Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrubSe alle artikler

Pleje af hovedbunden: Sådan vælger du den bedste hovedbundsscrub

De fleste får aldrig givet hovedbunden en eksfolierende behandling, men brugen af en god shampoo til peeling af hovedbunden er ikke desto mindre nøglen til god hårpleje og et sundt hår.

Hvis du er interesseret i hårpleje, er du sikkert allerede klar over, hvor vigtigt det er med jævne mellemrum at rense og pleje sit hår. Men hvad med pleje af hovedbunden, f.eks. at give hovedbunden en eksfolierende behandling – også kaldet en peeling?

Læs med her og hør, hvorfor det er vigtigt at give sin hovedbund en eksfolierende behandling, og hør, hvordan du vælger en god scalp scrub til dit hår og giver din hovedbund en eksfolierende og dybderensende behandling.

Indholdsfortegnelse

Hvorfor er det vigtigt at bruge en peeling shampoo?

Lad os først og fremmest dykke lidt ned i, hvorfor det er vigtigt at inkludere en shampoo til peeling af hovedbunden i din sædvanlige hårplejerutine. Selvom din krop helt naturligt vil erstatte de døde hudceller med nye hudceller, kan det somme tider være nødvendigt med lidt hjælp til at fjerne de døde hudceller. Det er her en shampoo til peeling af hovedbunden kommer ind i billedet. I lighed med en eksfolierende creme til ansigtet, er shampooen til peeling af hovedbunden et godt valg, når det handler om at fjerne døde hudceller fra hovedbunden. Derudover er der også en række andre fordele ved brug af eksfolierende behandlinger og hårscrubs:

1. En god hårscrub er en hjælp til at bekæmpe skæl

Hovedbunden producerer en række naturlige olier ved navn sebum, som sørger for at tilføre dit hår og din hovedbund den rette mængde fugt. En overproduktion eller ophobning af sebum kan desværre give næring til en form for skællende gærsvamp ved navn Malassezia globosa. Ved at bruge en god hovedbundsscrub imod skæl kan du få styr på denne gærsvamp og dermed også de irriterende skæl.

Når du går på jagt efter en scalp scrub til brug ved skæl, skal du kigge efter en, der indeholder nogle naturlige ingredienser med svampedræbende egenskaber, f.eks. tea tree oil eller rosmarinolie. Min personlige favorit, når det gælder en hovedbundsscrub imod skæl? Hair & Scalp Detox Scrub. Denne scalp scrub til bekæmpelse af skæl er baseret på en formel med økologisk rosmarinolie, som hjælper med at bekæmpe svampeinfektion og lindrer den irriterende kløe fra skællene.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

Kunne du tænke dig at høre mere om skæl? Så læs HairLust's blogartikel: ”Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!”.

2. En hårscrub kan skabe fylde i håret

En hårscrub, bedre kendt som en dybderensende shampoo, er også velegnet i kampen mod ophobede produktrester, hårdt vand mv. Men hvorfor er det egentlig vigtigt at bruge sådan en? Fordi de ophobede produktrester kan efterlade dig med et fedtet hår og en fedtet hovedbund. Hvis du har prøvet at stå med et fedtet hår, lige efter at du har vasket det i en af de traditionelle shampooer, skyldes det uden tvivl nogle ophobede produktrester i hovedbunden! Hvis du så endda har fint eller tyndt hår, bliver disse ophobede produktrester bare endnu mere synlige. En god dybderensende shampoo vil fjerne produktresterne og gøre håret blødt, glansfuldt og mere fyldigt.

3. En hårscrub lindrer kløe

En hårscrub lindrer kløe

Ophobede produktrester, hårdt vand og sebum kan ligeledes efterlade dig med en kløende og irriteret hovedbund. Somme tider kan de ophobede produktrester føre til en irritation nede ved hårrødderne, som ligefrem kan ”gøre ondt”. En dybderensende shampoo fjerner skånsomt disse produktrester og forsyner dig samtidig med en sund hovedbund, der ikke klør.

Et tip: Hvis du har tør, kløende hovedbund bør du også prøve den effektive Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Dette produkts unikke kombination af økologiske, plantebaserede ingredienser har en plejende og lindrende effekt på hovedbunden, mens den samtidig forsyner håret med en flot fylde, hvilket får det til at se sundt og velplejet ud.

