Alopecia areataSe alle artikler

Alopecia areata: 7 tips til at få håret tilbage efter pletvist hårtab

Kan dit hårtab skyldes en autoimmun sygdom? Hvis du oplever et pludseligt, pletvis hårtab, kan det være den autoimmune lidelse ved navn alopecia areata, der er på spil.

Alopecia areata, også kendt som pletvis hårtab, er en autoimmun lidelse, som ofte resulterer i hårtab enkelte steder på kroppen eller på hele kroppen. Selv om hårtab forårsaget af alopecia areata som regel ikke er vedvarende, findes der ikke nogen behandling, der kan kurere tilstanden. Derimod findes der en række alopecia behandlinger, som kan være en hjælp til at få håret til at vokse hurtigere ud igen.

Læs endelig videre, hvis du gerne vil høre mere om alopecia areata, ny hårvækst i forbindelse med alopecia og finde ud af, hvilke behandlingsmuligheder, du har.

Indholdsfortegnelse

Hvad er alopecia areata?

Alopecia areata er en almindelig autoimmun lidelse, som medfører pludseligt pletvist hårtab. Ved en autoimmun lidelse forsvarer kroppens immunsystem mod fremmed indtrængen, såsom bakterier og virusser, men folk, der lider af pletvis hårtab, er desværre udstyret med et immunsystem, som fejlagtigt angriber deres hårfollikler, hvilket fører til hårtab.

Heldigvis er hårtab forårsaget af alopecia areata for det meste ikke vedvarende. Da hårfolliklerne ikke bliver ødelagt, er der således mulighed for at opnå ny hårvækst ved hjælp af den rette behandling (mere om ny hårvækst i forbindelse med alopecia senere).

Selv om hårtabet i forbindelse med alopecia areata som regel ikke er vedvarende, findes der ingen behandling i mod selve lidelsen. Der findes dog en række behandlinger for alopecia, som kan være en hjælp til at få håret til at vokse hurtigere ud igen.

Forskellige former for alopecia

Alopecia areata påvirker kun hovedbunden og viser sig som små, afgrænsede pletter med hårtab. I nogle tilfælde breder disse skaldede pletter sig i hovedbunden, indtil alt håret er væk. Denne lidelse kaldes for total alopeci, total skaldethed. Hårtabet kan også brede sig til kroppen og føre til totalt hårtab på hele kroppen, hvilket kaldes universel alopeci.

Der er dog ingen grund til at flippe ud endnu! De fleste tilfælde af hårtab udvikler sig ikke til hverken total eller universiel alopeci. Mens alopecia areata er en ret almindelig lidelse, er total alopeci og universel alopeci derimod yderst sjældne.

Et par hurtige fakta om alopecia areata

 • Ikke færre end 147 millioner mennesker verden over lider af alopecia areata.
 • Ifølge alopeciaforeningen i England oplever fire ud af fem med alopecia at få hårvæksten tilbage inden for ét år efter hårtabet, uden nogen form for alopecia behandling.
 • 20% af dem, der lider af alopecia areata, har et familiemedlem, der også lider af denne sygdom.
 • Der findes ingen behandling, der kan kurere alopecia areata.
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets

Hair Growth Formula Tablets

Sluge-venlige tabletter, baseret på silica fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

249 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men

Hair Growth Formula Tablets for Men

Sluge-venlige tabletter til mænd, beriget med 20 vitaminer, mineraler og aminosyrer.

249 kr

Læs mere

Hvornår plejer alopecia areata at debutere?

Hårtab som følge af alopecia areata kan forekomme i alle aldre og ramme alle, uanset race og køn. Imidlertid opstår de fleste tilfælde pludseligt og inden 30-års alderen. Derfor bliver alopecia areata ofte forbundet med børn og teenagere.

Alopecia areata kan også blusse op igen, efter hårvæksten er kommet tilbage. For mange er gentagne tilfælde af pletvis hårtab noget de må kæmpe med resten af livet. For andre derimod, vender sygdommen aldrig tilbage, efter de har fået hårvæksten igen.

En sund kost og livsstil er vigtig og kan gøre en stor forskel for at normalisere hårets vækstcyklus.

Hvad er årsagen til, at man får alopecia areata?

Man mener, at alopecia areata er genetisk betinget. Ifølge alopeciaforeningen i England har én ud af fem med alopecia et familiemedlem, der lider af samme sygdom.

