelige sulfater som SLS og SLES så kan jeg anbefale dig at læse vores artikel om emnet her.

Kundeanmeldelser af HairLust
4,8

4,8 af 5 stjerner

41 anmeldelser


1 kommentar


 • Hannah

  Hvor er der bare mange ting, man ikke lige ved om alt det man propper i håret. Tror vidst jeg skal kigge lidt nærmere på indholdet næste gang jeg shopper hårprodukter. Tak for en god blog. :)


Giv en kommentar


Vær opmærksom på at din kommentar først skal godkendes før den er synlig.