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur til kløende, tør hovedbund, beriget med RootBioTec™ mod hårtab.

229 kr

Læs mere

4. En hårscrub kan styrke din naturlige hårvækst

Håret vokser fra hovedbunden, så derfor giver det også god mening, at du ved at forbedre hovedbundens sundhed, automatisk giver håret de mest optimale vækstbetingelser. Brug af en dybderensende shampoo booster blodomløbet i hovedbunden, hvilket giver hårfolliklerne den næring, de har behov for, så du får en sund hårvækst.

Et tip: Hvis målet er at styrke hårets vækst, bør du også lige se nærmere på HairLust's Hair Growth Formula Gummies og HairLust's Hair Growth Serum!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie vitaminer med højt indhold af biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

249 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth Serum HairLust - Hair Growth Serum

Hair Growth Serum

Koncentreret hårvækstserum, udviklet med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ og AnaGain™.

449 kr

Læs mere

5. En hårscrub skaber balance i hovedbundens sebumproduktion

Hvis du ofte døjer med fedtet hovedbund, er en dybderensende shampoo til peeling af håret og hovedbunden en rigtig god hjælp. Ved forsigtigt at fjerne de ophobede fedtstoffer i hovedbunden, kan du nemlig være med til at holde hovedbundens produktion af fedtstoffer under kontrol.

Så hvordan ved man egentlig, om hovedbunden har behov for en eksfolierende behandling? Her er en række tegn på, at din hovedbund trænger til en hovedbundsscrub:

 • Din hovedbund klør og er irriteret, eller dit hår ”gør ondt”
 • Håret og hovedbunden ser fedtede ud, til trods for at du lige har vasket hår
 • Du kan se tørre skæl i hovedbunden, håret eller på tøjet
 • Dit hår set klasket og livløst ud
 • Dit hår ser kedeligt og fladt ud

Som du kan se, er der en lang række fordele ved at bruge en shampoo til peeling af hovedbunden. Nu vil jeg fortælle dig lidt om de forskellige muligheder for at give hovedbunden en eksfolierende behandling og om, hvordan du finder den bedste scalp scrub.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

Kemisk eller fysisk eksfoliering af hovedbunden: Hvad er forskellen?

Der findes to former for eksfolierende behandling: en kemisk og en fysisk. Den kemiske eksfoliering er baseret på brugen af nogle skånsomme syrer, der opløser forbindelsen mellem de døde hudceller, hvilket gør det muligt at skylle dem ud ved hjælp af vand. Den fysiske eksfoliering, som f.eks. en shampoo til peeling af hovedbunden og en hovedbundsscrub, er derimod baseret på brugen af en grynet ingrediens, som f.eks. pulveriserede abrikoskerner eller sukker, der skånsomt fjerner de døde hudceller. Både hovedbundsscrubben og shampooen til peeling af hovedbunden er som regel baseret på en formel med en række fugtgivende og plejende ingredienser, som samtidig styrker hårets naturlige vækst.

Hvorfor er det egentlig bedre at bruge en hårscrub til eksfoliering? Selvom den kemiske eksfoliering virker godt på huden i ansigtet, kan de syrer, der anvendes til kemisk eksfoliering, virke udtørrende og skadelige på håret. Derfor er en hårscrub altid det bedste valg, hvis du er på udkig efter en effektiv eksfoliering af hovedbunden.

Sådan finder du den bedste scalp scrub

Så hvordan finder man egentlig den bedste hovedbundsscrub? Det her er, hvad jeg anbefaler:

 • Vælg en hovedbundsscrub, som hverken indeholder sulfater eller silikonestoffer. Hvorfor det? Fordi disse ingredienser modarbejder din målsætning om at få et sundt hår. Sulfater kan virke udtørrende på din hud og hovedbund, hvilket bare vil få hovedbunden til at producere endnu mere fedtstof. Silikonestoffer har ligeledes en negativ effekt, da de indkapsler håret og lægger sig som et lag i hovedbunden. Så hvis du er på udkig efter en sund, ren hovedbund, der er i balance, bør du helt undgå disse ingredienser!
 • Kig i stedet efter en scalp scrub, der tilmed indeholder nogle gode fugtgivende, plejende og anti-inflammatoriske ingredienser, f.eks. havreekstrakt, blåbærekstrakt og aloe vera. Disse ingredienser vil hjælpe med at forbedre effekten af den dybderensende shampoo.
 • De bedste hovedbundsscrubs indeholder desuden en række aktive ingredienser, f.eks. hydrolyseret protein og rosmarinolie, som kan fremme hårets vækst og styrke de enkelte hårstrå.