Da alopecia areata er en autoimmun sygdom, er folk med denne lidelse også mere tilbøjelige til at have familiemedlemmer med andre autoimmune sygdomme, som f.eks. psoriasis, astma, allergier og lupus.

Forskere er dog ikke helt sikre på, hvad der udløser den autoimmune sygdom. Flere af dem, der lider af alopecia areata, mener, at stress er en udløsende faktor, men der foreligger dog ingen kliniske beviser, der kan understøtte denne påstand, når man ser på samtlige tilfælde af pletvis hårtab.

Pletvis hårtab er ikke smitsomt, og der er ikke fundet nogen sammenhæng mellem denne lidelse og vitamin- eller mineralmangel.

Tegn og symptomer på alopecia areata

Hvis du er usikker på, om du lider af alopecia areata, så skal du være ekstra opmærksom på disse tegn og symptomer:

1. Runde eller pletvist skaldede områder

Skaldede pletter på størrelse med en mønt er et klassisk tegn på alopecia areata. Alopecia starter typisk som en lille, skaldet plet i hovedbunden. Hårtabet kan udmønte sig i pletvis hårtab eller brede sig, indtil alt håret på hovedet er væk.

Alopecia areata

2. En snurrende fornemmelse

Nogle af dem, der lider af pletvis hårtab, oplever en let snurrende fornemmelse i hovedbunden.

Alopecia areata snurrende

3. Betydeligt hårtab inden for ganske kort tid

Modsat den androgene alopeci (en anden meget almindelig form for hårtab, som udvikler sig meget langsomt – tænk her på en vigende hårgrænse), fører alopecia areata til et synligt hårtab på ganske kort tid.

Alopecia areata hårtab

4. Fuldkommen hårtab på hovedet

I nogle tilfælde kan alopecia areata udvikle sig til mere end blot pletvis hårtab. Den form for hårtab betegnes som total skaldethed (total alopeci).

alopecia totalis

5. Hårtab på hele kroppen

I tilfælde af universel alopeci, kan alt håret på kroppen falde af.

alopecia universalis

Diagnosticering og behandling af alopecia areata

Hvis du oplever tegn på pletvis hårtab, så se at få bestilt en tid hos hudlægen. Husk, jo mindre grad af hårtab des større er chancen for, at du vil kunne få hele hårvæksten tilbage.

Hudlægen vil formentlig være i stand til at diagnosticere dig med alopecia areata blot ved at se nærmere på dit hårtab, men der kan dog være brug for nogle flere oplysninger, som f.eks. familiens sygehistorie eller blodprøver for at kunne påbegynde en alopecia behandling.

Da der ikke findes en behandling, der kan kurere pletvis hårtab, vil hudlægen i stedet tilbyde dig en række behandlinger i form af steroidcreme og indsprøjtninger til at afhjælpe symptomerne. Der er imidlertid ingen garanti for, at disse behandlinger mod alopecia areata vil virke i forhold til at få hårvæksten tilbage.

Men fortvivl ikke! I langt de fleste tilfælde vil der helt af sig selv komme ny hårvækst efter pletvis hårtab, endda uden brug af nogen form for alopecia behandling. Det nye hår vil stille og roligt vokse frem i løbet af nogle få måneder eller år. Somme tider vil det nyudvoksede hår være helt hvidt, det ses især ved de første tilfælde af hårtab i forbindelse med alopecia areata.

Chancen for at der kommer ny hårvækst i forbindelse med alopecia areata er størst ved en mindre grad af hårtab, så vent endelig ikke for længe med at kontakte lægen, hvis du opdager tegn på hårtab.

7 tips til at få hårvæksten tilbage ved pletvis hårtab

Foruden at aflægge hudlægen et besøg, med henblik på at få en medicinsk alopecia behandling, kan du prøve en række af disse forslag og produkter. Du skal blot være opmærksom på, at selv om disse metoder kan være en hjælp til at få håret til at vokse ud igen, så er de ikke i stand til at forhindre udbredelsen af nye skaldede pletter.

1. Tag et kosttilskud til håret

Tag et kosttilskud til håret

Som vi nævnte tidligere er der ingen kendt sammenhæng mellem vitaminmangel og pletvis hårtab. Imidlertid kan et kosttilskud til håret, som f.eks. et af disse nedenstående bestemt være en hjælp til at få håret til at vokse så effektivt som overhovedet muligt. Med en lang række hårvitaminer som f.eks. biotin, C-vitamin, E-vitamin, zink og folinsyre, har disse kosttilskud til håret lige netop det, dine hårfollikler har brug for til at opnå optimal vækst. Desuden kan du få dem i en vingummiudgave, som smager fantastisk og er sukkerfri!