Hvad er så mit bud på den bedste scalp scrub? Hair & Scalp Detox Scrub. Denne dybderensende shampoo uden sulfater fjerner skånsomt og effektivt de døde hudceller og de ophobede produktrester, overskydende fedtstoffer, forurenende partikler og aflejringer fra hårdt vand. Derudover indeholder den en lang række hår- og hovedbundsvenlige ingredienser som f.eks.:

Økologisk aloe vera-saft – Når det gælder om at opnå en let fugtgivende effekt, er aloe vera lige sagen. Hvis du har oplevet, hvordan aloe vera virker på solskoldet hud, ved du også, at denne botaniske ingrediens har en rigtig god lindrende effekt på irriteret hud. Derimod er du måske ikke klar over, at aloe vera tilmed indeholder en lang række enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer, som hjælper med at opretholde den naturlige PH-værdi i hovedbunden og styrke den sunde hårvækst.

Aloe Vera

Økologisk rosmarinolie – I følge flere undersøgelser er økologisk rosmarinolie med til at styrke den naturlige hårvækst. I et studie fra 2015 foretog man en sammenligning af effekten af rosmarinolie og Minoxidil. Efter seks måneders brug kunne man fastslå, at de deltagere, der brugte rosmarinolie på hovedbunden, havde oplevet nøjagtig samme forbedring af hårvæksten som dem, der brugte Minoxidil. Det mest bemærkelsesværdige var dog, at de deltagere, som brugte rosmarinolie, ikke oplevede så meget kløe i hovedbunden som dem, der brugte Minoxidil.

Studiet fastslår dermed, at rosmarinolie er lige så effektiv som Minoxidil til at styrke hårets vækst, og endda med færre ubehagelige bivirkninger.

Rosmarinolie

Gluadin® Kera-P LM – Gluadin® er en ingrediens, der består af hydrolyserede veganske proteiner, altså mikroproteiner. Mikroproteiner har mange gode fordele, når det gælder pleje af hår og hovedbund. Mikroproteiner kan f.eks. trænge ind i de yderste lag af håret og genopbygge det beskadigede hår indefra og ud. Det styrker håret, hvilket betyder, at det er mindre tilbøjeligt til at knække og kan på denne måde give dig en sundere hårvækst. Gluadin® medvirker også til at beskytte håret imod de skadelige frie radikaler.

Hair & Scalp Detox Scrub er baseret på en formel, der indeholder havreekstrakt, carrageen-tang, økologisk blåbærekstrakt og økologisk acai-ekstrakt. Desuden er Hair & Scalp Detox Scrub velegnet til alle hårtyper, inkl. et tørt, beskadiget eller krøllet hår. Denne dybderensende shampoo er rent faktisk godkendt til brug ved Curly Girl Metoden og er dermed det oplagte valg til en dybderensende vask af håret i ny og næ, når man f.eks. følger Curly Girl Metoden.

Trin-for-trin: Sådan eksfolierer du hovedbunden

Nu, da vi har kigget nærmere på, hvordan man vælger den bedste hovedbundsscrub, skal vi høre lidt om, hvordan man giver hovedbunden en eksfolierende behandling. Her er den metode, jeg selv foretrækker at bruge:

1. Begynd med en god scalp scrub, f.eks. Hair & Scalp Detox Scrub. Påfør den i det våde hår, og brug fingrene til skånsomt at massere den ned i hovedbunden i cirkelbevægelser. Fokuser på hovedbunden i stedet for på selve håret, nøjagtig lige som du gør med en hårshampoo. For at opnå en bedre effekt af eksfolieringen bør du bruge Hair & Scalp Detox Scrub sammen med HairLust's specielle massagebørste, Scalp Massage Brush. Denne Scalp Massage Brush har nogle særlige skånsomme silikonebørstepigge og et ergonomisk design, som gør eksfolieringen til en leg.

2. Følg behandlingen op med en sulfatfri shampoo, som f.eks. Hair Growth & Repair Shampoo. Denne skånsomme shampoo vil sørge for at give dig et fuldkomment rent hår, uden at udtørre det. (Et lille tip: Hair Growth & Repair Shampoo findes i flere varianter til mange forskellige behov, inkl. en shampoo til mænd!).

3. Afslut med en balsam, og fokuser på selve håret og spidserne. Det vil genoprette den fugt i håret, der eventuelt er gået tabt under den eksfolierende behandling.

4. Skyl håret grundigt i lunkent vand. Brug af meget varmt vand er altid dejligt, men kan desværre udtørre både hår og hud, og det er jo ikke lige det, man ønsker sig! Husk, at et sundt hår er et hår, der er har en god fugtbalance.

Hvis du er på jagt efter en mere skånsom metode til at eksfoliere hovedbunden, og som du kan bruge lidt tiere, så prøv HairLust's Scalp Massage Brush sammen med shampooen, eller brug den direkte på det tørre hår.

HairLust - Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Massage Brush

Scalp Massage Brush

Hovedbundsbørste med bløde silikonepigge for skånsom eksfoliering og stimulering.

99 kr

Læs mere

Nu, da du ved alt om, hvordan du giver hovedbunden en eksfolierende behandling, er du måske i tvivl om, hvor ofte du bør gøre det. Behovet for at bruge en scalp scrub afhænger af flere ting, så derfor findes der ingen faste anbefalinger. Derimod er der en række faktorer, som peger i retning af, at din hovedbund trænger til en eksfolierende behandling, bl.a. følgende:

 • Du anvender en masse forskellige stylingprodukter, især produkter, der indeholder silikonestoffer, som kan efterlade ophobede produktrester i hår og hovedbund
 • Du har fedtet hud
 • Du bor i et varmt og fugtigt klima

Mit råd? Det er tid til at finde hovedbundsscrubben frem, når du står med et fedtet hår, til trods for at du lige har vasket det, eller hvis din hovedbund begynder at føles fedtet og irriteret. Et andet tegn, på at hovedbunden trænger til en god hårscrub, er, at håret ser klasket og livløst ud.

Som med alle gode ting her i livet er det sådan, at mådehold er nøglen til succes. Selvom brugen af en dybderensende shampoo spiller en afgørende rolle i forhold til sund hårpleje, kan brugen af for mange eksfolierende behandlinger imidlertid have en negativ indvirkning på dit hår. Derfor skal du holde øje med, hvordan dit hår og din hovedbund ser ud og finde den plejerutine, der passer bedst til netop dit hår.

Jeg håber, at jeg har fået overbevist dig om, hvor afgørende det er at huske at bruge en dybderensende shampoo i din sædvanlige hårplejerutine. Hvis du jævnligt bruger en god shampoo til peeling af hovedbunden vil det efterlade dig med en sund hovedbund, et glansfuldt hår og en styrket hårvækst.

PS: Hvis du er parat til at kaste dig ud i at prøve en hårscrub, kan jeg anbefale dig at prøve HairLust's Scalp Rehab Box. Dette sæt, der er specielt udviklet til at forbedre hovedbundens sundhed, omfatter bl.a. produkterne Hair & Scalp Detox Scrub, Scalp Massage Brush samt den fantastiske Scalp Follicle Treatment & Volumizer. Når du køber disse boostende hovedbundsbehandlinger på én gang, kan du spare 14%!

HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur til kløende, tør hovedbund, beriget med RootBioTec™ mod hårtab.

229 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Rehab Box HairLust - Scalp Rehab Box

Scalp Rehab Box

Eksfoliér, stimulér og plej hovedbunden med dette sæt! Velegnet for alle hårtyper.

527 kr

449 kr

Læs mere

Vores kunder siger

Fremragende

4.4 ud af 55.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Shampoo uden Silikoner

  Shampoo uden silikone: Her er alt du skal vide om silikonefri shampoo og balsam

 • kløende skæl

  Skæl i håret? Kom af med de kløende skæl i hovedbunden én gang for alle!

 • Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

  Bambus versus silkepudebetræk: 4 grunde til at du skal vælge bambus

 • Fedtet hovedbund

  Kæmper du med en fedtet hovedbund? Undgå fedtet hår èn gang for alle!

 • Hårtab hos kvinder og mænd

  Hvorfor taber jeg håret? 8 årsager til hårtab hos kvinder og mænd

Se alle artikler