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie vitaminer med højt indhold af biotin, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

249 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sukkerfrie vitaminer med biotin, zink og selen, som bidrager til at vedligeholde et normalt hår.

249 kr

Læs mere

2. Brug en skånsom shampoo og balsam

Brug en skånsom shampoo og balsam

De produkter, du bruger til at vaske håret med, kan være en medvirkende årsag til alopecia areata, så når du begrænser den inflammatoriske reaktion fra kroppen, ved at mindske brugen af barske kemikalier, får du således også en effektiv alopecia behandling. Mange shampooer og balsammer er fyldt med ingredienser, som er kendt for at irritere følsom hud.

Derfor skal du i stedet vælge en shampoo og balsam, som er fremstillet af naturlige vækstfremmende ingredienser, f.eks. den økologisk certificerede Hair Growth Shampoo & Conditioner fra HairLust. Denne shampoo og balsam kan ikke blot tilbyde en langt mere skånsom løsning ved hårvask, men kan derudover også tilføre håret den nødvendige næring, i form af en helt unik kombination af mikroproteiner, vitaminer og mineraler.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set

Hair Growth & Repair Set

Genopbyggende shampoo og balsam, som skaber optimale betingelser for sund hårvækst.

358 kr

299 kr

Læs mere
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Hair Growth & Repair Shampoo for Men

Shampoo til mænd mod hårtab, beriget med AnaGain™ og økologisk rosmarin.

179 kr

Læs mere

3. Giv blodcirkulationen i hovedbunden et boost

Giv blodcirkulationen i hovedbunden et boost

En anden alopecia behandling, du bør overveje, er, at booste blodgennemstrømningen til hovedbunden. Hvorfor det? Fordi blod leder vitaminer og mineraler fra den daglige kost ud til dine hårfollikler. Når folliklerne får mere blod, betyder det samtidig, at de tilmed får mange flere af de næringsstoffer, de har brug for til at kunne fremme væksten af nyt, sundt hår.

En måde, at øge blodcirkulationen i hovedbunden på, er, ved regelmæssigt at massere hovedbunden med fingrene. Brug af mynteolie kan også bidrage til at give blodcirkulationen i hovedbunden et boost, derfor vil jeg anbefale dig den økologiske hovedbundsbehandling Scalp Follicle Treatment & Volumizer og den økologiske hovedbundsscrub Hair & Scalp Detox Scrub fra HairLust. Den økologiske hovedbundsbehandling, Scalp Follicle Treatment & Volumizer, kan forbedre din hovedbunds generelle sundhed og samtidig give tyndt hår den nødvendige ekstra volumen. Hair & Scalp Detox Scrub renser og fjerner effektivt de ophobede rester fra hudfedt, hårprodukter og hårdt vand, hvilket også får håret til at se fyldigere ud.

HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub HairLust - Hair & Scalp Detox Scrub

Hair & Scalp Detox Scrub

Opfriskende hovedbundsscrub til tør, kløende eller fedtet hovedbund.

199 kr

Læs mere
HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer HairLust - Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Scalp Follicle Treatment & Volumizer

Beroligende kur til kløende, tør hovedbund, beriget med RootBioTec™ mod hårtab.

229 kr

Læs mere

4) Reducér stressniveauet

Reducér stressniveauet

Indtil flere anekdotiske beviser peger i retning af, at stress kan være en medvirkende faktor i en opblussen af alopecia areata, så en god alopecia behandling kan derfor også være at reducere stressniveauet. Der findes mange forskellige måder at dæmpe stress og uro på, så du bliver nødt til at eksperimentere lidt for at finde ud af, hvad der virker bedst for dig. Her får du en række ideer til beroligende aktiviteter, så du kan komme i gang med at sænke stressniveauet:

 • Føre dagbog
 • Yoga
 • Aromaterapi
 • Meditation
 • At spille og lytte til musik
 • Kunst og kunsthåndværk
 • Motion
 • Udendørsaktiviteter
 • Være i selskab med kæledyr
 • Akupunktur

5. Brug solcreme

Brug solcreme

En af hårets vigtigste biologiske funktioner er at beskytte hovedbunden fra solskader. I tilfælde af pletvis hårtab, kan hovedbunden blive udsat for UV-stråler, hvilket ikke blot øger risikoen for at udvikle hudkræft, men også kan have en negativ indflydelse på at kunne opnå ny hårvækst.

For at beskytte hovedbunden bør du derfor bruge solcreme eller tage en kasket på, når du opholder dig udenfor i længere tid.

HairLust - Hair Defence & Hydration Mist HairLust - Hair Defence & Hydration Mist

Hair Defence & Hydration Mist

Ultra fugtgivende leave-in hår mist, der også giver solbeskyttelse.

179 kr

Læs mere

6. Prøv en antiinflammatorisk kost

Prøv en antiinflammatorisk kost

Sukkerholdige fødevarer, alkohol og forarbejdede fødevarer kan udløse en antiinflammatorisk reaktion i kroppen. Nogle mener, at det kan hjælpe at udelukke en række almindelige, allergifremkaldende fødevarer fra kosten, som f.eks. nødder, gluten og mejeriprodukter for at reducere en evt. immunreaktion i kroppen. Desuden kan det være en rigtig god ide at indtage en antiinflammatorisk kost, med meget lidt sukkerindhold og nul alkohol, som en form for alopecia behandling.

Som med alt andet kan det være svært at lave de helt store ændringer i den daglige kost, så hvis du overvejer at kaste dig ud i denne alopecia behandling, så begynd i stedet lidt efter lidt med at lave nogle små ændringer. Med tiden vil du så måske være i stand til at udpege de specifikke fødevarer, som udløser en reaktion.

Derudover kan du også prøve at inddrage en række bestemte fødevarer i kosten, som er kendt for at have antiinflammatoriske egenskaber. Antiinflammatoriske fødevarer inkluderer bl.a. grønne bladgrøntsager, bær, gurkemejerod, broccoli, ingefær, kokosolie, vildtfanget laks og bouillon.

Der er ingen garanti for at indtagelsen af antiinflammatorisk kost altid virker som en effektiv alopecia behandling, men på den anden side, så kan det jo aldrig skade at spise sundt!

7) Æteriske olier

Æteriske olier

En række æteriske olier er kendt for deres antiinflammatoriske egenskaber, som kan anvendes som en alopecia behandling. Især lavendelolie kan bidrage positivt til at få gang i væksten af nyt hår. I et studie fra 2016 blev det fastslået, at påføringen af lavendelolie øgede både antallet og dybden af de enkelte hårfollikler. Lavendelolie har desuden en afslappende virkning og fremmer fornemmelsen af ro i kroppen, hvilket kan medvirke til at reducere stress. Rosmarin er en anden æterisk olie, som menes at fremme væksten af nyt hår. Et studie fra 2015 pegede på, at rosmarinolie havde en meget positiv indvirkning på væksten af nyt hår. Derfor kan brugen af enten en eller begge æteriske olier til massage af hovedbunden være en rigtig god hjælp til at genvinde hårvæksten i forbindelse med alopecia areata.

Nogle mennesker er imidlertid meget følsomme over for disse æstetiske olier. For at vide sig sikker, bør man derfor altid blande de æstetiske olier sammen med en plejende olie, som f.eks. kokosolie. Test derefter en lille smule af blandingen på armen, inden du påfører den på hovedbunden, således at du er helt sikker på ikke at få en allergisk reaktion. Det er bedre at være på den sikre side, når det gælder hovedbunden!

Hvis du lider af pletvis hårtab, er du bestemt ikke den eneste. Enhver form for hårtab kan give anledning til bekymring. Det er grunden til, at rigtig mange med alopecia areata og andre former for hårtab ofte søger hjælp og rådgivning i diverse støttegrupper.

Vi håber, at denne artikel har været en hjælp for dig! Hvis du kæmper med alopecia areata og har fundet en god alopecia behandling, som du synes virker, så vil vi meget gerne høre fra dig! Send os gerne en mail, eller del dine personlige erfaringer med de andre læsere i kommentarfeltet nedenfor.

Vores kunder siger

Fremragende

4.6 ud af 55.000+ anmeldelser

Relaterede indlæg

Se alle artikler
 • Telogen effluvium

  Telogen effluvium: Årsag, symptomer og 7 råd mod pludselig hårtab

 • Hurtigere voksende hår

  Hvordan får man håret til at vokse hurtigere? 5 nemme tips & produkter

 • Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

  Tyndt hår hos kvinder: 8 gode tips som giver mere fylde i håret

 • Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

  Kosttilskud til håret – virker det overhovedet?

 • Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

  Vitaminer til håret: Her er de 10 bedste hårvitaminer & hvordan de virker

Se alle artikler